نگاهی به تاثیرات و چالش های جبهه یمن برای رژیم صهیونیستی

نیروهای مسلح یمن بر اساس وظیفه شرعی و اخلاقی خود وارد نبرد «فتح موعود و جهاد مقدس» برای حمایت از مردم فلسطین و حمایت از مظلومان غزه شدند و در معرض حملات بسیاری از سوی کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی قرار گرفتند اما با وجود تجاوزات جنایتکارانه این دولت ها همچنان به عملیات های خود علیه اراضی اشغالی و محاصره دریایی رژیم صهیونیستی در دریای سرخ، عرب و مدیترانه ادامه می دهند.

به گزارش ایسنا، موضوع فلسطین یک میراث اصیل در فرهنگ مردم یمن است. یمن در سال 1948 در کنار کشورهای عربی به طور مستقیم در درگیری های اعراب و رژیم صهیونیستی شرکت داشت و در کنار مردم فلسطین ایستاد.

به دنبال شرایط بین المللی که پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به وجود آمد و ورود این کشور به دوره ای از درگیری ها و پیامدهای جنگ موسوم به «جنگ علیه تروریسم» در دوره پس از سال (2001) و حوادثی که پس از سال 2010 رخ داد همه فکر می کردند که روحیه آزادی خواهی در ضمیر مردم یمن نسبت به مساله فلسطین کمرنگ شده است، اما برعکس آن اتفاق افتاد.

طبق گزارش المنار، در دوره پس از انقلاب 12 سپتامبر 2014، موضوع فلسطین به یک سیاست رسمی دولت و حمایت از مقاومت فلسطین به یکی از اصول حاکم بر صنعا تبدیل شد و تجاوز هشت ساله ائتلاف سعودی -آمریکایی نه آن را از بین برد و نه بر شدت آن تأثیر گذاشت و سپس توانست توازن های جدیدی را در خاورمیانه و در مهم ترین منطقه آنجا، یعنی باب المندب، تحمیل کند.

یمن به یک کابوس برای دولت آمریکا تبدیل شد که از طریق جاسوسانش که توسط مقامات امنیتی یمن شناسایی می شوند، تلاش می کند تا از پیامدهای عملیات های دریایی ارتش یمن بر قلعه نظامی خود در خاورمیانه که همان «اسرائیل» است، بکاهد و عواقب آن را کاهش دهد.

عملیات جبهه پشتیبانی یمن

آمریکا در تلاش های خود ناکام ماند و یمن تصمیم گرفت موضع طبیعی، تاریخی و اسلامی خود را در درگیری با اسرائیل اتخاذ کند و این همان چیزی است که وقایع نبرد «طوفان الاقصی» شاهد آن بود. یمن از روز اول و بدون توجه به عواقب ناشی از آن، با مواضع، سلاح و تظاهرات میلیونی، کاملا در کنار مقاومت فلسطین و مردم فلسطین در غزه قرار گرفته است.

راهپیمایی یمنی ها در حمایت از غزه

جبهه حمایت از غزه در یمن به تهدیدی برای رژیم صهیونیستی و دولت «بنیامین نتانیاهو» تبدیل شده است. نیروهای ارتش یمن در دریای سرخ مانع ورود کمک ها برای رژیم صهیونیستی شدند و دریا را به روی ارتش رژیم اشغالگر و حامیانش بستند و غرب دید که دریا به مرکز عملیات یمن تبدیل شده است.

ایلات و شهرهای اراضی اشغالی نیز به هدف مشروعی برای نیروهای مسلح یمن تبدیل شدند، موشک های بالستیک و پهپادها به طور معمول اهداف دشمن را مورد اصابت قرار دادند، در حالی که جنگنده های آمریکا و انگلیس قادر به محافظت از آنها نبودند. تعدادی از کشورهای منطقه نیز بیهوده تلاش می کنند از این رژیم در برابر موشک های یمنی محافظت کنند.

نیروهای انصارالله

در جریان نبرد برای حمایت از غزه، نیروهای مسلح یمن بیش از 230 عملیات از جمله 50 عملیات مستقیم علیه رژیم اشغالگر انجام دادند و تعدادی پهپاد آمریکایی را سرنگون کردند و تعداد کشتی های هدف قرار گرفته به 193 کشتی رسید و تعداد موشک های بالستیک و بالدار و پهپادهای مورد استفاده از 1000 فراتر رفت.

نیروهای مسلح یمن همچنین 11 پهپاد مسلح آمریکایی از نوع MQ9 را در جریان نبرد پشتیبانی سرنگون کردند.

