بریکس، آغازی برای پایان هژمونی جهانی ایالات متحده

رسانه انگلیسی در گزارشی با اشاره به نشست گروه بریکس و اقدامات آن برای افول سلطه و هژمونی دلار آمریکا، به این مسئله می پردازد که شاید تاثیر این ارز در جهان از جمله جهان عرب با سقوط مواجه شود.

به گزارش ایسنا، نشست سالانه «بریکس» از تاریخ 22 الی 24 اکتبر (1 الی 3 آبان) در شهر «کازان» روسیه برگزار شده و پیش از آغاز این نشست، این بلوک ژئوپلیتیکی که توسط روسیه و چین هدایت می شود، گزارش تاریخی را منتشر کرد که در آن ایجاد زیرساخت جدیدی برای تجارت و انتقال پول با استفاده از ارزهای ملی به جای دلار ایالات متحده را پیشنهاد کرده است.

پایگاه خبری «میدل ایست آی» در گزارشی می نویسد: «این گزارش بریکس می تواند تحول قابل توجهی به همراه داشته باشد زیرا برخی از کارشناسان معتقدند که سلاح سازی دلار علیه کشورهایی که آمریکا با سیاست های آنها از طریق تحریم ها، مسدود کردن دارایی ها و سایر اقدامات مخالف است، اعتماد بین المللی به دلار را تضعیف کرده و باعث فشار جهانی برای دلارزدایی شده است.»

از سال 1944، هژمونی دلار آمریکا بر سایر ارزهای جهانی، به ایالات متحده این امکان را داده که بر سیاست های اکثر کشورهای در حال توسعه از جمله کشورهای غرب آسیا تاثیر بگذارد و از بسیاری جهات آن را کنترل کند.

این پایگاه خبری مستقر در بریتانیا که عمدتا وقایع مربوط به خاورمیانه را پوشش می دهد، می نویسد: «برای دهه ها ایالات متحده از نظر قدرت نظامی، توسعه فناوری و کنترل بر منابع طبیعی یک برتری جهانی را حفظ کرده است. با این حال، اقتصاددانان بر این باورند که دلار به عنوان تنها ارز ذخیره جهانی، یکی از مهم ترین عناصر هژمونی آمریکا به خصوص در کشورهای دارای اقتصادهای نوظهور است؛ واقعیتی که طی 12 ماه گذشته به شدت احساس شده زیرا جامعه جهانی نتوانسته یا نمی خواهد سیاست های ایالات متحده را به چالش بکشد و نسل کشی اسرائیل در غزه را متوقف کند.»

رهبران کشورهای عضو بریکس

«میدل ایست آی» با اشاره نفوذ و سیاست های آمریکا علیه کشورهای غرب آسیا تاکید می کند: «ایالات متحده از طریق کمک های خارجی و نظامی به کشورهایی مانند مصر، اردن، عراق و دیگر کشورهای منطقه، سیاست های خود را بر بسیاری از کشورهای عربی تحمیل کرده است. از طرفی، کشورهای ثروتمندتر مانند عربستان سعودی و امارات منافع خود را با آمریکا در اولویت قرار داده و اقدام خاص معناداری را برای پایان دادن به ناآرامی های جاری در خاورمیانه انجام نداده اند.»

این پایگاه خبری در راستای نشست «بریکس» و جایگاه در حال تضعیف دلار آمریکا می نویسد: «اگر بریکس یک ارز واحد را اتخاذ کند، این یک حرکت محوری و استراتژیک خواهد بود که موقعیت دلار آمریکا را تضعیف خواهد کرد. اما با این حال طی سالهای اخیر، کشورهای بریکس سهام طلای خود را افزایش داده اند و رهبران آن به دنبال کاهش اتکای کشورهای خود به دلار آمریکا هستند.»

حتی کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله وزیر خارجه آلمان، اخیرا تمایل خود را برای سیستم پرداخت مبتنی بر اتحادیه اروپا، بدون دلار و مستقل از ایالات متحده ابراز کرده اند.

