اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
16 مهر 1403 خورشیدی برابر با سوم ربیع الثانی 1446 هجری و مصادف با هفتم اکتبر 2024 میلادی منشاء حوادث تاریخی مختلفی بوده است.
به گزارش ایسنا، امروز دوشنبه 16 مهر 1403 به اهم مناسبت ها و حوادث تاریخیِ این روز می پردازیم.
دستگیری و تبعید شبانه آیت الله سیدحسن مدرس در سال 1307
در پی مخالفت های مکرر آیت الله سید حسن مدرس با دیکتاتوری رضاخانی، رضا پهلوی به همراه رئیس وقت شهربانی تهران به همراه قشون ارتش به منزل ایشان در خیابان ری هجوم بردند.
آنان بعد از ضرب و شتم مدرس ایشان را بدون عمامه، عبا و کفش از خانه بیرون کشیدند و به مأموران شهربانی مشهد تحویل دادند و ایشان را به خراسان تبعید کردند.
حضرت آیت الله به شهر خواف تبعید شد. مدت تبعید آیت الله مدرس 9 سال بود و بعد در تاریخ 10 آذر 1316 توسط مزدوران رضاخان به شهادت رسید.
تصویب نامه انجمن های ایالتی و ولایتی در سال 1341
تصویب نامه انجمن های ایالتی و ولایتی در تاریخ 16 مهر 1341 در هیات دولت اسدالله عَلَم به تصویب رسید.
در این تصویب نامه شرط مسلمان بودن و سوگند به قرآن به همه ادیان آسمانی و قسم به همه کتب آسمانی توسعه یافته بود همچنین به زنان و دختران حق انتخاب کردن و انتخاب شدن در انتخابات مجلس داده شد.
هدف از تصویب این لایحه پذیرش حق رای زنان نبود، بلکه توطئه آمریکا و اسرائیل برای از بین بردن عفت عمومی و ترویج فساد و فحشا در میان زنان بود.
با اطلاع امام خمینی و سایر علما از جزئیات تصویب نامه اعتراضات و مخالفت های شدیدی با شاه و نخست وزیرش آغاز که این اعتراضات تا آذر 1341 ادامه داشت.
رژیم پهلوی در ابتدا قصد مقاومت در برابر روحانیون را داشت، اما با استقامت و پایداری آنان هیات وزیران در تاریخ 10 آذر 1341 تصویب نامه مذکور کان لم یکن است.
آتش سوزی مهیب در کاروانسراهای میدان اعدام تهران در سال 1351
آتش سوزی مهیبی در یکی از کاروانسراهای میدان اعدام به وقوع پیوست و میلیون ها ریال کالای تجاری در آتش سوخت.
شدت آتش سوزی در این کاروانسرا به حدی شدید بود که تا کیلومترها دود ناشی از آن فضای شهر تهران را تیره کرد.
فراخوان امام خمینی برای بسیج نیرو و امکانات سران دول اسلامی علیه صهیونیست ها
ارتش های مصر و سوریه در تاریخ هشتم ماه رمضان 1393 قمری مصادف با 14 مهر 1352 در هماهنگی با یکدیگر به نظامیان اسرائیلی مستقر در کانال سوئز و ارتفاعات جولان حمله کردند و این مناطق را پس گرفتند.
این جنگ که «جنگ رمضان» نام داشت موجب شکسته شدن خط بارلو در صحرای سینا توسط ارتش مصر شد. احمد حسن البکر رئیس جمهور وقت عراق درخواست رفع تخاصمات مرزی و برخی اختلافات دیگر را به دولت وقت ایران داد و با این کار صحبت از اتحاد با ایران و تحت فشار گذاشتن اسرائیل کرد.
دولت امیرعباس هویدا در اولین عکس العمل خود نسبت به جنگ رمضان و جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل صرفا به اعلام نگرانی بسنده کرد.
آیت الله العظمی سید روح الله موسوی خمینی رهبر نهضت اسلامی در فراخوانی خطاب به دول عربی و امت مسلمان از آنان خواستند با توکل به خدای متعال و تکیه بر قدرت لایزال، همه قوا و نیروی خود را بسیج کنند و در این جهاد مقدس شرکت کنند. ایشان در این پیام از دولت های نفت خیز اسلامی خواستند که از نفت و دیگر امکاناتی که در اختیار دارند به عنوان حربه علیه اسرائیل و استعمارگران استفاده کنند.
