بریکس با سیستم پرداخت بین المللی جدید به مقابله با تحریم ها می رود

طبق اظهارات وزیر دارایی روسیه، کشورهای عضو بریکس در حال ایجاد یک سیستم پرداخت بین المللی جدید هستند، چرا که پلتفرم هایی که با استفاده از زیرساخت های غربی فعالیت می کنند، به طور فزاینده ای سیاسی شده اند.

این در حالیست که رئیس بانک مرکزی ایران نیز در دومین اجلاس روسای بانک مرکزی کشورهای عضو گروه بریکس در مسکو، موضوع مهم ابزار پرداخت در بریکس با هدف ایجاد یک پلتفرم تسویه برای پرداخت های فرامرزی بر اساس سیستم های تسویه ناخالص آنی(RTGS) و موضوع پول های دیجیتال بانک های مرکزی اعضای بریکس (CBDCs) را پیشنهاد داد.

به گزارش عصراقتصاد، آنتون سیلوانوف، وزیر دارایی روسیه، در مصاحبه اختصاصی با شبکه آر تی عربی اعلام کرد که کشورهای عضو بریکس در حال ایجاد یک سیستم پرداخت بین المللی جدید هستند، چرا که پلتفرم هایی که با استفاده از زیرساخت های غربی فعالیت می کنند، به طور فزاینده ای سیاسی شده اند.

تحریم های بی سابقه علیه مسکو از سوی آمریکا و متحدانش، روسیه و سایر اعضای بریکس را مجبور کرده است تا به دنبال راه هایی برای ادامه تجارت علی رغم محدودیت ها باشند.

سیلوانوف گفت، این زیرساخت جدید پرداخت بین المللی بر اساس فناوری های جدید کار خواهد کرد و امکان انجام تراکنش های تجاری خارجی سریع تر و ارزان تر را فراهم می کند که از دخالت خارجی آزاد باشد.

وزیر دارایی روسیه با اشاره به کار انجام شده توسط وزارتخانه های دارایی و بانک های مرکزی کشورهای بریکس، گفت: با توجه به تصمیمات عمدتاً سیاسی غرب، وظیفه ما ایجاد سیستم مستقل خودمان است.

وی تصریح کرد: بریکس فراتر از سیاست، فراتر از هر فشار و محدودیتی است. هدف آن تحریک رشد اقتصادی و افزایش درآمد شهروندان ما است.

سیلوانوف افزود که سیستم جدید از ارزهای ملی و ارزهای دیجیتال استفاده خواهد کرد.

به عنوان بخشی از تحریم های گسترده غرب علیه روسیه به دلیل جنگ اوکراین، بانک های پیشرو در روسیه از سال 2022 از سیستم پرداخت بین المللی سوئیفت SWIFT حذف شدند.

ماه گذشته، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، اعلام کرد که کشورهای عضو بریکس در حال توسعه مشترک یک چارچوب پرداخت و تسویه هستند که برای تجارت در داخل این بلوک استفاده شود.

پیشنهاد ایجاد پلتفرم پرداخت های فرامرزی برای اعضای بریکس

در عین حال محمدرضا فرزین (روز جمعه 20 مهر) در اجلاس بین المللی روسای بانک مرکزی کشورهای عضو گروه بریکس در مسکو با اشاره به ضرورت استفاده از هوش مصنوعی در بانکداری الکترونیک و آمادگی ایران برای انتقال تجربیات خود به اعضای بریکس گفت: ما معتقدیم با توجه به خواست و اراده سیاسی که در گروه بریکس وجود دارد و انجام سرمایه گذاری های فنی و زیرساختی، به خوبی می توانیم به سمت « سیستم های ارتباط مالی مختص بریکس » و تسهیل پرداخت های فرامرزی در گروه حرکت کنیم و در نهایت به افزایش سرعت، کاهش در هزینه ها، دسترسی فراگیرتر به نظام پرداخت بین المللی و ایجاد فضای رقابتی تر نائل شویم.

رئیس کل بانک مرکزی کشورمان با اشاره به چشم انداز اقتصادی بریکس و نقش کشور های عضو در آن تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از اعضای جدید بریکس در سالهای 2023 و 2024 و علی رغم محدودیت های موجود، از رشد تولید ناخالص داخلی قابل قبولی برخوردار بود.

وی تصریح کرد: بررسی اقتصاد سایر اعضای بریکس نیز نشان دهنده آن است که در بازه زمانی مشابه، علی رغم اینکه کشورهای عضو بریکس با تنش های ژئوپلیتیکی بالا و خطرات ناشی از تجزیه ژئواکونومیک، از جمله حمایت گرایی و اعمال تحریم ها و نرخ های بهره بالا مواجه بودند، به خوبی به فعالیت خود ادامه دادند و با وجود این شرایط تولید ناخالص داخلی کشورهای گروه از رشد کشورهای توسعه یافته و هم چنین رشد جهانی بیشتر بوده است.

رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه کشورهای عضو بریکس در مجموع 41 درصد جمعیت جهان، 26 درصد مساحت زمین در پهنای چهار قاره جهان را به خود اختصاص داده و در مجموع بیش از 25 درصد نفت جهانی و 50 درصد سنگ آهن جهان را تولید می کنند گفت: امیدواریم با افزایش هماهنگی های راهبردی در اعضای بریکس شاهد جهانی قوی تر، پایدارتر، منصفانه تر و متعادل تر باشیم و قطعاً بریکس این توانایی و ظرفیت و پتانسیل را داراست.