عملیات های ارتش یمن

یکی از برجسته ترین عملیات هایی که عمق اراضی اشغالی را هدف قرار داد، حمله به منطقه ای در نزدیکی سفارت آمریکا در تل آویو با پهپادی به نام «یافا» بود که فاصله بیش از 2000 کیلومتر را پیمود و ساخت داخل یمن و مجهز به پارازیت های مدرن و سیستم های نفوذ بود. این علاوه بر عملیات منحصربه فرد دیگری بود که این رژیم را به لرزه درآورد و آن استفاده از موشک بالستیک جدید «مافوق صوت» بود که شهر «تل آویو» را نیز هدف قرار داد.

نیروهای یمنی همچنان کشتی اسرائیلی «گلکسی لیدر» و خدمه آن را توقیف کرده اند و صنعا تاکید می کند که آزادی این کشتی و خدمه با مذاکرات تبادل اسرا در غزه مرتبط است.

جبهه حمایت یمن از غزه پنج مرحله از تشدید تنش را پشت سر گذاشته است که اولین مرحله از 19 نوامبر 2023 آغاز شد و شامل هدف قرار دادن کشتی های مرتبط با رژیم صهیونیستی بود.

در مرحله دوم تشدید، کشتی های آمریکایی و انگلیسی پس از حملات موشکی و حملات هوایی ارتش آمریکا و انگلیس به اهدافی در یمن از 12 ژانویه، وارد بانک اهداف شدند.

نیروهای مسلح یمن ماه مارس گذشته از آغاز مرحله سوم تشدید تنش با هدف قرار دادن کشتی های دشمن در اقیانوس هند خبر دادند. از جمله مهمترین عملیات نظامی در این مرحله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

-هدف قرار دادن ناوشکن آمریکایی «میسون» در دریای سرخ.

-6 عملیات نظامی روی 6 فروند کشتی در دریای مدیترانه و دریای سرخ و عرب با تعدادی موشک بالدار.

-هدف قرار دادن ناو هواپیمابر آمریکایی «آیزنهاور» در دریای سرخ با تعدادی موشک بالدار و اصابت به آن.

-هدف قرار دادن ناوشکن انگلیسی (Diamond) در دریای سرخ.

-هدف قرار دادن کشتی (Tutor) در دریای سرخ که منجر به غرق شدن آن شد.

در ماه مه اعلام شد مرحله چهارم تشدید تنش با گسترش منطقه عملیات هدف گیری به دریای مدیترانه آغاز شده است.

مرحله چهارم تشدید تنش، شاهد هدف قرار دادن ناوهای آمریکایی، انگلیسی و اسرائیلی بود که برخی از آنها غرق شدند و برخی دیگر به شدت آسیب دیدند. از جمله نتایج آن تشدید محاصره دشمن اسرائیلی و اعلام ورشکستگی کامل بندر«ام الرشراش» در جنوب فلسطین اشغالی بود.

نیروهای یمنی در ماه ژوئیه پنجمین مرحله از تشدید تنش را با هدف قرار دادن شهرهای یافا و تل آویو با پهپاد در 19 ژوئن و سپس با موشک فراصوت که در 15 سپتامبر از تمام سامانه های دفاعی اسرائیل عبور کرد، آغاز کردند. این یک نقطه عطف مهم در نقش جبهه حمایت یمن از غزه و فلسطین بود.

مراحل تشدید تنش توسط ارتش یمن

خسارات وارده به این رژیم در نتیجه حملات یمن

رژیم صهیونیستی متحمل خسارات زیادی در نتیجه جبهه حمایت یمن شده است. علاوه بر خساراتی که در سطح نظریه امنیت رژیم صهیونیستی متحمل آن شد، به دلیل بسته شدن باب المندب به روی کشتی های اسرائیلی و شرکت های مرتبط با این رژیم، درآمدهای رژیم اشغالگر تا 80 درصد کاهش یافت. خسارت های واردات بالغ بر 80 میلیارد دلار بوده است و عرضه مواد غذایی که از طریق دریای سرخ وارد اراضی اشغالی می شود به میزان 60 درصد کاهش یافته است. این رژیم همچنین روابط تجاری خود را با 14 کشور از دست داد و کالاهای موجود در بازارها 50 درصد افزایش یافت.

صادرات رژیم صهیونیستی که از باب المندب و دریای سرخ می گذشت 15 میلیارد دلار کاهش یافت و سرمایه گذاری خارجی نیز 20 میلیارد دلار یعنی 70 درصد کاهش یافت.

این رژیم همچنین متحمل خساراتی به دلیل بسته شدن بندر ایلات به دلیل عملیات یمن شد، زیرا کشتیرانی در آنجا 95٪ کاهش یافت و خسارت در بندر به 14 میلیون دلار رسید.

بندر ایلات

خسارات رژیم صهیونیستی در حمل و نقل و بیمه دریایی و لجستیکی 4 میلیارد دلار در ماه یعنی هزینه 10 میلیون دلار در روز و افزایش بیمه کشتی ها تا 250 درصد و افزایش سهام بخش شرکت های بارگیری دریایی در حدود 22 میلیارد دلار بوده است.