از دیدگاه حضرت امام، ملت اسلام به حکم وظیفه انسانی و اخوت و طبق موازین عقلی و اسلامی، موظف بودند همه نوع همکاری و فداکاری را در این راه مبذول دارند.
موافقت هویدا با پیشنهاد حسن البکر در سال 1352
پیشنهاد دولت عراق مبنی بر رفع اختلافات با ایران و برقراری روابط سیاسی با ایران توسط امیرعباس هویدا نخست وزیر وقت ایران مورد قبول قرار گرفت و وزارت وقت خارجه آمادگی خود را برای برقراری رابطه با عراق اعلام کرد.
احمد حسن البکر رئیس جمهور وقت عراق درخواست رفع تخاصمات مرزی و برخی اختلافات دیگر را به دولت وقت ایران داد و با این کار صحبت از اتحاد با ایران و تحت فشار گذاشتن اسرائیل کرد.
دولت امیرعباس هویدا هم در اولین عکس العمل خود نسبت به جنگ رمضان یا جنگ شش روزه اعراب و اسرائیل که در همان مقطع در جریان بود - سال 1967 - صرفا به اعلام نگرانی نسبت به این جنگ بسنده کرد.
صدور قطعنامه 588 شورای امنیت درباره جنگ ایران و عراق
با شکایت مکرر ایران از عراق درباره به کار بردن سلاح شیمیایی توسط عراق در جنگ تحمیلی و درخواست اعزام کارشناسان سازمان ملل، گزارشی از بمباران های شیمیایی به دبیر کل این سازمان رسید. بعد از این گزارش رئیس وقت شورای امنیت سازمان ملل بیانیه قاطعی در محکومیت کاربرد سلاح های شیمیایی توسط صدام رئیس رژیم بعث عراق صادر کرد؛ البته این بیانیه دو پهلو صادر شد و «ادامه منازعه» بین دو کشور را محکوم کرد.
شورای امنیت در تاریخ هشتم مهر 1365 مباحثش را در مورد جنگ آغاز کرد و دبیرکل، گزارش مفصلی به شورا ارائه کرد. مجموعه مباحث مطرح شده موجب صدور قطعنامه 588 در تاریخ 16 مهر 1365 شد.
این قعطنامه با احساس خطر عمیق نسبت به طولانی شدن و تشدید منازعه و با یادآوری تعهدات دول در خودداری از کاربرد زور و حل صلح آمیز اختلافات، ایران و عراق را به اجرای کامل و بدون درنگ قطعنامه قبلی شورا مبنی بر آتش بس بین طرفین فرا خواند.
ادبیات قطعنامه بی شباهت به تهدید ایران به انجام حمله سرنوشت ساز به عراق نبود به بیان روشن تر این قطعنامه اتمام حجت به طرفین مخاصمه به ویژه ایران برای پذیرش توصیه های شوراست.
با این حال ایران قطعنامه مذکور را در حالی که ارتش رژیم بعث به تهاجم بی امان خود علیه خاک میهن اسلامی ادامه می داد، نپذیرفت.
حمله هلی کوپترهای ارتش آمریکا به قایق های گشتی سپاه در خلیج فارس در سال 1366
نیروهای ایرانی که در حال گشت زنی عادی در اطراف جزیره فارسی در شمال خلیج فارس بودند با تهاجم وحشیانه هلی کوپترهای آمریکایی روبرو شدند.
در جریان حمله به این قایق ها 3 قایق به شدت آسیب دید و قایق چهارم موفق به ترک محل درگیری شد. همچنین 2 نفر از رزمندگان سپاه شهید و 1 تن به شدت زخمی شدند و 6 تن دیگر نیز ربوده شدند.
این درگیری موجب هدف قرار گرفتن یک هلی کوپتر آمریکایی با موشک استینگر شلیک شده از قایق های ایرانی شد و منفجر شد.
وزیر جنگ آمریکا این عملیات را دفاع از خود نامید، در حالی که آمریکا با این عمل رسما به ایران اعلام جنگ کرد.
