اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
به گزارش ایرنا؛ نقش زنان در دوران دفاع مقدس در لابه لای صفحات تاریخ مغفول مانده، زنانی که از جان گذشتند تا ایران بماند و رزمندگانی که چشم امیدشان به دستان توانمند زنانی بود که نقش ارزنده ای در پشتیبانی جبهه جنگ داشتند.
به گزارش ایرنا؛ نقش زنان در دوران دفاع مقدس در لابه لای صفحات تاریخ مغفول مانده، زنانی که از جان گذشتند تا ایران بماند و رزمندگانی که چشم امیدشان به دستان توانمند زنانی بود که نقش ارزنده ای در پشتیبانی جبهه جنگ داشتند.
زندگی این زنان غیور، داستان یک عمر مجاهدتی است که اگرچه جبهه های جنگ را ندیده اند، اما آتش و جنگ، پیکر پاره پاره عزیزانشان، پلاک و سربند نور چشمانشان و زخم های ناشی از کینه دشمن که از بمب های شیمیایی بر تن پاک و رشید فرزندان غیورشان ریشه زده است را با ذره ذره وجود خود حس کرده اند.
«معصومه سوری» یکی از بانوان و شیر زنان دوران دفاع مقدس است که از همان عُنفوان جوانی، متفاوت بود و از زمان اشغال خرمشهر، از روی اجبار شهر و زادگاهش را به مقصد ملایر ترک کرد و زندگی برایش جور دیگری ورق خورد.
امثال این زنان در طول هشت سال دفاع مقدس، جلوه های زیبایی در نقش پشتیبانی و خدماتی برای فراهم کردن تدارکات لازم برای رزمندگان خلق کردند که بیشتر این خدمات به صورت خودجوش و کمتر سازمان یافته بود، آن هم در پایگاه های مساجد، حسینیه ها، مدارس با مشارکت فعال بانوان که کارشان کمتر از دلیرمردان نبود.
به مناسبت هفته دفاع مقدس و نقش ادامه دار و تاثیرگذار زنان بزرگی که پشت جبهه های جنگ ایفای نقش کردند، گفت وگویی تفصیلی با سوری اولین فرمانده بسیج ملایر داشتیم که در پی می خوانید:
ایرنا: از خودتان بگویید؛ چگونه با جبهه و جنگ آشنا شدید؟
سوری: نقش زنان در دوران دفاع مقدس از خانه تا خط مقدم تداوم داشت، چه آن زمان که با نداشته ها ساخته و همسر و فرزندان را با یک دنیا امید و آرزو، روانه جبهه ها می کردند و چه آن زمان که خود به خط مقدم می رفتند و برای پشتیبانی از رزمندگان به تامین مایحتاج آنان و مداوای زخم هایشان اهتمام می ورزیدند.
با این وجود رشادت ها و از جان گذشتگی های زنان در دوران جنگ تحمیلی باعث شد امروز جامعه زنان ایرانی به شهیده ها، آزاده ها و جانبازان غیور خود ببالند و زنان افتخارآفرینی را به دنیا معرفی کنند که زینب وار استقامت کردند و با همه توان در پشتیبانی از جبهه ها نقشی کمتر از رزمندگان نداشتند.
من که سال 1342 در آبادان متولد شدم، علاقه زیادی به فعالیت های عمومی و مردمی داشتم، به همین خاطر از همان اوایل دوران جوانی همراه با خواهرم در سازمان بسیج سازندگی گروه خونی رزمندگان تعیین می کردیم، مادرم اهل ملایر بود و جنگ که آغاز شد بعد از بمباران شهرهای جنوبی، همراه با خانواده از آبادان به ملایر کوچ کردیم و به ماهشهر رفتیم، یکسالی آنجا بودیم و سال 1361 به ملایر آمدیم و همان جا در سازمان بسیج سازندگی مشغول به کار شدم.
در همان سال ها فعالیت های جهادی خود را در پشتیبانی از جبهه ها و دفاع مقدس در کنار بانوان بسیجی ملایر آغاز کردم، در حالی که در دوران پیروزی انقلاب، همراه با خواهرم در برنامه های انقلابی و راهپیمایی ها حضور پیدا می کردیم.
ایرنا: در آن سال های جنگ چه فعالیت هایی داشتید و از نقش دیگر بانوان بگویید؟
سوری: فعالیت بانوان در ستادهای پشتیبانی جبهه و جنگ به موارد خاصی محدود نمی شد و آنها متناسب با توانایی هایشان فعالیت های متنوعی انجام می دادند، دو سال در جهاد سازندگی ملایر فعالیت های نمونه گیری خون رزمندگان را هنگام اعزام به جبهه داشتیم، چون از قبل این آموزش ها را دیده بودم.
