پرچمداری بانوی گالیگشی برای رونق نوغانداری روستایی

به گزارش ایرنا، چوبداری از کارآفرینان برتر گالیکش در نخستین گردهمایی فرامرزی زنان روستایی به عنوان تولیدکننده نمونه نوغان داری کشور با سه رویکرد «تکمیل زنجیره ارزش نوغانداری، راه اندازی کارگاه تبدیل پیله به نخ ابریشم و آموزش نوغانداری به زنان روستایی و عشایری» انتخاب شد.

به گزارش ایرنا، چوبداری از کارآفرینان برتر گالیکش در نخستین گردهمایی فرامرزی زنان روستایی به عنوان تولیدکننده نمونه نوغان داری کشور با سه رویکرد «تکمیل زنجیره ارزش نوغانداری، راه اندازی کارگاه تبدیل پیله به نخ ابریشم و آموزش نوغانداری به زنان روستایی و عشایری» انتخاب شد.

وی به دلیل فعالیت در بخش های گوناگون فرش از ریسندگی، رنگ رزی، طراحی و بافندگی در کنار برپایی کارگاه های آموزشی برای بانوان روستایی و همچنین تشویق جوامع محلی برای تبدیل پیله تر به نخ به جای خام فروشی و حضور مستمر در برنامه های حمایتی کمیته امداد و میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت سال 1401 هم به عنوان یکی از بانوان کارآفرین برتر حوزه فرش در جشنواره زنان تاثیرگذار انتخاب شده بود.

این بانوی کارآفرین 45 ساله بعد از گرفتن مدرک کارشناسی رشته فرش از سال 1385 با همراهی خانواده به طور جدی کار کارشناسی در تولید فرش دستباف را در روستای «محمدآباد» گالیکش شروع کرد و در ادامه با افزایش سفارش ها، کار خود را در بخش طراحی فرش، ایجاد کارگاه تبدیل پیله تر به نخ ابریشم و آموزش رنگرزی گیاهی به علاقمندان در استان گسترش داد.

چوبداری با داشتن مدرک کارشناسی ارشد رشته فرش هم اینک در دانشکده کوثر و علمی کاربردی گنبدکاووس آموزش می دهد و همچنین بیش از 100 نفر از بانوان روستایی در کارگاه های آموزشی طراحی، رنگ رزی و نحوه های درست بافندگی برپایی توسط وی شرکت کردند.

تکمیل زنجیره ارزش نوغانداری لازمه احیای این صنعت در گلستان

این بانوی کارآفرین در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به اینکه گلستان یکی از استان های سرآمد تولید نوغان است که بیشتر آن خام فروشی می شود، گفت: تلاش خود را احیای این صنعت با برپایی کلاس های ترویجی با همکاری جهاد کشاورزی برای ارائه راهکارهای افزایش تولید پیله تر کرم ابریشم از جعبه های نوغان قرار داده ایم و خیلی از بانوان روستایی شرکت کننده در این کلاس ها موفق به افزایش تولید خود از 30 به 40 تا 45 کیلوگرم پیله تر از هر جعبه نوغان شدند.

چوبداری افزود: با توجه به اینکه پیله تر تولیدی گلستان با ارسال به سایر نقاط کشور به نخ تبدیل و با قیمت بالاتر به دست بافنده استان می رسد نخستین کارگاه تبدیل پیله به نخ ابریشم گلستان را پنج سال قبل در روستای محمدآباد راه اندازی کردم و بعد از آن هم مشوق دیگر بانوان برای فعالیت بیشتر در این حرفه شدم.

وی ادامه داد: کلاس های ترویجی نتیجه داد و امسال شاهد مراجعه تعداد بیشتری از بانوان منطقه برای تبدیل پیله های خود به نخ در کارگاه ریسندگی بودم و خیلی از جوانان تحصیل کرده ای که احساس می کردند نوغانداری کار مادر و پدر بزرگ هاست به این حرفه به عنوان یک سرمایه گذاری نگاه می کنند و هر روز حضورشان در کارگاه های آموزش پرورش کرم ابریشم و نوغانداری بیشتر می شود.

این بانوی کارآفرین با تاکید بر بروز کردن اطلاعات برای افزایش تولید در این حرفه ، گفت: با همکاری جهاد کشاورزی تلاش داریم روش های جدیدی که منجر به افزایش تولید کرم ابریشم می شود را به علاقمندان آموزش دهیم و علاوه بر آن، از فعالان این عرصه می خواهم به جای خام فروشی ارزان محصول، تولیدات خود را برای تبدیل به نخ به کارگاه ریسندگی بیاورند.

چوبداری افزود: بیشتر هنرمندان تولید کننده پارچه ابریشم نخ مورد نیاز خود را از استان های دیگر خریداری می کنند در صورتی که اگر فعالیت خود را فقط متمرکز بر بافندگی نکنند، با ورود به حرفه نوغانداری و تبدیل پیله تر در داخل استان به نخ می توانند هزینه های تولید خود را به حداقل رسانده و به حرفه خود رونق بیشتری دهند.

وی گفت: پرداخت تسهیلات ارزان قیمت و ساخت سوله در هر روستا با همراهی دهیاران و اجاره آن به نوغانداران از جمله مشوق هایی است که می تواند نوید بخش رونق بیشتر این صنعت و ورود سرمایه گذاران برای تکمیل زنجیره ارزش نوغانداری باشد.

به گزارش ایرنا، نوغانداری یا پرورش کرم ابریشم هر ساله از اوایل اردیبهشت با شکوفایی درختان توت در شهرهای مستعد این حوزه در استان گلستان آغاز می شود.

در استان گلستان نوغانداری بیشتر به صورت سنتی صورت می گیرد و در سال های اخیر تلاش شده که این محصول به سمت صنعتی شدن پیش برود.

90 درصد تولید پیله تر ابریشم گلستان برای فرآوری به استان خراسان رضوی ارسال می شود لذا سرمایه گذاری در راه اندازی صنایع تبدیلی در منطقه علاوه بر ایجاد ارزش افزوده بیشتر برای تولیدکنندگان، به ایجاد فرصت های شغلی در منطقه منجر خواهد شد.

گلستان در تولید پیله تر ابریشم بعد از گیلان و خراسان رضوی رتبه سوم کشوری را دارد.

نظرات

captcha