اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
تاکید بر تغییر در سیاست خارجی از سوی رادیکال ها در شرایطی مطرح می شود که جهان به وضوح شاهد حمایت و هدایت های آمریکا از جنایات رژیم صهیونیستی است.
در میان انبوهی از گزارش ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل با نام «ویژه های مشرق» شما را در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه های کشور قرار می دهیم.
در این ویژه نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
**********
یک روزنامه اصلاح طلب به نقل از کارشناس مسائل بین المللی با تاکید بر اینکه عملیات وعده صادق 2 بسیار معنادار بود تاکید کرد که ایران خودش را در قامتی می بیند که می تواند به یک قدرت اتمی با پشتیبانی یک ابرقدرت جهانی حمله کند، یعنی ایران خود را معادل یا برابر با یک قدرت اتمی می داند.
علم صالح، استادیار مطالعات خاورمیانه در دانشگاه ملی استرالیا در گفتگو با روزنامه هم میهن با اینکه در عملیات وعده صادق 2، ایران خود را در جایگاهی می بیند که بازدارندگی ایجاد کرده است، اظهار داشت:
دست زدن به چنین اقدامی ممکن نیست، مگر در خود قدرت بازدارندگی را دیده باشد. موضع بسیار با اهمیت این است که طرف مقابل ایران از دو قدرت بسیار مهم برخوردار است. نخست اینکه اسرائیل قدرت اتمی است و دوم اینکه حمایت بی چون و چرای یک ابرقدرت را نیز پشت سر خود دارد. این دو ویژگی منحصربه فرد باعث می شود که برای طرف های مختلف در افتادن با اسرائیل بسیار مشکل شود و کمتر کشوری پیدا می شود که حاضر باشد با چنین طرفی در بیفتد.
به باور این استاد دانشگاه، حمله ای که ایران روز اول اکتبر به اسرائیل انجام داد نشان داد که ایران خودش را در قامتی می بیند که می تواند به یک قدرت اتمی با پشتیبانی یک ابرقدرت جهانی حمله کند، یعنی ایران خود را معادل یا برابر با یک قدرت اتمی می داند؛ اینکه ایران تصمیم می گیرد 200 موشک به اسرائیل شلیک کند و پیش بینی می کند که در صورت واکنش مشابه اسرائیل، باز هم بتواند حمله ای وسیع تر انجام دهد تا در یک نقطه این زد و خورد پایان پیدا کند. ما از چندین مسئول ایرانی شنیده ایم که پیام های واضحی مخابره می کنند که نباید اقدامی انجام شود که ایران را به سمت تغییر دکترین اتمی خود ببرد. ایرانی ها به وضوح می گویند که تسلیحاتی کردن برنامه اتمی ایران، آخرین انتخاب تهران است، اما به عنوان یک گزینه در شرایط ضروری روی میز قرار دارد. ایران از سیاست اتمی خود به صورت عملگرایانه در روابط خارجی و امنیت ملی استفاده کرده است.
صالح در ادامه با بیان اینکه حمله اول اکتبر (10 مهر) ایران، یک حمله بازدارنده بود که در عین حال به لایه هایی از بازدارندگی اسرائیل نیز ضربه زد و آنها را زیر سوال برد، تصریح کرد: اینجا مسئله بازدارندگی صرفاً به معنای توفیق حمله نظامی و تعداد موشک هایی که شلیک شد و به هدف برخورد کرد یا نکرد، نیست، بلکه صرفاً همین که ایران تصمیم می گیرد به اسرائیل حمله کند، به خودی خود معنادار است. ما می دانیم که بیش از 50 سال است که هیچ «کشوری» به اسرائیل حمله نکرده است و این نخستین بار است که فهم بازدارندگی که اسرائیل در منطقه ایجاد کرده است، از بین می رود.
این استاد دانشگاه اما در ادامه با اشاره به برتری جمهوری اسلامی و موفقیت آن در برابر رژیم صهیونیستی اظهار داشت: در یازده ماه گذشته اسرائیل ضربات متعدد امنیتی، اجتماعی، اقتصادی و نظامی دریافت کرده است و در برابر ایران در یازده ماه گذشته هزینه آنچنانی برای سیاست های منطقه ای اش پرداخت نکرده است. ترور شدن چند نفر به هیچ وجه ضربات راهبردی محسوب نمی شود، بلکه ضربه های تاکتیکی امنیتی هستند، اما به صورت راهبردی تعیین کننده نتایج رودررویی نیستند. ایران تا به حال دست کم در سه دهه گذشته حمله مستقیم نظامی از سوی کشور خارجی تحمل نکرده است، چه از سوی اسرائیل و چه از سوی آمریکا. این می تواند یک دستاورد مثبت در مقوله بازدارندگی در طولانی مدت محسوب شود.
بنا بر تاکید این استاد دانشگاه، ایران تاوان مالی فوق العاده ای هم در 11 ماه گذشته پرداخت نکرده است، تحریم های ایران مربوط به قبل از 7 اکتبر 2023 است و لااقل در چارچوب جنگ غزه، ایران متحمل تشدید فشار اقتصادی نشده است. حتی شاید بتوان گفت که به رغم تحریم ها ایران با بالاتر رفتن قیمت نفت، ممکن است به لحاظ اقتصادی از تنش در منطقه اندکی هم انتفاع اقتصادی ببرد. تصور من این است که این اسرائیل است که هزینه های گزافی می دهد و البته بزرگ ترین هزینه اسرائیل از بین رفتن مشروعیت سیاسی و اخلاقی، تضعیف حیثیت بین المللی و متهم شدن به جنایت جنگی، نسل کشی، آپارتاید و اشغال گری است.
