اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
ایسنا/قم یک کارشناس تغذیه گفت: شرط سالم زیستن، تغذیه صحیح یعنی رعایت دو اصل تعادل و تنوع در مصرف غذای روزانه است.
ابوالفضل محمد کریمی کارشناس مسئول واحد تغذیه مرکز بهداشت شهرستان قم در گفت وگو با ایسنا، گفت: گروه غذایی غلات شامل؛ نان ها باسبوس بالا، ماکارونی، گندم و جو دو سرپرک و برنج تامین کننده ویتامین های گروه B، آهن، پروتئین و منیزیم است، که مصرف روزانه 6 الی 11 واحد توصیه می شود. مصرف برنج همراه با حبوبات منجر به افزایش ارزش غذایی آن می شود.
وی ادامه داد: گروه غذایی سبزیجات(شامل؛ انواع سبزی های برگ دار، نخود سبز، فلفل، قارچ) تامین کننده فیبر مورد نیاز دستگاه گوارش، املاح و ویتامین ها است و مصرف روزانه 3 الی 5 واحد توصیه می شود.
محمد کریمی با بیان اینکه سرخ کردن سبزی ارزش غذایی آن را پائین می آورد، اظهار کرد: سبزی های تازه برای افرادی که دستگاه گوارش سالم دارند توصیه می شود و برای کسانی که مشکلات دستگاه گوارش دارند مصرف این سبزی ها به صورت بخار پز و آب پز توصیه می شود.
این کارشناس تغذیه با بیان اینکه میوه ها به دلیل آنتی اکسیدان که دارند موجب شادابی پوست و کاهش فرایند پیری و کاهش خطر ابتلاء به سرطان می شود، گفت: میوه ها همانند سبزی ها می توانند ویتامین مورد نیاز بدن انسان از جمله ویتامین C، A و B را تامین کنند؛ میوه ها اصولاً کالری بیشتری نسبت به سبزی ها دارند و توصیه می شود که در رژیم های کم کالری میوه ها به صورت متعادل (2 الی 4واحد) مصرف شود.
محمد کریمی تصریح کرد: برای افرادی که دچار چاقی، دیابت، فشار خون بالا و کبد چرب هستند در هفته مصرف بیش از سه عدد زده تخم مرغ توصیه نمی شود اما مصرف سفیده مانعی ندارد و افراد سالم می توانند روزانه یک عدد تخم مرغ مصرف کنند.
افراد سالم می توانند روزانه یک عدد تخم مرغ مصرف کنند
این کارشناس تغذیه با اشاره به اینکه گوشت و تخم مرغ تامین کننده آهن و روی مورد نیاز بدن است و مصرف گوشت های سفید نسبت به گوشت های قرمز بیشتر توصیه می شود، افزود: بدن انسان (فرد عادی و ورزشکار) نیازی به مصرف چربی های موجود در گوشت ندارد؛ بنابراین باید چربی های اضافه از گوشت جدا شود.
وی ادامه داد: مصرف روزانه 1 الی 2 واحد گوشت ضرورت دارد؛ یک واحد گوشت معادل دو تیکه 30 گرمی گوشت قرمز یا گوشت سفید، یک تکه ماهی به اندازه کف دست یا دو عدد تخم مرغ است؛ همچنین تاکید داریم که گوشت به صورت پخته و تخم مرغ به صورت آبپز مصرف شود.
محمد کریمی با تاکید بر مصرف روزانه یک واحد حبوبات و مغز دانه ها، تصریح کرد: گردو، بادام، پسته، کنجد، تخم آفتاب گردان ویتامین E بالایی دارند اما نباید فراموش کنیم که گروه مغز دانه ها به علت کالری بالایی که دارند به صورت متعادل در برنامه غذایی مصرف شود؛ یک واحد از مغز دانه ها معادل یک سوم لیوان است.
محمد کریمی با اشاره به اهمیت تغذیه بر سلامت ورزشکاران، گفت: تغذیه نامناسب تاثیرات مطلوب ورزش بر بدن را خنثی می کند؛ اگر مدت و شدت فعالیت های بدنی بیشتر باشد بدن فرد به ریز مغزی های بیشتری از جمله منیزیم نیاز دارد که به عملکرد عضلات کمک می کند، همچنین سبزی ها هم می تواند منیزیم مورد نیاز فرد ورزشکار را فراهم کند.
این کارشناس تغذیه گفت: رژیم غذایی فرد ورزشکار حتما باید توسط متخصص تغذیه تنظیم شود، رژیم های سرخود و یا رژیمی که از طرف افراد تجربی تجویز می شود قطعا آسیب زا خواهد بود؛ زیرا رژیم غذایی باید متناسب با بدن فرد تنظیم شود.
وی اعلام کرد: درشت مغذی ها باید در برنامه غذایی فرد ورزشکار قرار بگیرد که بهترین آن ها کربوهیدرات ها و پروتئین ها هستند؛ اگر درشت مغذی ها (حدودا 60 درصد) در رژیم غذایی ورزشکار قرار بگیرد فعالیت بدنی بهتری می تواند داشته باشد.