بعد از آن در درمانگاه سپاه و بازداشتگاه منافقان فعالیت داشتم و سپس وارد گردان انصارالمجاهدین شدم و در کارهایی همانند سرکشی به خانواده بسیجیان و رزمندگان که کمک های مالی نیاز داشتند، فعالیت می کردیم، 20 ساله بودم که با همسرم که اهل تویسرکان بود، ازدواج کردم، وی هم از رزمندگان دوران دفاع مقدس بود و بیشتر اوقات در جبهه حضور داشت.
ایرنا: مسوولیت تان در بسیج سازندگی ملایر چه بود و به چه فعالیت هایی بیشتر مشغول بودید؟
سوری: در آن زمان با «صدیقه بیات» که همسر و برادر همسرش در عملیات کربلای 4 و 5 به شهادت رسیدند، فعالیت داشتیم و در سال 1364 بسیج خواهران ملایر افتتاح شد و من هم به عنوان مسوول بسیج خواهران و صدیقه بیات به عنوان معاون مشغول شدم.
در این مدت فعالیت های بسیج خواهران را بر عهده داشتم که رژیم بعثی عراق بمباران استان های دیگر را شروع کرده بود و همدان و ملایر نیز مورد بمباران قرار گرفت که شهر ملایر هم بمباران شد و به همین خاطر بسیج خواهران را تعطیل کردیم و کارمان دوباره سرکشی از خانواده شهدا و رزمندگان بود که بعد از فروکش کردن بمباران ها، فعالیت های بسیج خواهران دوباره شروع شد.
در این زمینه بانوان ما در بسیج خواهران کلاس های قرآن را تشکیل داده بودند و با شکل گیری دوباره حوزه بسیج خواهران در ملایر، پایگاه های بسیج محلات تشکیل شد و خانم ها در این پایگاه ها شروع به فعالیت کردند، بعضی خانم ها مواد غذایی خشک تحویل پایگاه ها می دادند تا برای رزمندگان بفرستیم، کم کم به این فکر افتادیم که همین خانم ها با مواد غذایی که می آورند، ترشی، مربا و بعضی غذاهای کنسروی را تهیه کنیم و به جبهه ها بفرستیم، خانم گودرزی مربی بود که آنها را آموزش می داد.
بانوانی که در کلاس ها شرکت می کردند، معمولاً 45 سال به بالا داشتند، خاطرم هست بانوانی همچون خانم ونایی، با آمدن به کلاس های قرآن بسیج خواهران خودشان به محلات دیگر می رفتند و پایگاه های بسیج عطیه و معلم را راه اندازی کردند و آنجا بانوان دیگر را جذب کلاس های قرآن و فعالیت های بسیج کردند و همین طور این فعالیت ها گسترش پیدا کرد.
ایرنا: فعالیت های خودجوش بانوان از چه جنسی بود و چگونه رزمندگان را پشتیبانی می کردید؟
سوری: پایگاه های مردمی در واقع مرکز پشتیبانی جبهه ها بود، بسیاری از بانوان به صورت خودجوش در این پایگاه ها فعالیت هایی از جمله دوخت لباس، پخت مربا و ترشی، اهدای برنج و حبوبات را برای رزمندگان بر عهده داشتند، خانم ماه منیر اهل یزد بود که همسرش نجاری داشت و از نجاری همسرش چوب می آورد و زیر دیگ ها می ریخت و آتش روشن می کرد و مربا درست می کردیم.
همچنین یک خانمی به نام «بتول روح افزا» نیز که بیشتر به خانم سیفی معروف بود و در حال حاضر نیز به خاطر کهولت سن در بستر بیماری است، خودش ماشین بافندگی داشت و آموزش بافندگی برای بانوان را بر عهده داشت و لباس هایی همچون جلیقه، کلاه و شال می بافتند و همه آنها را جمع و برای جبهه ارسال می کردند.
با کمک بانوان یک صندوق کمک های مردمی هم برای رزمندگان در بسیج راه اندازی کردیم تا پول هایی که جمع آوری می شود، برای خرید اقلام مورد نیاز رزمندگان هزینه می کردیم، آقای عبدلی یکی از برادران بسیجی بود که در جنگ مفقودالاثر شد، او از کارکنان آموزش و پرورش بود و با وانت اقلام جمع آوری شده را از پایگاه های بسیج به سمت جبهه برای رزمندگان می برد، کامیون های بزرگ چادر، پتو و لباس های کثیف و خونی رزمندگان را به بسیج می آوردند و اینجا بانوان تقسیم کار کرده و هر کدام تعدادی از این لباس ها و پتوها را می بردند و می شستند و بعد از تمیز شدن دوباره به پایگاه ها می آوردند و به سپاه تحویل می دادیم تا دوباره به جبهه بفرستند.
ایرنا: از زیبایی های پشت جبهه بگویید؟
سوری: بانوان به اندازه ای مشتاق کمک به رزمندگان و فعالیت های جهادی بودند که منزلی به همین منظور وقف بسیج و فعالیت های پشتیبانی جبهه ها شده بود، مرحوم «شهربانو ونایی» منزلش را وقف بسیج کرده بود، بسیار فعال بود و در پشتیبانی از جبهه سنگ تمام گذاشته بود، بسیاری از بانوانی که نامشان را بردم، در حال حاضر در قید حیات نیستند، زنانی استوار که از همه چیزشان گذشته بودند و جهادی کار می کردند.