نامه آیت الله مرعشی به رئیس جمهور وقت فرانسه- 1357
آیت الله سید شهاب الدین نجفی مرعشی در نامه ای خطاب به والِری ماری رنه ژرژ ژیسکار دستَن رئیس جمهور وقت فرانسه از وی خواست تا مهمان نوازی گرمی از آیت الله العظمی سید روح الله موسوی خمینی طی حضور در فرانسه و نوفل لوشاتو داشته باشد.
در این روز همچنین:
در سال 1287 نیروهای روسیه با عبور از مرز جلفا برای سرکوب انقلابیون مشروطه خواه وارد شهر تبریز شدند.
احمد قوام السلطنه نخست وزیر وقت رضاپهلوی در ترکیب کابینه خود در سال 1300 تغییراتی اعمال کرد و دکتر محمد مصدق را وزیر مالیه، مشارالسلطنه را وزیر امور خارجه، عمیدالسلطنه را وزیر عدلیه نیرالسلطان را وزیر فوائد عامه قرار داد.
در سال 1301 در کاخ گلستان بین محمد میرزا ولیعهد و احمد قوام السلطنه رئیس الوزرای وقت رضاپهلوی از یک سو و رضا سردار سپه از طرف دیگر مذاکراتی برای رفع چالش ها و اختلافات انجام شد.
احمد قوام السلطنه رئیس الوزرای احمد شاه یک سال بعد و در سال 1302 از این سمت برکنار و به وزارت جنگ احضار شد و به دستور رضا سردار سپه به زندان افتاد. رضا سردار سپاه به اتهام دسیسه برای قتل، قوام را دستگیر و زندانی کرد که البته با پادرمیانی سیاستمداران آن زمان وی چند ماه بعد آزاد و به خارج از کشور رفت.
انتخابات هیات رئیسه ششمین دوره مجلس شورای ملی تجدید شد و مؤتمن الملک مجددا به ریاست انتخاب شد - 1306
انتخابات هیات رئیسه هفتمین دوره مجلس شورای ملی در سال 1308 تجدید شد. بر اساس انتخاب نمایندگان دادگر به ریاست و افسر و شریعت زاده به نیابت رئیس انتخاب شدند.
دکتر حسن مشرف نفیسی وزیر دارایی لایحه افزایش حقوق مستخدمین کشوری و لشگری را در سال 1320 تسلیم مجلس کرد.
در سال 1321 عزالممالک اردلان به معاونت وزارت دارایی و مورخ الدوله سپهر به معاونت وزارت بازرگانی، پیشه و هنر منصوب شدند.
مناسبت های تقویم میلادی به این شرح است:
تهاجم ارتش آلمان در جنگ جهانی دوم به سمت شرق -1940
در زمان حملات هوایی ارتش نازی آلمان به انگلستان در جنگ جهانی دوم، آدولف هیتلر رهبر آلمان فرمان تهیه مقدمات اجرای طرحی را به نام «شیر دریا» برای پیاده کردن نیرو در سواحل بریتانیا و اشغال جزیره انگلیس صادر کرد، ولی با برتری دریایی انگلستان اجرای این طرح غیر عملی تشخیص داده شد.
هیتلر نیز در اوایل اکتبر 1940 فرمان حرکت به شرق و فتح کشورهای اروپایی و بالکان را صادر کرد. در 7 اکتبر نیروهای آلمانی در اولین مرحله وارد رومانی شدند و در ماه های بعد به تدریج یوگسلاوی و یونان را هم به اشغال خود درآوردند.
دو کشور مجارستان و بلغارستان نیز با آلمان اعلام همبستگی کردند و به این ترتیب در بهار سال 1941 سراسر اروپای شرقی و کشورهای بالکان تحت سلطه آلمان نازی قرار گرفت.
البته این وضعیت دیری نپایید و با شدت یافتن حملات متفقین در طی سال 1943 کشورهای مذکور از سیطره آلمان خارج شد و ارتش نازی آلمان شکست خورد.
تشکیل جمهوری دموکراتیک آلمان شرقی - 1949
پس از شکست آلمان در جنگ جهانی دوم و استقرار متفقین در خاک آلمان این کشور عملاً به دو بخش با دو حکومت و نظام سیاسی متفاوت تشکیل شد.
