اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
بدون شک شهادت سنوار تأثیری بر جنبش حماس خواهد داشت و احتمالاً منجر به تغییراتی در رهبری این جنبش خواهد شد، اما به هیچ وجه بر استراتژی آن در برخورد با اشغال تأثیر نخواهد گذاشت.
به گزارش مشرق، تصویری که از یحیی السنوار، رئیس دفتر سیاسی حماس، در لحظه شهادتش منتشر شد، روایت صهیونیستی ها را که طی یک سال جنگ توسط نهادهای صهیونیستی ساخته شده بود، به کلی نابود کرد. آنها ادعا می کردند فرماندهان حماس در ناز و نعمتند و این مردم غزه اند که زیرگلوله قرار دارند. این ادعا توسط رسانه های وابسته و گروه های ضدمقاومتی منطقه نیز تکرار می شد.
آن مرد مجاهد به همراه دو همرزمش در منطقه تل السلطان در رفح، درحالی که سلاح در دست داشت، به شهادت رسید و تصاویر دوربین های کوادکوپتر صهیونیست ها نشان می داد او درحال مبارزه با این وسیله با یک تکه چوب است که به نظر می رسید پس از زخمی شدن بر اثر شلیک تانک به ساختمان محل حضورش، از آن به عنوان عصا استفاده می کرد. دست راست سنوار در آخرین لحظات به شدت آسیب دیده بود.
این صحنه برای مبارزان فلسطینی صحنه غریبی نیست و آنها را به یاد برخی رسانه های اشغالگران می اندازد که عبدالقادر الحسینی، رهبر فلسطینی را که در نبرد القسطل در 8 آوریل 1948 به شهادت رسید، نشناختند. این موضوع یک نماد جدید برای فلسطینی ها ایجاد می کند که به تاریخ مبارزاتی آنها از عبدالقادر الحسینی تا یحیی السنوار متصل است و این گونه سنوار خود را به عنوان ادامه طبیعی مبارزان اولیه مردمش ثبت می کند و پاسخی طبیعی به نکبت ممتد از 76 سال قبل می دهد.
یحیی السنوار در معرکه شهید شد و به تردیدها و ادعاهایی پایان داد که گمان می کردند او جاسوس بوده است. اکنون مقاومت، مغز متفکر طوفان الاقصی را ازدست داده است؛ فردی که زندگی، مبارزه و شهادتش عصاره زندگی انسان فلسطینی بود.
رهبری که معادلات را تغییر داد
یحیی السنوار در سال 1962 در اردوگاه پناهندگان خان یونس در نوار غزه به دنیا آمد و بارها توسط اشغالگران بازداشت شد. در سال 1988، به اتهام تأسیس یک دستگاه امنیتی مرتبط با مقاومت فلسطینی، به چهار بار مجازات حبس ابد محکوم شد و پس از 23 سال زندانی بودن، در سال 2011 در چهارچوب یک توافق تبادل اسیران به نام «وفای آزادگان» آزاد شد که در آن صدها اسیر فلسطینی در ازای یک سرباز صهیونیستی به نام «گلعاد شالیت» آزاد شدند.
پس از آزادی، سنوار به کار خود در داخل جنبش حماس ادامه داد و مسئولیت های متنوعی را برعهده گرفت، ازجمله رهبری پرونده های امنیتی و نظامی و سپس به رهبری جنبش در نوار غزه منتقل شد. در سال 2017، او به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس در غزه انتخاب و به یکی از شخصیت های تأثیرگذار در شکل دهی به سیاست های جنبش در سطح داخلی و خارجی تبدیل شد. سال های رهبری یحیی السنوار مرحله ای محوری و وسیع در سیاست های جنبش حماس به شمار می آید که وی با رویکردهای استراتژیک متعدد که نتیجه سال ها مطالعه و ارزیابی در زندان بود، تلاش کرد شکل مؤثرتری برای مقابله ایجاد و نحوه تغییر جنبش حماس و مقاومت فلسطینی را از فرسودگی در مشغله های داخلی به ابعاد استراتژیک مسئله فلسطین منتقل کند.
سنوار در یکی از دیدارهایش، پس از تصدی رهبری حماس در نوار غزه اعلام کرد که سال های زندانش به عنوان کوره ای داغ عمل کرده که شخصیت او را ذوب و سخت کرده است. از زمان آزادی اش از زندان های اشغالگران، ابو ابراهیم عملی کردن دیدگاهش را برعهده گرفت؛ دیدگاهی که با هم پیمانانش در رهبری جنبش به اشتراک گذاشت و کوشید آن را به یک برنامه کاری تبدیل کند که هدف آن رهایی حماس از بار تفرقه در مسائل حکومتی و توجه مجدد به تقویت عمل مقاومت بود.
