مبارزه با اسرائیل؛ از دولت های عربی تا محور مقاومت

مروری بر تاریخ مبارزه با اسرائیل از سوی دولت های عربی و گروه های محور مقاومت نشان می دهد که این گروه ها عملکرد بهتر و توفیق بیشتری در مقابله با رژیم صهیونیستی داشته اند و برخلاف دولت های عربی، نه تنها حاضر به عقب نشینی از مواضع خود نشده اند، بلکه با افزایش قدرت و روحیه مبارزاتی، همواره به مبارزه علیه اسرائیل ادامه داده اند.

پس از پایان جنگ جهانی دوم، طرح سازمان ملل برای تقسیم فلسطین کلید خورد که به دنبال آن، این سرزمین به سه بخش یهودی، عرب و مستقل بین المللی، شامل بیت المقدس (اورشلیم) و بیت لحم تقسیم و بر این اساس، رژیم اسرائیل رسماً تشکیل شد. به دنبال شکل گیری این رژیم، نه تنها همسایگان عرب وی حاضر به شناخت این بازیگر بیگانه و نوظهور نشدند، بلکه رسماً به مبارزه با آن نیز پرداختند.

اولین نبرد کشورهای عربی، شامل مصر، اردن، سوریه، عراق و لبنان با این رژیم، در 15 مه 1948 تا 10 مارس 1949، یعنی نزدیک به 10 ماه طول کشید که در نتیجه آن، اسرائیل علاوه بر اینکه کنترل تمام بخش هایی را به دست آورد که در طرح سازمان ملل برای آن در نظر گرفته شده بود، بلکه حتی توانست بعضی از بخش هایی را که برای اعراب و فلسطینی ها در نظر گرفته شده بود نیز به دست آورد. همچنین اردن و مصر هم به ترتیب، کرانه باختری و نوار غزه را به خاک خود الحاق کردند و از طرفی، اخراج فلسطینی ها از سوی صهیونیست ها نیز شدت گرفت؛ اما ماجرا فقط به اینجا ختم نشد و دولت های عربی بعدها در سال های 1956، 1967 و 1973 نیز به مقابله با اسرائیل پرداختند و در این جنگ ها، به ویژه دو جنگ اخیر با شکست سختی مواجه شدند، به طوری که پس از آن شاهد هیچ جنگی از سوی دولت های عربی علیه اسرائیل نبودیم، البته به استثنای حمله 1991 عراق به اسرائیل که آن هم منجر به شکست سنگین عراق شد.

اگرچه جنگ های کلاسیک دولت های عربی با اسرائیل به فراموشی سپرده شد، اما بعدها به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، شاهد رویارویی بازیگران شبه نظامی به نام محور مقاومت در مقابل رژیم اسرائیل هستیم که با وجود اینکه یک دولت با ارتشی منظم و قدرتمند همچون ارتش های دولت های عربی نبوده اند، ولی عمکرد بهتری در برابر اسرائیل داشته اند، به طوری که در بسیاری از نبردها به ویژه از سوی حزب الله لبنان با اسرائیل، این گروه ها نه تنها با شکست های سخت مواجه نشدند، حتی توانستند به پیروزی هایی نیز دست یابند که یکی از مصداق های بارز آن، جنگ 33 روزه سال 2006 است.

از جمله عواملی که باعث عملکرد بهتر محور مقاومت در مقایسه با ارتش های کلاسیک عربی در جنگ با اسرائیل شده است، می توان به این موارد اشاره کرد:

ایدئولوژی اسلام

ایدئولوژی اسلام با تکیه بر مؤلفه هایی مانند ایثار و شهادت، گروه های مقاومت را در راستای مبارزه با اسرائیل بسیج کرد. این ایدئولوژی که تحت تأثیر گفتمان انقلاب اسلامی ایران بیشتر تقویت شد، با استناد به آموزه های قرآنی همچون قاعده نفی سبیل، ظلم ستیزی و استکبارستیزی و همچنین تحت تأثیر مؤلفه هایی چون شهادت طلبی که ریشه در فرهنگ شیعی و قیام امام حسین(ع) دارد و از طرفی، حمایت از مظلومان و جنبش های آزادی بخش نظیر جهاد اسلامی و حماس شکل گرفت؛ درواقع روحیه ایمان به خداوند متعال و همچنین شجاعت و شهامت، به افزایش عملیات استشهادی و مبارزه بی پایان با دشمن برای رسیدن به هدف منجر شد؛ در حالی که دولت های عربی و نیروهای نظامی شان دارای گرایش های چپ و تفکرات مارکسیستی بودند و تکیه صرف بر اندیشه های ماتریالیستی و قرار ندادن خداوند متعال در کانون توجه خود، باعث شده بود تا در برابر پیروزی های اسرائیل و حتی پیروزی های جزئی آن، دچار یأس و نومیدی شوند و در مبارزه با دشمن عقب نشینی کنند.