محمد کریمی تصریح کرد: در 6 ساعت اول بعد از ورزش استفاده از قندهای ساده برای بازسازی ذخیره کربوهیدرات مناسب است البته به وزن فرد بستگی دارد؛ وعده غذایی قبل از ورزش به ازای هر کیلوگرم وزن فرد 4 گرم کربوهیدرات توصیه می شود هر چقدر فاصله مصرف تا ورزش کمتر باشد باید میزان استفاده از کربوهیدرات کاهش پیدا کند.
این کارشناس تغذیه تصریح کرد: اگر فاصله مصرف کربوهیدرات تا فعالیت بدنی یک ساعت باشد مصرف کربوهیدرات برای هر کیلوگرم وزن ورزشکار 1 گرم توصیه می شود؛ همچنین اگر ورزش بیش از یک ساعت طول بینجامد هر20 دقیقه باید 30 گرم کربوهیدرات به صورت محلول 6 الی 8 درصد مصرف شود.
وی اضافه کرد: افرادی که وزن بالایی دارند نیاز به نوشیدنی های ورزشی ندارند و محلول کربوهیدرات به افراد حرفه ای توصیه می شود، افراد با وزن بالا قبل از ورزش نیاز به مصرف کربوهیدرات بالایی ندارند.
محمدکریمی افزود: هرچقدر پروتئین مصرفی ورزشکار بیشتر باشد کارایی فرد را بالا می برد، البته نیاز به پروتئین برای همه یکسان نیست و به عوامل مختلفی از جمله؛ شدت انرژی مورد نیاز و هدف ورزش بستگی دارد.
وی با بیان اینکه عدم مصرف چربی ها در رژیم غذایی موجب خشکی پوست، عدم دریافت ویتامین های محلول در چربی و عدم تمرکز می شود، عنوان کرد: میزان مصرف پروتئین در ورزش های استقامتی 2/1 الی 4/1 گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن و برای ورزش های قدرتی 2/2 الی 8/1 گرم برای هر کیلوگرم وزن بدن توصیه می شود.
مصرف غیر اصولی مکمل ها؛ آسیب به کلیه ها و کبد
محمد کریمی گفت: چهار الکترولیت مهم مورد نیاز ورزشکاران شامل؛ سدیم، پتاسیم، منیزیم و کلسیم است. اگر ورزشکار رژیم سالم و متنوعی داشته باشد، این مواد غذایی برای بدن فرد تامین می شود و اگر ورزشکار مواد غذایی مورد نیاز را حذف یا کاهش دهد، قطعا موجب کمبود الکترولیت ها می شود.
وی افزود: سدیم و پتاسیم از الکترولیت های بین سلولی است و سطح آن ها در خون کنترل می شود و بالا رفتن آن ها موجب فشار خون بالا و مشکلات قلبی می شود؛ منبع تامین کننده آن ها سبزی ها و میوه های تازه است.
این کارشناس تغذیه اظهار کرد: اگر بدن ورزشکار دچار کمبود منیزیم شود فرد دچار خستگی می شود؛ منبع آن هم مغزها و سبزی های با رنگ سبز پر رنگ است، همچنین کلسیم فرد ورزشکار مورد دیگری از الکترولیت ها است که از طریق لبنیات تامین می شود.
محمد کریمی گفت: آب یکی از نیازهای اساسی ورزشکار است که قبل و بعد و در هنگام ورزش باید مصرف شود، ورزشکار نباید منتظر تشنگی باشد تا آب مصرف کند؛ در هنگام ورزش بدن آب زیادی را از دست می دهد و کمبود آن موجب ایجاد اختلال در عملکرد فرد می شود لذا مصرف 2 لیوان آب 15 دقیقه قبل از انجام ورزش ضرورت دارد.
وی در خصوص مکمل های بدنسازی، گفت: تامین پروتئین ها با مصرف مواد غذایی بیشتر از مکمل های پروتئینی توصیه می شود؛ مکمل های پروتئینی بیشتر برای ورزشکاران حرفه ای است؛ همچنین تهیه مکمل ها باید از داروخانه ها و با نظر کارشناسان تغذیه تهیه شود، زیرا مصرف غیر اصولی مکمل ها به کلیه ها و کبد آسیب وارد می کند.
کم خوری برای کاهش وزن توصیه نمی شود
محمد کریمی ادامه داد: در کنار مصرف مکمل ها باید مقادیر کافی از آب استفاده شود که به متابولیسم دفع آن کمک کند؛ همچنین مصرف کافئین برای افراد که فشار خون بالا دارند توصیه نمی شود، اما مصرف یک فنجان قهوه بدون شکر می تواند به عملکرد ورزشکار کمک کند.
وی گفت: مصرف مواد غذایی باید به صورت متعادل باشد و مصرف بیش از اندازه توصیه نمی شود؛ به عنوان مثال مصرف زیاد سفیده تخم مرغ موجب اختلال در بدن می شود؛ زیرا ورزشکار از مصرف دیگر مواد غذایی باز می ماند.
کارشناس مسئول واحد تغذیه مرکز بهداشت شهرستان قم در پایان گفت: کم خوری برای کاهش وزن توصیه نمی شود حتی امکان دارد فرد دچار توقف در کاهش وزن شود.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}