مسیر ابراهیم و پروژه بلندپروازانه اش آسان نبود، بلکه راهی دشوار و پر از موانع به شمار می رفت. او با تفکرات سنتی، محاسبات سود و زیان و تاریخ پرحاشیه ای از اختلافات سیاسی که بر روابط داخلی فلسطینی ها حاکم بود، مواجه شد و همچنین با یک صحنه منطقه ای پیچیده که حماس از آن رنج می برد و در معرض نوعی انزوای شدید و محاصره قرار داشت.
یحیی السنوار با برپایی بنیان های پروژه اش و تقویت آن و همچنین با گشودن افق های جدید از طریق گشایشی بی سابقه به نیروهای منطقه ای و نیروهای ملی و اسلامی فلسطینی، موفق به عبور از موانع شد. او همچنین روابطی از نوع ائتلاف و ارتباط بی سابقه با دیگر گروه های فلسطینی ایجاد کرد که بر پایه محوری بودن صحنه نبرد با اشغالگران بنا شده بود.
از دوره های مواجهه مقاومت با حملات صهیونیستی در سال های 2012، 2014 و 2021 و همچنین تظاهرات های موسوم به «راهپیمایی بازگشت»، آثار استراتژی یحیی السنوار و توانایی بی نظیر او در نقض انتظارات متعارف در صحنه فلسطینی و الگوی حاکم بر فعالیت فلسطینی ها پس از پایان انتفاضه در سال 2005 به تدریج نمایان می شود.
از دنیای افسانه ها
یحیی السنوار را می توان مردی استثنایی توصیف کرد؛ این موضوع هنگامی که به دقت مسیر او را دنبال می کنیم، مشخص می شود. اگر ما این دوره را تجربه نکرده بودیم و داستان های او را نمی دیدیم و حرکات و مواضع او را نظاره نمی کردیم، گمان می کردیم آنچه درباره اش روایت می شود به افسانه ای خیالی نزدیک تر است. چگونه ممکن است مردی در دهه ششم زندگی اش که پس از گذراندن بیش از 20 سال در زندان های صهیونیستی آزادشده، از زندگی آسوده و لذت بردن از باقی مانده عمرش صرف نظر کند و از همان لحظه نخست آزادی اش به بازگشت به نقش خود در صفوف مقاومت و رویارویی با اشغالگران بپردازد؟
استثنایی بودن یحیی سنوار در این است که او رهبری است که شجاعت میدانی و سیاسی را در هم می آمیزد. او رهبری است که به مرزهای غزه رفته و همراه با تظاهرات کنندگان در مرزهایی پر از تک تیراندازان اشغالگر، فریاد می زند: «به سوی قدس می رویم، همراه با میلیون ها شهید» و ده ها هزار نفر از مردمش را با خود همراه می کند. او به طور علنی آمریکا و طرحش برای تصفیه قضیه فلسطین را به چالش می کشد و بر این نکته اصرار دارد که مردم فلسطین هرگز نمی توانند با این تلاش ها سازش کنند.
او رهبری است که ماشین کشتار صهیونیستی به طور صریح به او هشدار داده است. او مردی است که می تواند درحال حرکت بمیرد و اینکه ترور او اولویتی بالاتر از هرگونه آتش بس دارد. پس از جنگ مشهور به «سیف القدس» در سال 2021، او انتخاب کرد که در یک کنفرانس خبری اعلام کند به طور علنی به خانه اش بازمی گردد؛ درحالی که می دانست اشغالگران می توانند او را ترور کنند.
برای ماه ها، اشغالگران تلاش کرده اند از همه ابزارهای خود برای تحریک علیه رهبر «طوفان الاقصی» و طراح آن استفاده کنند. صهیونیست ها سعی کرده اند تا حمایت عمومی را علیه او برانگیزند و او را به گونه ای به تصویر بکشند که گویی در جایی امن و در ناز و نعمت زندگی می کند و مردمش را به حال خود رها کرده است تا طعم مرگ، ویرانی، گرسنگی و آواره شدن را بچشند. رژیم صهیونیستی در این کمپین از همه ابزارها و روش های تبلیغاتی و مهندسی اجتماعی استفاده کرده و تمام صداها را در این تلاش ناامیدکننده بسیج کرده است.