در این تقسیم بندی برلین پایتخت آلمان که تماما در بخش تحت اشغال شوروی یعنی در آلمان شرقی قرار داشت با موافقت متفقین به دو بخش شرقی تحت کنترل شوروی و غربی تحت نظر نیروهای آمریکا، انگلستان و فرانسه تقسیم شد، اما به زودی امتیازخواهی و توسعه طلبی شرق و غرب موجب شد در صفوف متفقین شکاف ایجاد شود.
اولین عامل شکاف، تلاش غربی ها برای تغییر نظام مالی و اقتصادی برلین غربی بود که با اعتراض شدید شوروی مواجه شد. روس ها به این اعتراض بسنده نکردند، بلکه به عنوان یک واکنش عملی در سال 1948، از یک سو از شورای متفقین خارج شدند و از جانب دیگر، برلین غربی را در محاصره نیروی نظامی زمینی خود گرفتند.
بدین ترتیب تمامی راه های زمینی ورود و خروج برلین غربی مسدود شد و غربی ها ناچار شدند برای انتقال مواد غذایی و کالا و تردد از خطوط هوایی استفاده کنند. این محاصره 320 روز طول کشید. به دنبال این تحولات نیروهای غربی در 23 مه 1949 رسما جمهوری فدرال آلمان یا همان آلمان غربی را به پایتختی شهر بُن تأسیس کردند.
این در حالی بود که شوروی تا آن زمان بنا نداشت به تجزیه خاک آلمان رسمیت بخشد، اما بعد از این اقدام غربی ها آنان نیز در هفتم اکتبر 1949 در پاسخ به اقدام غرب رسما جمهوری دموکراتیک آلمان یا همان آلمان شرقی را تاسیس کرد در نتیجه آلمانِ شکست خورده و تجزیه شده رسما به دو جمهوری مجزا و مستقل تقسیم شد.
یک جمهوری با ماهیت غربی و یک جمهوری با ماهیت کمونیستی که هم پیمان و کارگزار سیاست های کرملین بود. این دو قسمت آلمان تا 40 سال تحت تاثیر هم پیمانان خود، جنگ تبلیغاتی شدیدی علیه هم به راه انداختند و سرانجام با وقوع تحولات در بلوک شرق و آشکار شدن نشانه های فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، آلمان متحد در سوم اکتبر 1990 به وجود آمد.
نشستن حُسنی مبارک بر صندلی ریاست جمهوری -1981
محمد حسنی سید مبارک سیاست مدار مصری در 4 مه 1928 به دنیا آمد و در 20 سالگی از آکادمی نظامی مصر فارغ التحصیل شد.
او وارد نیروی هوایی مصر شد و در سال 1950 با انورسادات آشنا شد. مبارک در سال 1969 به فرماندهی ستاد نیروی هوایی مصر برگزیده شد و مدتی بعد فرمانده نیروی هوایی مصر شد.
سادات در سال 1975 مبارک را به عنوان معاون خود انتخاب کرد و مسئولیت ها و اختیارات وی بیشتر کرد. سادات که در آن زمان، خود بیشتر روی مسائل مهم سیاست خارجی مصر از جمله صلح با رژیم صهیونیستی کار می کرد، مسائل داخلی را به مبارک واگذار کرد.
حسنی مبارک سرانجام در پی ترور سادات در ششم اکتبر 1981 توسط مردم مصر رئیس جمهور مصر شد و در اولین اقدام عاملان ترور سادات را دستگیر و تیرباران کرد.
مبارک با سیاست خاص خود موفق شد بی آنکه در نزدیکی به رژیم صهیونیستی تردیدی ایجاد کند دولت های عرب را که در پیمان کمپ دیوید با رژیم سادات قطع رابطه کرده بودند، ترغیب به برقراری رابطه مجدد کند.
وی مقر اتحادیه عرب را که در پیمانی از قاهره به تونس انتقال یافته بود در سال 1990 مجددا به قاهره بازگرداند. مبارک که با فشار فزاینده و خرد کننده سیاسی نیروهای اسلامی در داخل مصر روبرو بود تلاش کرد به عنوان ژاندارم غرب در شاخ آفریقا، خاورمیانه عربی و حتی خلیج فارس حمایت هرچه بیشتری برای حفظ رژیم خود به وجود آورد.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}