سیدحسن نصرالله و نحوه مواجهه با مخالفان؛ مردی که حرفش مساوی عمل بود

قدرت رهبری و عملکرد «سیدحسن نصرالله» رهبر شهید حزب الله در دستیابی به اهداف این تشکل مقاومت و تطبیق آن اهداف در راستای منافع ملی لبنان باعث شد تا مجامع بین المللی او را فردی مؤثر در تصمیم های سیاسی لبنان، منطقه و نیز در عرصه سیاست بین الملل بشناسند؛ صاحب نظران و تحلیلگران متعددی این موضوع را تصدیق کرده و وی را حائز ویژگی های شخصیتی ممتاز در اعمال رهبری و اثرگذاری بر مخاطبان می دانستند.

قدرت رهبری و عملکرد «سیدحسن نصرالله» رهبر شهید حزب الله در دستیابی به اهداف این تشکل مقاومت و تطبیق آن اهداف در راستای منافع ملی لبنان باعث شد تا مجامع بین المللی او را فردی مؤثر در تصمیم های سیاسی لبنان، منطقه و نیز در عرصه سیاست بین الملل بشناسند؛ صاحب نظران و تحلیلگران متعددی این موضوع را تصدیق کرده و وی را حائز ویژگی های شخصیتی ممتاز در اعمال رهبری و اثرگذاری بر مخاطبان می دانستند.

اغلب صاحب نظران، دلیل اثرگذاری کلام او را صداقت در قول و عمل دانسته اند که از فرهنگ شیعی و ارزش های دینی متاثر است.

این وپژگی های شخصیتی باعث شد تا در پژوهش های مختلف به نقش رهبری او توجه شود. یکی از این پژوهش ها را «راضیه بابایی» و «زاهد غفاری هشجین» با عنوان «نقش رهبری سیدحسن نصرالله در به کارگیری قدرت هوشمند حزب الله در مواجهه با مخالفان» [1] به انجام رسانده اند. در ادامه بخش هایی از این پژوهش را می خوانیم:

خلق کاریزما در نظر مخالفان سیدحسن نصرالله، به واسطه عمل به وعده هایی بوده که به طور علنی در سخنرانی هایش مطرح شده است

نگاهی گذرا به جبهه رقبا و مخالفان حزب الله

مخالفان نصرالله را می توان در دو دسته مخالفان داخلی و خارجی تقسیم کرد که دسته اول از گروه ها، احزاب و افراد مخالف شخص دبیر کل یا مخالف مشی حزب الله و مقاومت در داخل لبنان تشکیل شده اند و گروه دوم شامل کشورها و افراد دشمن منافع ملی لبنان به ویژه اسرائیل، آمریکا، گروهی از دولت های غربی (مانند انگلستان، فرانسه و ...) و برخی سردمداران و جریانات منطقه می شوند.

در رأس رقبای داخلی حزب الله هواداران جریان 14 مارس و احزاب تابع آن قرار دارند که پس از ترور «رفیق حریری» در سال 2005 با یکدیگر متحد شدند و تحولاتی را در لبنان رقم زدند. رقبای سیاسی حزب الله در احزابی از جمله «المستقبل»، «قوات لبنانی» و ... فعالیت می کنند.

تقابل دائمی با اسرائیل و یادآوری وظایف حاکمیت در لبنان

سیدحسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در سخنرانی هایش از مقام رسمی خود در این حزب استفاده کرده و اهداف و برنامه های حزب الله و مقاومت لبنان را برای مخالفان داخلی و خارجی اعلام و تکرار کرده است.

او همواره تاکید کرده که حزب الله از روز نخست شکل گیری در تقابل دائمی با اسرائیل است و این مهم را هرگز از صدر اولویت هایش خارج نکرده است؛ وی ایستادگی بر این موضع را در تمامی سخنرانی های عید مقاومت طی سال های 2000 تا 2018 تکرار کرده است.

سیدحسن نصرالله در سخنرانی های عید مقاومت و آزادسازی جنوب لبنان از سال 2000 تا 2018 به دفعات از مقام سازمانی خود برای بیان وظایف حکومت و دولت لبنان در برابر مردم استفاده کرده است؛ وظایفی شامل برقراری امنیت عمومی کشور، بازسازی و توسعه مناطق جنگ زده و دور از جنگ و نیز بنای ساختارهای حکومتی برکنار از دخالت های غیرقانونی و نیز درخواست از دولت برای مسئولیت پذیری و حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی مردم.

افشاگری های شهید نصرالله

افشای حقایق و اطلاعات در خصوص خصومت آفرینی های عمدی میان فرقه های مذهبی و سیاسی در لبنان و تلاش مخالفان برای توسل به آمریکا و نهادهای بین المللی برای ضمانت در منازعات و واسطه قرار گرفتن میان فرقه ها از دیگر محورهای سخنرانی های سیدحسن نصرالله طی این سال ها بوده است.

رهبر شهید حزب الله لبنان طی سال ها رهبری این گروه مقاومت، از تلفیقی از هر دو قدرت سخت و نرم برای مواجهه با مخالفان استفاده کرده است

طی سال های رهبری نصرالله، صراحت وی در نحوه گردش اطلاعات و تکرار تفوق نظامی تسلیحاتی و روانی نیروهای مقاومت بر نیروهای دشمن علاوه بر ترساندن اسرائیل درباره جنگ با لبنان، موجب بازدارندگی سلاح مقاومت از وقوع یا برنامه ریزی برای جنگ شده است.