ضرورت اصلاح حاکمیت اقتصادی و مالی جهانی

فرزین پیرامون موضوع بهبود سیستم پولی و مالی بین المللی هم گفت: در دوره ریاست بانک مرکزی روسیه در سا ل 2024 شاهد تلاشهای ارزشمند و مجدانه ای در رابطه با بررسی نواقص و کاستی های موجود درسیستم پولی و مالی بین المللی جهان، آسیب شناسی موضوع و ارائه پیشنهادات راهبردی و عملیاتی برای مرتفع نمودن این کاستی ها بودیم. باید به این نکته اذعان داشت که اصلاح حاکمیت اقتصادی و مالی جهانی و اصلاح جامع معماری مالی جهانی برای بهتر شنیده شدن صدای کشورهای در حال توسعه برای مشارکت موثرتر، فراگیر، معتبرتر، پاسخگوتر و منصفانه تر ضروری است.

وی تصریح کرد: نظم پولی و مالی کنونی جهان در اصل بر پایه توافق “برتون وودز ” و با شکل گیری بانک جهانی و صندوق بین المللی پول بسط یافته است؛ اما آنچه واضح است خواست و اراده سیاسی کشورهای غربی به طور عام و آمریکا به طور خاص در این نهادها بروز و ظهور داشته است. علاوه بر این، صندوق بین المللی پول واجد ظرفیت کافی وام دهی نیست و با ظرفیت موجود از عهده بحران های مالی جهانی بر نمی آید.

رئیس کل بانک مرکزی کشورمان در ادامه افزود: توجه به این نکته ضروری است که اعضای جدید بریکس بتوانند از شرایط عضویت و همکاری در ترتیبات ذخیره احتیاطی (CRA) و بانک توسعه جدید (NDB) بهره مند شوند.

فرزین همچنین در رابطه با ابتکار پرداخت فرامرزی بریکس(BCBPI) و پایاپای بریکس(BRICS Clear) و اینکه نمود عملیاتی نمودن تعهدات قبلی رهبران بریکس مبنی بر ارائه راه حل های عملی برای بهبود سیستم پولی و مالی بین المللی می باشد گفت: انتظار می رود راهکارهای عملیاتی در زمینه پرداخت بریکس با مرتفع نمودن انحصار موجود در سازکارهای پرداخت فعلی، در نهایت عدالت، استقلال و انعطاف پذیری را در یک اکوسیستم رقابتی و عادلانه فراهم نماید.

رئیس کل بانک مرکزی کشورمان تصریح کرد: موضوع ابزار پرداخت در بریکس و یادداشت مقدماتی موسوم به BCBPI با هدف ایجاد یک پلتفرم تسویه برای پرداخت های فرامرزی بر اساس سیستم های تسویه ناخالص آنی(RTGS) و یا پول های دیجیتال بانک های مرکزی (CBDCs) اعضاء بریکس پیشنهاد شده است که با توجه به جایگاه و تاثیر پرداخت های فرامرزی در سایر موضوعات، اهمیت بسیار زیادی دارد و انتظار می رود با جدیت و فوریت بیشتری پیگیری شود.

فرزین گفت: همانطور که در بیانیه ژوهانسبورگ 2 تاکید شده است افزایش سهم پرداخت ملی، تقویت همکاری کشورهای بریکس در زمینه سیستم های پرداخت، مسیر حرکت و فعالیت های آتی بریکس را مشخص نموده است. بنابراین امیدواریم برزیل به عنوان ریاست گروه در سال 2025 با جدیت بر جنبه های عملیاتی موضوع تمرکز نماید.پیشنهاد می شود کارگروهی با هدف تدوین white paper به عنوان گام بعدی مورد پیگیری قرار گیرد و برای اطمینان از پیشبرد اهداف تعیین شده برنامه زمانبندی مشخص تدوین و ارائه شود.

حمایت ایران از پیشنهاد بازنگری ساز وکار مالی جهان توسط بریکس

همچنین علی فکری، معاون وزیر اقتصاد و رئیس سازمان سرمایه گذاری و کمک های اقتصادی و فنی که به منظور شرکت در دومین نشست وزرای دارایی و روسای بانک های مرکزی عضو بریکس به مسکو سفر کرده است، نیز حمایت وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران از پیشنهاد همکاری کشورهای عضو بریکس در بازنگری ساز و کارهای پولی و مالی جهانی را اعلام کرد.

در این نشست، ابعاد مختلف همکاری های گمرکی و مالیاتی اعضای بریکس و به ویژه ایجاد بسترهای مناسب همکاری جمعی متکی بر ساز و کارهای دوجانبه موجود بین کشورها مورد بررسی قرار گرفت.

همچنین در این نشست دو روزه، بیانیه مشترک وزرای اقتصاد و روسای بانک های مرکزی اعضای بریکس در خصوص توافقات جمعی به عنوان نقشه راه همکاری سال های آتی تدوین و گزارش وزرا و روسا از تلاش های یک سال اخیر برای ایجاد ساز و کارهای همکاری بین اعضا برای ارائه به نشست سران که بزودی در روسیه برگزار می شود، نهایی شد.

روسیه رئیس فعلی گروه بریکس است؛ سایر کشورها از جمله برزیل، هند، چین و آفریقای جنوبی، و همچنین اعضای جدید آن یعنی ایران، مصر، اتیوپی و امارات متحده عربی که در ژانویه به آن پیوستند، دیگر اعضای این گروه هستند. ریاست دوره ای بریکس سال آینده میلادی به برزیل واگذار خواهد شد.

برچسب ها اخبار برگزیده اعضای بریکس بریکس کشورهای عضو بریکس

نظرات

captcha