علاوه بر این فعالیت ها برنامه هایی مانند آموزش های نظامی، عقیدتی و فرهنگی را برای بانوان در بسیج در دستور کار داشتیم و در هفته بسیج در خیابان ها رژه داشتیم و بانوان بسیار فعال بودند.
همسرم بیشتر اوقات در جبهه بود و من و دو فرزندانم که آن موقع کوچک بودند، چند ماه یک بار می آمد و به ما سر می زد و ایشان هم از اینکه من در کنار سایر بانوان بسیجی فعالیت های پشت جبهه را داشتیم خرسند بود، به محض اینکه مشکلی بود یا عملیاتی در جبهه ها صورت می گرفت، بانوان به سرعت برای کمک رسانی و تهیه آذوقه به صورت خودجوش پیش قدم می شدند و فعالیت خود را در پایگاه ها شروع می کردند، کمک ها و حمایت هایی که پشت جبهه بی نظیر بود.
این بانوی دوران دفاع مقدس به بیان خاطراتی از فعالیت های پشت جبهه اشاره کرد و گفت: یک روز من و خانم بیات برای سرکشی به چند خانواده رزمنده رفتیم که آنها را از احوال فرزندانشان با خبر کنیم و خبر سلامتی آنها در جبهه را به آنها دادیم که فردای آن روز دیدیم همان بچه ها به شهادت رسیدند و این برای من خاطره غم انگیزی است. بانوان، همسران و فرزندان خود را برای اعزام به جبهه بدرقه می کردند.
ایرنا: آیا خاطراتی هم از آن دوران دارید؟
سوری: یادم هست شهید یونسی که یکی از همکاران ما در سپاه بود، سه فرزند دختر و یک فرزند پسر داشت که خداوند دو فرزند دو قلوی دختر دیگر نیز به او عطا کرد و صاحب پنج فرزند دختر شده بود، بار آخری که به جبهه رفت، به من گفت خواهر سوری برای دوقلوها شیر بخرید و کنار آنها باشید و حمایت شان کنید، من نیز گفتم آنها خدا را دارند ولی مطمئن باشید که کنارشان خواهم بود و بعد هم به شهادت رسید.
از خاطرات تلخی که دارم اینکه در عملیات کربلای 4 نیز بسیاری از رزمندگان ملایری به شهادت رسیدند و روز غم انگیزی بود که مردم در خیابان ها تجمع کرده بودند و منتظر پیکرهای شهدا بودند.
باید بگویم یکی از زیباترین و شیرین ترین خاطرات من آزادسازی خرمشهر بود، آن روز من با چند نفر از پزشکان ملایری برای ویزیت رایگان به روستا رفته بودیم که آن موقع بسیاری از پزشکان جهادی برای ویزیت به روستا می رفتند، در حال بازگشت بودیم که در یکی از روستاها دیدیم کشاورزان سر زمین بیل های کشاورزی را بالا آورده و تکان می دهند، دکتر شاملو یکی از پزشکان جهادی گفت چه اتفاقی افتاده؟ چرا این حرکات را انجام می دهند؟ من فوراً گفتم فکر کنم خرمشهر آزاد شده، وقتی از این خبر مطمئن شدیم؛ آن پزشک برایمان بستنی خرید و بسیار خاطره به یادماندنی برای من بود.
و سخن آخر:
سوری: روزهای دفاع مقدس با تمام تلخی و شیرینی گذشت، من حدود 12 سال هم است که بازنشسته شده ام و با توجه به جایگاه ویژه دفاع مقدس، نیاز است امروز بیش از گذشته دوران دفاع مقدس برای نسل جوان تبیین شود، دختران امروز باید با بانوان آن دوران بیشتر آشنا شوند، بانوانی که با داشتن حجاب و عفت در همه فعالیت های اجتماعی مشارکت داشتند و از جبهه ها پشتیبانی می کردند و با افتخار همسران و فرزندان خود را راهی جبهه های جنگ می کردند.
دختران امروز مادران فردای این جامعه هستند و باید بانوان در تربیت نسل اسلامی، به ویژه رعایت حجاب که تاکید همه شهدا بوده، در مسیر حضرت زهرا(س) تلاش کنند تا آینده این کشور با داشتن بانوانی اسلامی و فرهیخته به پیشرفت های بیشتری دست پیدا کند.
ضرورت دارد در راستای ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و آشنایی بیشتر نسل امروز با بانوان دوران دفاع مقدس، تلاش وافری صورت گیرد و در راستای الگوگیری از صبر و مقاومت مادران شهدا، همسران شهدا و کسانی که پشتیبانی جبهه را داشتند، بیشتر به نسل جوان و به ویژه دختران امروز معرفی شوند.
{{name}}
{{content}}