محمدرضا تاجیک: پیروزی پزشکیان شکست اصلاح طلبان بود

مشاور خاتمی در دولت اصلاحات می گوید پزشکیان فاقد نقشه گفتمانی و معرفتی است.

به گزارش مشرق ، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: محمدرضا تاجیک که در دولت موسوم به اصلاحات مشاور خاتمی بود، به روزنامه آرمان گفت: بسیاری از آحاد جریان رسمی و اسمی اصلاح طلبی (همه جا خطاب من همین شبه اصلاح طلبان هستند)، دیریست که چشایی و بینایی و شم فرصت شناسی خویش را از دست داده و بیش و پیش از اینکه از رخدادهای تاریخی پندی بگیرد، ملال می گیرد. لذا اساساً امید به نوعی تغییر و تحول گفتمانی در این جریان و در این شرایط ندارم. پیروزی پزشکیان، به عنوان کاندیدای جریان اصلاح طلبی، در عین حال، یک شکست نیز، بود؛ شکست در گشودن دریچه ای به روی کاندیداهای اصلی و اصیل خود، شکست در بازتولید/ تاسیس دولتی اصلاح طلب و شکست در احیای شخصیت و حیثیت گفتمانی و اندیشگی خود. بعد از هر ناکامی، ما نغمه بازنگری گفتمانی و کارکردی و تشکیلاتی را در میان اصلاح طلبان می شنویم، اما در آخر روز، آنچه باقی می ماند همان نغمه است و دیگر هیچ.

وی افزود: دغدغه امروز بسیاری از اصلاح طلبان رسمی، گشودن روزنه و دریچه ای به درون حریم قدرت است و نه گشودن در و دروازه ای به روی جریان اصلاح طلبی. دیریست که حیات و ممات جریان اصلاح طلبی به اکسیری به نام ماکروفیزیک قدرت گره خورده و نه به میکروفیزیک قدرت. دیریست که در نزد اصلاح طلبان، امر سیاسی همه جا و همه چیز را- تمامی ساحت های حیات فردی و اجتماعی آدمیان را- با نفس دودهایش، تاریک و سرد و مه آلود کرده است، امر اجتماعی را ربوده و نابود کرده است. در واقع امروز ما شاهد بازگشت خشن و غیرمدنی این امر در اشکال گوناگون از ریزش تا شورش سرمایه اجتماعی هستیم. اما پنداری بدن جریان اصلاح طلبی چنان کرخت شده که دیگر با جوالدوز این ریزش ها هم نمی توان آن را تحریک کرد.

فاصله اصلاح طلبان با دولت مستقر فقط به اندازه یک گام به این سو و یا آن سوی حریم قدرت است. به بیان دیگر اینکه اصلاح طلبان کجای درون یا برون قدرت ایستاده باشند، نگاه شان، رویکردشان و مواضع شان نسبت به پزشکیان و دولت او متفاوت خواهد بود. این قدرت است که دیدگشت (موضع پارالکسی) آنان را مشخص می کند. اینان، سوژه وفادار قدرتند و نه سوژه وفادار این فرد و آن جریان. بنابراین، حمایت اصلاح طلبان از دولت پزشکیان حمایتی دفاکتو خواهد بود و نه دوژور.

تاجیک در پاسخ این سؤال که چرا پزشکیان از تشکیل یک دولت صددرصد اصلاح طلب که می توانست یک بزنگاه مهم سیاسی برای اصلاح طلبان باشد خودداری کرد؟، گفت: پزشکیان، اولاً، هیچ گاه یک اصلاح طلب صددرصد نبوده است، و بنابراین، نمی توان از ذات نایافته از هستی بخش، انتظار هستی بخشی داشت. ثانیاً، بازی ایشان یک بازی کوچک در بطن و متن بازی بزرگ تر بوده و هست (به این موضوع لزوماً نباید از منظری منفی نگریست)، لذا در تحلیل نهائی، این ایشان نیست که قواعد و اصول این بازی را مشخص می کند و از این رو، از پزشکیان باید به اندازه آنچه می تواند انتظار داشت نه در گستره آنچه باید و شاید. از یک منظر می توان گفت، شرط اصلاح طلبی محدود و رقیق ایشان، همان شرط پذیرش ایشان در قدرت بود. بنابراین، چنین اراده ای از آغاز وجود نداشت و نمی توانست وجود داشته باشد.

نظرات

captcha