این امر منجر به تغییر مسیر کشتی ها به دماغه رأس الرجاء الصالح در آفریقا، افزایش مسافت دریایی به 13000 کیلومتر، افزایش هزینه های بیمه به 50000 دلار در هر کانتینر، افزایش هزینه های حمل و نقل در هر سفر به یک میلیون دلار، افزایش قیمت حمل و نقل کانتینر 400 دلار، هزینه اضافی 700 دلار برای هر کانتینر و افزایش بیمه 800 دلار برای هر کانتینر است.

موضع سیاسی و مردمی یمن در قبال جبهه پشتیبانی

یمنی ها از آغاز نبرد طوفان الاقصی و حتی در مراحل قبل پیوسته بر تعلق خود به محور مقاومت و جهاد در برابر دشمن اسرائیلی و حمایت از آرمان فلسطین که همه مردم امت اسلامی را گردهم می آورد، تاکید کرده اند.

از این منظر، مواضع سیاسی یمن که کاملا با مطالبات مردمی همسو است، با تمام امکانات از فلسطین حمایت می کند چراکه آن را یک وظیفه دینی و انسانی می داند.

راهپیمایی میلیونی که هر هفته در صنعا و استان های یمن برگزار می شود نشان دهنده میزان تعهد مردم یمن و رهبری صنعا به حمایت و پشتیبانی از نیروهای مسلح (زمینی، دریایی و هوایی) در نبرد جهاد مقدس با دشمن اسرائیلی است.

«عبدالملک بدرالدین الحوثی» رهبر انصارالله یمن تاکید کرد مردم عزیز یمن هر هفته در این ماه ها در راهپیمایی میلیونی بی سابقه ای شرکت می کنند که در هیچ کشور دیگری چنین چیزی وجود ندارد.

تظاهرات مردم یمن در حمایت از غزه

موقعیت و تأثیر یمن بر سیاست بین الملل

یمن دارای موقعیت جغرافیایی است که آن را در کانون توجه بسیاری از کشورها به ویژه کشورهای غربی قرار داده است. یمن در جنوب غرب آسیا بین عمان و عربستان قرار دارد و مشرف بر تنگه باب المندب است که دریای سرخ را از طریق خلیج عدن به اقیانوس هند متصل می کند. جبهه دریایی یمن به فاصله (2500 کیلومتر) امتداد دارد.

موقعیت یمن مجموعه ای از ویژگی ها و کیفیت های دارای اهمیت ژئوپلیتیکی را به آن بخشیده است و این همان چیزی است که آن را با نقاط قوتی متمایز می کند که با توجه به تأثیر آن بر تجارت بین المللی، آن را به یک بازیگر منطقه ای و حتی بین المللی تبدیل می کند. ویژگی های جغرافیایی نیز شامل داشتن تعدادی سواحل و بنادر، تنوع زمین ها و آب و هوا، عمق استراتژیک برای کشورهای خلیج فارس در امتداد نوار ساحلی، ماهیت مرزهای زمینی و جغرافیای ناهموار است.

صحنه کشتیرانی بین المللی به دنبال نبرد حمایتی اعلام شده توسط رهبری یمن، علیه کشتی های اسرائیلی و مرتبط با دشمن صهیونیستی، در حمایت از مردم فلسطین در نوار غزه، تغییر کرد.

ایالات متحده آمریکا با هدف تحت فشار قرار دادن جامعه بین المللی برای صدور قطعنامه شماره 2722 تلاش کرد تا عملیات یمن را به عنوان یک جبهه پشتیبانی تضعیف کند تا به مشروعیتی برای نظامی کردن این منطقه و کنترل یکی از مهم ترین گذرگاه های آبی جهان دست یابد. این امر نشان دهنده تمایل آمریکا و انگلیس به حضور در باب المندب و تمایل آنها به تضعیف نفوذ چین و تهدید حضور آن و اجازه ندادن به تجارت این کشور از طریق این تنگه و همچنین اجازه ندادن به روسیه و محاصره نفوذ قبلی آن در این منطقه است.

با توجه به تحولات بین المللی به ویژه جنگ اوکراین، تهدیدها و درگیری های داغ بین آمریکا و چین و تهدیدها و خطرات آمریکا برای کشورهای بریکس و کشورهای شرق و ایران و کشورهای مخالف هژمونی آمریکای غربی، یمن به عنوان یک بازیگر تاثیرگذار استراتژیک ظاهر می شود و نقش عمده ای در شکستن استکبار و سلطه آمریکایی ها، انگلیس، رژیم صهیونیستی و غربی ها در دریای سرخ، تنگه باب المندب و دریاهای آزاد دارد.