قدرت فرماندهی و اتحاد

یکی از مهم ترین مؤلفه های عملکرد مثبت گروه های محور مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی، داشتن رهبران و فرماندهانی باتدبیر و کارآمد بوده است. با نگاهی به عملکرد رهبران این گروه ها، از شیخ احمد یاسین تا سید حسن نصرالله، به خوبی به قدرت تأثیرگذاری آن ها در مدیریت جنگ ها پی می بریم؛ برای مثال سید حسن نصرالله علاوه بر شجاعت و داشتن روحیه خستگی ناپذیری، دارای قدرت زیاد در مدیریت بحران ها و انسجام دهنده شیعیان لبنان و از طرفی، بعضی از گروه های مسیحی و اهل سنت این کشور نیز بود. البته که این قدرت اتحاد و هماهنگی به حزب الله و لبنان محدود نیست و در بسیاری از دوره ها و در میان سایر اعضای محور مقاومت مانند حماس، مقاومت اسلامی عراق و... نیز مشاهده می شود.

برای نمونه، در عملیات طوفان الاقصی به این طرف، هر بار حزب الله در حمایت از مردم غزه و مقاومت فلسطین، به مقابله با اسرائیل پرداخته است، به دنبال آن سایر گروه های مقاومت یعنی انصارالله یمن و مقاومت اسلامی عراق نیز به طور هماهنگ و متحد، اقداماتی علیه مواضع اسرائیل انجام داده اند؛ درحالی که رهبران کشورهای عربی نه تنها قدرت لازم برای مدیریت جنگ ها نداشتند، بلکه ساختارهای سیاسی متفاوت مانند جمهوری های سوسیالیستی پان عربسیم مصر، عراق و سوریه و پادشاهی محافظه کارانه اردن و از طرفی، ناکارآمدی دولت لبنان که همیشه دولتی ضعیف و تابع سیاست های بازیگران مختلف بوده است و همچنین، وابستگی بعضی از کشورهای عربی به بلوک شرق و بعضی دیگر به بلوک غرب و سایر موارد، مانع از ایجاد اتحادی قوی و منسجم بین آن ها شده بود.

مهارت های نظامی

گروه های مقاومت از ابتدای تأسیس فاقد مهارت های نظامی لازم بودند؛ اما به مرور زمان و به ویژه با آموزش های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به آن ها، توان نظامی و رزمی این گروه ها افزایش یافت؛ فلسطینی ها در ابتدای مبارزاتشان علیه اسرائیل از سنگ استفاده می کردند، بعدها این سنگ به استفاده از سلاح در مقابله با دشمن اسرائیلی تبدیل و همچنین باعث ایجاد نسلی مقاوم و خستگی ناپذیر و مسلط بر تاکتیک های نظامی مانند محمد ضیف و یحیی سنوار نیز شد.

مرکز مطالعات ارتش رژیم اسرائیل معتقد است که گروه های مقاومت از جمله حزب الله، دیگر مانند گروهی شبه نظامی عمل نمی کنند، شبیه به ارتشی هوشمند شده اند و دکترین نظامی آن ها از پیروزی به وسیله شکست نخوردن، به پیروزی از طریق دستاوردها تغییر پیدا کرده است؛ به طوری که هدف اصلی حزب الله را از هر جنگی، فلج کردن عملیات ارتش اسرائیل قلمداد می کند. از طرفی، رویکرد تهاجمی و پیش دستانه حزب الله نیز بیشتر شده است، به گونه ای که مواضع مهم ارتش اسرائیل را هدف حمله قرار می دهد و با واردکردن ضربه مهلک می تواند تأثیرات شوک برانگیزی بر جای گذارد.

ارتش های عربی، به ویژه ارتش مصر بودجه بسیار زیادی صرف تجهیزات نظامی و پیشرفت تسلیحات خود از طریق شوروی کرده بودند؛ اما فاقد نیروهای نظامی مبرز و کارآمد برای استفاده از این تسلیحات بودند. دولت های عربی از ابتدای تشکیل اسرائیل، مبارزاتی علیه آن انجام دادند و بعضی از آن ها به ویژه مصر بیش از سایر دولت های عربی تلاش خود را صرف مبارزه با آن کردند، اما به دلایل یادشده و موارد دیگر نه تنها از اسرائیل در جنگ ها شکست خوردند، بلکه انعقاد پیمان صلح کمپ دیوید میان مصر و اسرائیل در سال 1979 باعث به رسمیت شناخته شدن اسرائیل از جانب مصر شد و ایده های ناصریسم نیز رو به محاق رفت؛ اما محور مقاومت نه تنها حاضر به عقب نشینی از مواضع خود نشده، بلکه با افزایش قدرت و روحیه مبارزاتی، همواره به مبارزه علیه اسرائیل ادامه داده است.

پگاه سادات طباطبایی

انتهای پیام

نظرات

captcha