اما بعد از یک سال از رویارویی، سنوار این کمپین ها و صداهایش را شکست داده و شهادتش را به درسی جدید در شجاعت تبدیل کرده و نمونه رهبری ای که باید باشد، به نمایش گذاشته است.
یک عنصر نهادی
سؤالی بزرگ در ذهن همه وجود دارد؛ «آیا شهادت یحیی السنوار، مرحله ای اساسی را که او بر آن کار کرده و قواعدش را تثبیت کرده است، می بندد؟» او در این راستا، شکل جدیدی از حضور جنبش حماس، عمل مقاومت و تأثیر آن و استراتژی مذاکره اش را ارائه داد.
پاسخ به وضوح این است که السنوار بر الگوی رهبری فردی تکیه نکرد، بلکه بر کار نهادی درون جنبش حماس و شراکت ملی در عمل مشترک با دیگر گروه ها و نیروهای مقاومت تأکید داشت. از این طریق، السنوار به تثبیت اصول و قواعد استراتژی اش ضمن یک روش کار جمعی پرداخت که بر تمام صحنه در غزه و از طریق آن بر سیاست جنبش و روابط سیاسی داخلی و منطقه ای اش تأثیر گذاشت.
به طورکلی، جنبش حماس براساس رویکردی نهادی است که آن را طی دهه ها چالش ها تقویت کرده و با افزایش قوام آن به واسطه عملیات های ترور که شامل ترور شیخ احمد یاسین و اسماعیل هنیه می شود، این رویکرد توانسته است بر ضربات وارده بر رأس هرم غلبه و ادامه کار این گروه را بدون نگرانی از امنیتش تضمین کند.
اما در مورد ادامه رویکردی که یحیی السنوار ترسیم کرده است، این موضوع به وضوح و بدون ابهام زمانی نمایان شد که جنبش حماس او را به اجماع به عنوان رهبر جدید جنبش پس از شهادت اسماعیل هنیه انتخاب کرد. این امر یعنی کل جنبش، رویکرد و استراتژی السنوار را به عنوان رویکردی برای خود برگزیده و راهی در مواجهه با چالش ها و در سیاست و در روابط ملی و منطقه ای انتخاب کرده است.
بدون شک شهادت سنوار تأثیری بر جنبش حماس خواهد داشت و احتمالاً منجر به تغییراتی در رهبری این جنبش خواهد شد، اما به هیچ وجه بر استراتژی آن در برخورد با اشغال تأثیر نخواهد گذاشت.
ساری اعرابی، تحلیلگر گروه های مقاومت در این باره گفت: «با وجود غم عمیقی که بر دل مردم فلسطین سایه افکنده است، شهادت السنوار به عنوان یک محرک و انگیزه اضافی برای تقویت همبستگی و استحکام در صفوف مقاومت حماس به شمار می آید. روش شهادت او درحال درگیری مستقیم با اشغالگران، پایبندی اش به رویکرد مقاومت را بدون تردید تأکید می کند و این موجب تقویت قضاوت در درون جنبش حماس و در صفوف مقاومت فلسطینی در مورد درستی مسیری می شود که انتخاب کرده اند.»
شهادت ابو ابراهیم به عنوان تداوم طوفان الاقصی در نظر گرفته می شود؛ عملیاتی که او رهبری کرد تا صحنه ملی و منطقه ای را دوباره شکل دهد و به مسئله ملی فلسطین زخم و تأثیر دوباره ای ببخشد. انتظار می رود این طوفان طبق دیدگاه السنوار ادامه یابد تا زمانی که مردم فلسطین حقوق پایمال شده خود را بازپس گیرند. نه ترور می تواند مسیر یک ملت را متوقف کند و نه غیبت رهبران می تواند مقاومت را بازدارد و حزبی را از مسیر مواجهه منصرف سازد.
درنهایت، آرزوی السنوار شهادت بود. او همیشه می گفت: «اگر ما از مرگ می ترسیم، پس باید از مرگ در بستر خود بترسیم، همان طور که شتر می میرد. ما از اینکه در حوادث رانندگی یا بر اثر سکته مغزی یا سکته قلبی بمیریم می ترسیم، اما از اینکه در راه دین و وطن و مقدسات خود کشته شویم نمی ترسیم. خون ها و ارواح ما از خون کوچک ترین شهید که جانش را فدای ما کرده، ارزش بیشتری ندارد.»
{{name}}
{{content}}