 فرهنگ حاکم بر ذهنیت مردم یمن

مانند همه کشورها و مردمان روی سیاره زمین، مردم یمن دارای فرهنگی آمیخته از سنت ها، مذهب و آداب و رسوم اصیل قبیله ای عرب هستند که به آنها کمک می کند هنجارها و ارزش های اجتماعی و هویت خود را شکل دهند.

فرهنگ یمن تحت سلطه ایده تقویت وابستگی های خانوادگی و قبیله ای است که برای جامعه آنجا ضروری تلقی می شود.

خاک یمن شامل صدها مکان باستانی است که دارای میراث های بسیاری از تاریخ باستان است. این یک میراث خارق العاده است که دارای عناصر باارزشی است که از نظر شرایط بودجه و تخصص های دائمی برای محافظت از آن به عنوان منبع الهام برای هنرهای مختلف آن را در زمره اولین اولویت های سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) قرار داده است.

علیرغم همه شرایطی که یمن پشت سر گذاشت، توانست بسیاری از ویژگی های فرهنگی را که نشان دهنده اهمیت تاریخی کهن مردم یمن است، حفظ کند و از جمله این ویژگی ها می توان به «هنر معماری و آواز خواندن اشاره کرد که هر منطقه انواع مختلفی (مثلا آواز صنعانی، حضرمی و عدنی) دارد. یمن همچنین شاهد ارتقای سطح ادبیات بود و چهار مرحله اساسی را طی کرد.

این ویژگی ها به جذب تغییرات مدرن جهانی کمک کرد، زیرا با محیط، سبک زندگی و رفتار جامعه و باورها و فرهنگ آن پیوند خورده و با شرایط عینی جغرافیایی، فیزیکی و اقلیمی موجود همسو شد.

مهم ترین جنگ های تاریخی در یمن

یمن شاهد جنگ های متعددی چه در داخل و چه علیه عناصر خارجی بود که بیش از نیم قرن متوقف نشدند.

جنگ 1963-1967: این جنگ در جنوب یمن علیه استعمار انگلیس در پی وقوع انقلاب در اکتبر 1963 آغاز شد و در تعدادی از استان ها بین انقلابیون و مقامات انگلیسی ادامه یافت و با توافق استقلال و خروج بریتانیا از یمن در نوامبر 1967 پایان یافت.

جنگ شمال و جنوب در سال 1972: اختلافات بین دو دولت منجر به درگیری بین ارتش شمال و جنوب در برخی مناطق مرزی شد، اما با میانجیگری عربی قبل از اینکه هر یک از طرفین به پیروزی میدانی دست یابند، به پایان رسید.

جنگ شمال و جنوب در سال 1979: اختلافات سیاسی بین دولت های دو بخش یمن منجر به درگیری های مسلحانه شد که در آن جنوب توانست به پیشرفت دست یابد و با حمایت از مقاومت مردمی شمال در مناطق مرزی، توانست به استان های شمالی نفوذ کند، اما تلاش اعراب جنگ را متوقف کرد و 2 طرف را مجبور به بازگشت به مذاکرات کرد. نیروهای جنوبی و هم پیمانانشان نیز به مرزهای سابق بازگشتند.

جنگ اتحاد و جدایی در سال 1994: این جنگ در نتیجه اختلافات مستمر بین «علی عبدالله صالح» رئیس جمهور پیشین و معاونش «علی سالم البیض» رخ داد که صالح را به تصرف تمام کلیدهای قدرت و ثروت و کنار گذاشتن شرکای خود یعنی جنوبی ها متهم کرد. صالح و متحدانش از جمله رهبران برجسته جنوبی از جمله «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور فراری یمن پیروز شدند، در حالی که البیض جنگ را باخت و یمن را با تعدادی از متحدان خود ترک کردو به خارج رفت.

طوفان قاطع 2015: در سال 2015، عربستان سعودی تجاوزات خود را به خاک یمن آغاز کرد و وعده داد که نبرد را ظرف چند ماه حل کند. با این حال، پس از هفت سال و به تدریج و در پی توافقی با حمایت سازمان ملل در آوریل 2022 و پس از اینکه پادشاهی عربستان در باتلاق یمن غوطه ور شد و خسارات نظامی و اقتصادی هنگفتی بالغ بر میلیاردها دلار را متحمل شد، به پایان رسید.

در شرایطی که یمن همچنان از پیامدهای تجاوزات سعودی علیه خود با محاصره و سایر اقدامات مالی، رنج می برد، نیروهای مسلح یمن بر اساس وظیفه شرعی و اخلاقی وارد نبرد «فتح موعود و جهاد مقدس» برای حمایت از مردم فلسطین و حمایت از مظلومان غزه، شدند و در معرض حملات بسیاری از کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی قرار گرفت.

انتهای پیام

نظرات

captcha