وی همچنین افزود: تمام این مسائل در یازده ماه گذشته به صورت رسمی علیه اسرائیل مطرح شده است و در دادگاه های بین المللی و سازمان ملل متحد مطرح شده و در حال رسیدگی است. اینها ضرباتی نیست که یک هویت سیاسی به راحتی بتواند از آنها در کوتاه مدت خلاصی پیدا کند. جدای از اینها هزینه های هنگفت نظامی باعث شده است که به اقتصاد اسرائیل هم ضربات زیادی وارد شود. اسرائیل منابع نامحدودی در اختیار ندارد و نهایتاً مجبور است که از ذخایرش هزینه کند و در درازمدت نمی تواند چنین ضرباتی را تحمل کند و در نهایت قدرتش تحلیل می رود و مجبور می شود که در عملکردش تجدیدنظر کند.
گفتنی است اظهارات این استادیار مطالعات خاورمیانه در دانشگاه ملی استرالیا نشان می دهد خلاف تخمین ها و تحلیل های برخی گروه ها و جریان های داخلی چگونه است که یک فرد خارج از کشور تحلیل دقیق تری نسبت به کسانی دارد که تا پیش از عملیات وعده صادق 2، تولید هراس از اسرائیل و حامی اصلی آن آمریکا داشتند.
در شرایطی که برخی از وادادگان از لزوم مذاکره سخن به میان می آورند حال یک استاد دانشگاه خارج از کشور از وجود قدرتی از جانب ایران سخن می گوید که در برابر یک رژیم مسلح به تمامی تجهیزات و با کشورهای اتمی تمام قد ایستاده و در برابر آن بازدارندگی تولید کرده و از جانب دیگر بازدارندگی آنان را نیز به چالش کشیده است.
وفاق شکست خورده است!
بررسی رسانه های جریان اصلاح طلب بیانگر آن است که آنان در مطالبی زنجیره ای تلاش دارند تا همچنان فشار به دولت برای پیگیری مطالبات خود را دنبال نمایند.
تاملی بر مطالب مطرح شده از سوی برخی چهره ها و رسانه های جریان اصلاح طلب موید آن است که آنان در شرایط کنونی بار دیگر مساله وفاق را مطرح ساخته و ضمن تعریف خاص خود از آن تاکید می کنند وفاق مورد ادعای پزشکیان در صورت تامین مطالبات مورد تاکید اصلاح طلبان، شکست خواهد خورد.
در همین زمینه عباس عبدی طی یادداشتی در روزنامه اعتماد، نوشت:
پزشکیان قول داد که بکوشد نظرات کسانی را هم که رای ندادند، جلب کند و البته حفظ رای دهندگان هم مفروض است. ولی پایداری چنین روندی مستلزم تامین وفاق درون سیستمی نیز است.
وی همچنین با اشاره به اینکه حل مسائل مهم کشور زدن یک کلید و دکمه نیست که مثل چراغ برق روشن یا خاموش شود، تاکید کرد: برای نمونه من هم معتقدم که اگر مساله فیلترینگ، زنان، روابط خارجی، گزینش ها، صدا و سیما و... بهبود نیابد، هیچ اتفاق مثبتی نه تنها رخ نمی دهد، بلکه وفاق با جامعه شکست قطعی می خورد و هنگامی که چنین شد، وفاق درون ساختاری نیز با سرعت به قهقرا خواهد رفت و اصولا فرصتی برای حل مسائل اقتصادی و ناترازی های آن نخواهد رسید.
در این میان اما بررسی دیدگاه های عباس عبدی نشان می دهد که وی همچون برخی از اصلاح طلبان رادیکال در وهله اول می کوشد تا خط مشی مورد نظر خود را به رئیس جمهور تحمیل کرده و حتی حدود و ثغور وفاق را باب میل خود تعریف و تفسیر کند.
وی همچنین در گام بعدی اما دچار یک تناقض می شود اگر وی معتقد است که نظام فکری پزشکیان مشخص بوده و رای اوری وی نیز به دلیل این نظام فکری بوده پس مشخص است بخشی از کسانی به وی رای نداده و در انتخابات شرکت نکرده اند، اصولا با نظام فکری وی هماهنگ نیستند و حال چگونه است که عبدی و اصلاح طلبان بدون اشاره به تامین مطالبات رای دهندگان به پزشکیان به وی فشار می آورند که مطالبه بخشی را که به وی رای نداده و نظام فکری را قبول ندارد، تامین کند.
در شرایطی که رئیس جمهور تلاش برای تحقق وعده های خود را آغاز کرده و از حضور زنان در کابینه و مدیریت ها، تا بکارگیری اهل سنت و ...را کلید زده است مشخص نیست که اصلاح طلبان غایت مطالبات خود را چه تعریف کرده و چرا تامین مطالبه با سرعت بالا را طلب می کنند. سرعتی که مطالبه اش منصفانه به نظر نمی رسد.
از جانب دیگر تاکید بر تغییر در سیاست خارجی در شرایطی مطرح می شود که جهان به وضوح شاهد حمایت و هدایت های آمریکا از جنایات رژیم صهیونیستی بوده و چگونه است که رادیکال های اصلاح طلب با برجسته سازی مذاکره با غرب با اسم مستعار تغییر در سیاست خارجی، واقعیت های موجود را نمی بینند.
{{name}}
{{content}}