علامه حسن زاده آملی با عرفان در انقلاب اسلامی نقش آفرینی کرد

به گزارش خبرنگار ایرنا، آیت الله علیرضا اعرافی روز پنجشنبه در سومین همایش مقام علمی و معرفتی آیت الله حسن زاده آملی در تالار شیخ مفید(ره) دانشگاه قم همچنین جایگاه تبلیغی این شخصیت ممتاز و کم نظیر را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: یکی از فصول درخشان در زندگی این طلبه فاضل، استاد، محقق و عالم بزرگ، اتصال به رشته تبلیغ است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آیت الله علیرضا اعرافی روز پنجشنبه در سومین همایش مقام علمی و معرفتی آیت الله حسن زاده آملی در تالار شیخ مفید(ره) دانشگاه قم همچنین جایگاه تبلیغی این شخصیت ممتاز و کم نظیر را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: یکی از فصول درخشان در زندگی این طلبه فاضل، استاد، محقق و عالم بزرگ، اتصال به رشته تبلیغ است.

وی در ادامه افزود: در زندگی این مرد بزرگ، هیچ وقت رشته تبلیغ، سخن گفتن با مردم و ارشاد و هدایت جویندگان و مشتقان حقیقت قطع نشده است.

اعرافی با بیان این مطلب که کار عمیق حوزوی این شخصیت نیز هیچ موقع متوقف نشد، خاطرنشان کرد: در عین استفاده از فرصت های تبلیغی، فعالیت های حوزوی علامه حسن زاده آملی هم در عالی ترین مراتب قرار دارد.

امام جمعه قم همچنین با تاکید بر اینکه علامه حسن زاده از همه ویژگی ها و امتیازهای حوزه های علمیه معاصر برخوردار بود بیان داشت: حوزه علمیه نجف در این عالم بزرگوار متجلی شده است.

عضو فقیهان شورای نگهبان با یادآوری این نکته که حسن زاده آملی از حوزه حِکمی بزرگ تهران و حوزه فلسفی کهن اصفهان نیز بهره برده است گفت: آن مرحوم با استقرار در قم، از این کانون حوزه های علمیه در عصر متاخر، هم استفاده کرد.

وی یادآور شد: در کنار کانون های متعدد علمی، ارتباط با دانشگاهیان و مراکز دانشگاهی نیز در جامعیت علمی حسن زاده آملی نقش بسزایی داشته است.

آیت الله اعرافی همچنین موضوع عرفان و انقلاب اسلامی را در شخصیت حسن زاده مورد توجه قرار داد و تصریح کرد: عرفان حسن زاده آملی در قله است، البته این عرفان، نه عرفان عزلت و گوشه نشینی بلکه عرفان خدمت و نقش آفرینی در عرصه های اجتماعی و فداکاری در مسیر انقلاب اسلامی، به عنوان پدیده ای بی مانند در مقاطع مختلف تاریخ کشور می باشد.

مدیر حوزه های علمیه کشور در بخش دیگری از سخنان بیان کرد: تواضع و فروتنی، ادب در برابر استاد، شفقت و مهربانی، مردم گرایی، خدمت گزاری، زهد و پارسایی و شاگردپروری از ویژگی های روحی علامه حسن زاده به شمار می آید.

حسن زاده آملی در علوم و فنون جامعیت داشت

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز با اشاره به جامعیت داشتن حسن زاده آملی در انواع علوم و فنون اسلامی گفت: در حوزه های علمیه، عنوان علامه برای شخصی مورد استفاده قرار می گیرد، که در علوم و فنون دینی اسلامی از جامعیت برخوردار باشد.

غلام علی حداد عادل همچنین با بیان اینکه این عنوان "علامه" در هر عصری در حوزه علمیه قم، به دو یا سه نفر بیشتر اختصاص پیدا نمی کند بیان کرد: از هر هزار نفری که وارد حوزه می شوند و در فنون مختلف درس می خوانند و به مقام اجتهاد و مرجعیت می رسند، مختص یک نفر می شود.

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، علامه شدن را مسلتزم یک استعداد خاص دانست و گفت: افرادی مانند حسن زاده آملی استعداد چند جانبه دارند، و دارای استعداد ادبی، ریاضی، فقهی، حکمی و عرفانی هستند.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: فارغ از استعداد، علاقه هم لازم است، اشخاصی هستند که با وجود داشتن استعداد، علاقه ندارند، پیگیر نیستند و استعدادشان را به منصه ظهور نمی رسانند.

وی ادامه داد: علامه حسن زاده آملی، علاوه بر استعداد، همت بلندی نیز داشت و با سال ها مطالعه و تحقیق به این مقام رسید.

حدادعادل با ذکر اینکه در تمدن و فرهنگ اسلامی و شیعی کتاب هایی تالیف شده که نتیجه کار این علامه ها است خاطرنشان کرد: این عالمان بزرگ، عصاره مطالعه های شان را گلچین کرده اند، و به صورت سلسله ای از کتاب ها درآورده اند.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه "کشکول شیخ بهایی" یکی از معروف ترین این کتاب ها محسوب می شود یادآور شد: کتاب های فراوانی از همین نوع با عنوان های مختلفی وجود دارد که کتاب "سفینه و بیاض و جُنگ" اثر مرحوم ایرج افشار یکی از پژوهشگران ادبیات فارسی به تالیف رسیده است.

وی همچنین برخی آثار حسن زاده آملی را مورد اشاره قرار داد و افزود: حسن زاده آملی حدود 70 سال پیش با همکاری مرحوم علی اکبر غفاری از محدثان معاصر، "کتاب خزائن" ملا محمد نراقی را با اهتمام فراوان تصحیح و منتشر کرد.

همایش "علامه ذوفنون، سالک توحیدی" با هدف بزرگداشت مقام عرفانی و معرفتی آیت الله حسن حسن زاده آملی با حضور جمعی از روحانیان، فضلا، استادان و دانشگاهیان برگزار شد.

در این آیین که به همت موسسه علمی تربیتی آوای توحید ترتیب یافته بود، دبیرخانه دائمی همایش علامه حسن زاده آملی آغاز به کار کرد.

آیت الله حسن حسن زاده آملی اواخر سال 1307 هجری شمسی، در روستای ایرا، از توابع آمل، متولد شد.

وی آثاری در فلسفه، عرفان، ریاضی، نجوم، ادبیات فارسی و ادبیات عربی دارد و برخی از آثار فلسفی و عرفانی همچون اسفار اربعه، اشارات، شفا و شرح فصوص الحکم را تصحیح کرده و بر آنها شرح و حاشیه نوشته است.

علامه حسن زاده همچنین نهج البلاغه و کشف المراد را تصحیح نموده، دیوان اشعاری نیز از او به جای مانده است.

این عالم صاحب نام، سوم مهرماه 1400 بر اثر بیماری قلبی در آمل درگذشت و در منزل شخصی خود در روستای ایرا دفن شد.

نظرات

captcha