ضرورت نظارت جدی دستگاه ها بر اجرای طرح های کشاورزی

به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، محسن آشتیانی افزود: سازمان امور اراضی کشور قویا خواستار اهلیت سنجی، ظرفیت سنجی، نیازسنجی و مکان یابی و جانمایی فعالیت مورد نظر و نظارت دستگاه های صادر کننده موافقت اصولی بر اجرای طرح های گردشگری، صنعتی و تولیدات کشاورزی در اراضی ملی و کشاورزی با هدف حفاظت از منابع آب و خاک، تامین امنیت غذایی، افزایش بهره وری، تولید و ایجاد اشتغال شد.

به گزارش ایرنا از وزارت جهاد کشاورزی، محسن آشتیانی افزود: سازمان امور اراضی کشور قویا خواستار اهلیت سنجی، ظرفیت سنجی، نیازسنجی و مکان یابی و جانمایی فعالیت مورد نظر و نظارت دستگاه های صادر کننده موافقت اصولی بر اجرای طرح های گردشگری، صنعتی و تولیدات کشاورزی در اراضی ملی و کشاورزی با هدف حفاظت از منابع آب و خاک، تامین امنیت غذایی، افزایش بهره وری، تولید و ایجاد اشتغال شد.

مدیرکل دفتر حفظ کاربری اراضی سازمان امور اراضی کشور اظهارداشت: حدود 18 میلیون هکتار سطح اراضی کشاورزی کشور است که تنها حدود 5 میلیون هکتار آن حاصلخیز و در سطح کلاس یک و دو قرار دارد و از این رو حفظ و مراقبت از اراضی کشاورزی برای تامین امنیت غذایی ضروری است و نیاز به هماهنگی و هم افزایی تمام دستگاه های اجرایی کشور دارد.

آشتیانی تصریح کرد: براساس ماده (1) قانون حفظ کاربری، تغییر کاربری اراضی کشاورزی ممنوع است، مگر در موارد ضروری که تشخیص آن بر عهده کمیسیون تبصره (1) ماده (1) می باشد.

مدیرکل دفتر حفظ کاربری اراضی سازمان امور اراضی کشور گفت: وزارت جهادکشاورزی در کنار حفظ اراضی کشاورزی در کلاس های یک، دو، سه و چهار به موضوع توسعه از جمله در حوزه گردشگری و صنایع هم توجه دارد و از این رو به صورت میانگین سالانه تعداد 10 هزار مورد مجوز تغییر کاربری در مساحت بالغ بر 5 هزار هکتار برای اجرای طرح های مختلف بر روی اراضی کشاورزی و بر اساس مجوزهای صادره دستگاه ها به منظور تامین نیاز کشور صادر می کند.

وی تصریح کرد: از سال 1394 تاکنون سازمان امور اراضی کشور بنابه درخواست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی برای تعداد 880 مورد طرح های گردشگری و بوم گردی در سطح 1110 هکتار مجوز صادر کرده و تعدادی از این طرح ها که دارای فرم بازدید می باشند، به صورت تصادفی انتخاب و بررسی شده اند.

آشتیانی افزود: بررسی ها نشان می دهد این طرح ها به طور میانگین تنها 62 درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند.

وی ادامه داد: در حال حاضر از جمله طرح هایی که مورد تقاضای بیشتری قرار گرفته اند، طرح های گردشگری و بوم گردی هستند و این طرح ها مستلزم مطالعات آمایش سرزمین از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و جانمایی آن می باشد.

مدیرکل دفتر حفظ کاربری اراضی گفت: در صورت ظرفیت سنجی، نیازسنجی و اهلیت سنجی دقیق از سوی متولیان امر، نه تنها در ارایه خدمت به متقاضیان، تسهیلگری و تسریع صورت خواهد گرفت، بلکه از آسیب به اراضی کشاورزی و تخریب آن، به ویژه به اراضی کلاس 1 تا 4 جلوگیری می شود.

وی با تاکید بر این که اراضی کشاورزی درجه 1، 2، 3 و 4 نباید قربانی طرح های دیگر شوند، اظهار داشت: این فعالیت ها را باید به سمت اراضی درجه 5 و 6 هدایت کرد تا آسیبی به منبع غذایی مردم وارد نشود.

آشتیانی با بیان این که درخواست وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این است که تمام فعالیت ها و تاسیسات گردشگری، از شمول عوارض تغییر کاربری مستثنی و محدودیت احداث آنها در اراضی درجه 1 و 2 برداشته شود، گفت: پیش بینی می کنیم در صورت تحقق این درخواست، زمینه افزایش تغییر کاربری های اراضی کشاورزی بیش از پیش فراهم شود و این در حالی است که پرداخت عوارض، جنبه بازدارندگی در تغییر کاربری اراضی کشاورزی دارد و به نوعی مانعی است که اشخاص به سمت تغییر کاربری اراضی کشاورزی نروند.

وی افزود: در تمام کشورهای جهان از جمله در ترکیه، گردشگری انجام می شود، اما زیرساخت های گردشگری را در مناطقی احداث می کنند که به اراضی و خاک کشاورزی و به ویژه اراضی مرغوب و درجه 1 و 2 آسیب وارد نشود و ما هم باید به همین سمت حرکت کنیم.

وی تصریح کرد: به موجب تصویب نامه های هیات وزیران ضرورت دارد که دستگاه های صادر کننده موافقت اصولی، سالانه دوبار و به موقع از محل اجرای این طرح ها بازدید کنند تا ضمن اجرای دقیق و به موقع، انحرافی در اجرای طرح صورت نگیرد.

مدیرکل دفتر حفظ کاربری اراضی گفت: در صورت عدم نظارت به موقع دستگاه های تخصصی، ممکن است انحرافاتی در اجرای برخی از طرح ها پیش آید به طوری که گاهی دیده شده برخی از این طرح ها به سمت ویلاسازی و فعالیت های غیرمرتبط سودجویانه که موجب تضییع حقوق عمومی و بین المال بوده اند، سوق پیدا کرده اند و برخی دیگر نیز، نیمه تمام مانده اند.

وی افزود: هر چند نظارت دستگاه های صادرکننده موافقت اصولی بر اجرای طرح های گردشگری و صنعتی در اراضی ملی و کشاورزی از وظایف اساسی آنان است، اما سازمان امور اراضی کشور نیز نظارت بر انجام این طرح ها را با همکاری بخش خصوصی برای جلوگیری از آسیب به اراضی کشاورزی انجام می دهد.

آشتیانی اظهارداشت: سازمان امور اراضی کشور علاوه بر نظارت استانی، تفاهم نامه ای را با سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی منعقد کرده که به موجب آن از سال گذشته، بخش اعظمی از نظارت بر این طرح ها به بخش خصوصی واگذار شده و به صورت الکترونیکی در حال انجام است.

وی تصریح کرد: زمین کشاورزی چیزی نیست که تولید شود بلکه جزو منابع محدود و غیرقابل تجدید است و با توجه به تغییرات اقلیمی، وضعیت کشور، خشکسالی و محدودیت آب و خاک، توسعه اراضی کشاورزی قابل تحقق نیست.

نظرات

captcha