پایان دوران آمریکا و آغاز نظم بین المللی چندقطبی

بریکس از زمان آغاز کارش در سال 2009، از نظم بین المللی چندقطبی و یک سیستم مالی و تجاری جهانی عادلانه دفاع کرده است. کشورهای بریکس اکنون در حال مذاکره برای ایجاد یک ارز ذخیره جدید هستند که به کشورهایشان امکان استقلال اقتصادی بیشتر را بدهد.

با توجه به جنگ های مورد حمایت ایالات متحده در سرتاسر غرب آسیا، بسیاری امیدوارند که کاهش قابل توجه تسلط دلار آمریکا به عنوان یک ذخیره جهانی و ارز تجاری بین المللی، مانع از نفوذ مخرب آن بر جهان شود.

«میدل ایست آی» درخصوص مسئله دلارزدایی می نویسد: «بریکس می تواند نقش مهمی در به چالش کشیدن سلطه دلار آمریکا ایفا کند. این امر با افزایش ذخایر طلا و ارزهای کلیدی کشورهایشان مانند یوآن چین به جای دلار آمریکا و ایجاد توافقات تجاری غیر دلاری رخ خواهد داد. البته ناگفته نماند که کشورهای عضو بریکس به ویژه روسیه و چین هم علاقه چندانی به آمریکا و سیاست های آن ندارند.»

چندین کشور دارایی اوراق قرضه خزانه داری آمریکا را کاهش داده اند و برخی مانند روسیه و ترکیه آن را به صفر رسانده اند. هفت کشور که جزو صاحبان اصلی و دیرینه اوراق قرضه خزانه داری ایالات متحده به شمار می رفتند، در یک دهه گذشته دارایی خود را در مجموع 2 تریلیون دلار کاهش داده اند و از جمله این کشورها می توان به ژاپن، چین و حتی عربستان سعودی و امارات اشاره کرد.

در حالیکه اعضای بریکس شاید بر سر ایجاد یک ارز مشترک اختلاف نظر داشته باشند، اما بسیاری موافق هستند که نباید به ارز واحدی مانند دلار آمریکا وابسته باشند.

سخنرانی «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در نشست 2024 بریکس

اجلاس سه روزه بریکس که از روز سه شنبه در شهر «کازان» واقع در جنوب غربی روسیه آغاز شده، اولین نشست گروه اقتصادهای نوظهور مانند برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی از زمانی است که در اوایل سال جاری گسترش یافت و کشورهایی نظیر مصر، امارات، اتیوپی و ایران را نیز شامل شد.

طی روزهای اخیر با توجه به برگزاری نشست بریکس و جایگاه رو به افول آمریکا بسیاری از کارشناسان و حتی رسانه های غربی قدرت تضعیف شده ایالات متحده را زیر سوال بردند و به نوعی قدرت روسیه و چین را برجسته کرده اند.

برای مثال، شبکه خبری سی ان ان روز سه شنبه در گزارشی با اشاره به قدرت روسیه و بریکس در به چالش کشیدن غرب نوشت: «پوتین طی روزهای آتی در این نشست چنین پیامی را منتقل خواهد کرد؛ این غرب است که با تحریم ها و ائتلاف هایش در جهان منزوی شده است، درحالیکه اکثر کشورهای جهان با حمایت از تلاش های روسیه و بریکس، رهبری جهانی آمریکا را به چالش می کشند.»

رئیس جمهور روسیه روز جمعه به نوبه خود به عنوان میزبان ضمن استقبال از نفوذ اقتصادی و سیاسی رو به رشد کشورهای بریکس به عنوان یک «حقیقت غیرقابل انکار»، گفت: «اگر بریکس و کشورهای ذینفع با هم همکاری کنند، عنصر اساسی نظم نوین جهانی خواهند بود.»

«میدل ایست آی» در پایان این گزارش می نویسد: «در حالیکه ایالات متحده به دلیل حمایت از اسرائیل با انزوای بین المللی بیشتری مواجه است، بسیاری از ناظران خوش بین در جهان عرب، فرسایش سلطه دلار را آغازی برای پایان هژمونی جهانی ایالات متحده تلقی می کنند.»

انتهای پیام

نظرات

captcha