هوش احساسی و مهارت سیاسی رهبر حزب الله

بررسی سخنرانی های سید حسن نصرالله در سالروز آزادسازی جنوب لبنان در 25 مه هر سال نشان داده که او در مواجهه با مخالفان، مهارت سیاسی در تقابل با آنان را به کار گرفته است؛ بدین منظور او در برابر دشمنان خارجی (اسرائیل و آمریکا) بر مقاومت تاکید کرده و در برابر مخالفان داخلی شیوه تعامل را در پیش گرفته است.

سیدحسن نصرالله در تقابل با مخالفان خود از کاربست مهارت هوش احساسی دریغ نورزیده است. او به کمک این ویژگی که بحث بر سر اکتسابی یا ذاتی بودن آن در اینجا مطرح نیست توانسته است با خلق کاریزما از خود نزد مخالفان، هم بر نفوذ کلام خود بیافزاید هم دشمنانش را به واسطه این کاریزما به وحشت اندازد. بدین ترتیب او توامان با بهره برداری از هوش احساسی خویش کارایی مهارت سیاسی و سازمانی خود را در برابر مخالفان افزایش داده است.

خلق کاریزما از رهگذر عمل به وعده ها

خلق کاریزما در نظر مخالفان سیدحسن نصرالله، به واسطه عمل به وعده هایی بوده که به طور علنی در سخنرانی هایش مطرح شده است.

مطالعه سخنرانی دبیر کل حزب الله لبنان در جشن آزادسازی جنوب لبنان در سال 2000 نشان داده است که او از همان اولین سال پیروزی به خلق کاریزما پرداخته است. نصرالله در این جشن به سخنان «ایهود باراک» نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی مبنی بر اینکه لبنانی ها باید عقب نشینی اسرائیل را به معنای صلح بینگارند، اشاره کرده و تهدیدها و هراس افکنی های او ضد لبنان پس از این گفته ها را یادآور شده است.

او از سال 2000 تا 2008 بارها آزادی اسرای لبنانی را وعده داده و از بسیاری از آنها نام برده است. در طول این مدت سه مرتبه عملیات تبادل اسرا انجام شده و وعده های او تحقق یافته است، این موضوع باز هم بر هیمنه کاریزماتیک نصرالله در نظر سربازان ارتش اسرائیل افزوده است.

نمادها در سخنرانی های شهید نصرالله

به نظر «جوزف نای» اندیشمند سیاسی آمریکایی، بخشی از توانایی برقراری ارتباط مؤثر با دیگران به استفاده از عوامل غیرکلامی مانند زبان بدن، نگاه، فضای سخن و نمادهای استفاده شده در هنگام سخنرانی، مربوط است. دبیر کل حزب الله لبنان از این روش نیز برای افزایش اثرگذاری سخن و نشان دادن نفوذ کلامش در دشمنان بی بهره نبوده است.

انتخاب مکان برگزاری عید مقاومت در 25 مه سال های 2000 تا 2018 یکی از نمادهایی است که دبیر کل حزب الله لبنان در تقابل با مخاطب هوادار به آن تأکید کرده است اما این موضوع برای مخاطب دشمن نیز پیام هایی به دنبال دارد. بررسی مکان های برگزاری جشن آزادسازی نشان داده است که این جشن در سال های متعدد به طور تقریبی در کل نواحی آزاد شده و هم مرز با اسرائیل برگزار شده است.

سیدحسن نصرالله در تقابل با مخالفان خود از کاربست مهارت هوش احساسی دریغ نورزیده است. او به کمک این ویژگی توانسته است با خلق کاریزما از خود نزد مخالفان، هم بر نفوذ کلام خود بیافزاید، هم دشمنانش را به واسطه این کاریزما به وحشت اندازد

سیدحسن نصرالله در تمامی سخنرانی های آزادسازی جنوب لبنان از سال 2000 تا 2018 بر شکسته شدن هیمنه اسرائیل و آغاز دوران پیروزی ها بر اسرائیل تأکید کرده است. وقوع شکست اسرائیل در هر یک از جنگ های پس از سال 2000 در مقابل لبنان و مقاومت (مانند جنگ 33 روزه، جنگ 22 روزه در غزه، جنگ 8 روزه در غزه و...) صحت تصویرسازی های سیدحسن نصرالله را درباره افول قدرت و زوال ارتش اسرائیل تأیید کرده و این امر حتی پذیرش پیش بینی های او را در جامعه مخالفان و تحقیر و تمسخر رهبران اسرائیل توسط ساکنان سرزمین های فلسطین اشغالی و دوستانشان در پی داشته است.

تلفیق قدرت سخت و نرم در مواجهه با مخالفان

رهبر شهید حزب الله لبنان طی سال ها رهبری این گروه مقاومت از تلفیقی از هر دو قدرت سخت و نرم برای مواجهه با مخالفان استفاده کرده است.

بیشترین نوع قدرت به کار گرفته شده توسط او در برابر مخالفان و دشمنان قدرت سخت با کاربست سبک رهبری تراکنشی بوده و در صورت اعمال قدرت نرم، روش هایی ضدالهام بخش را در تقابل با ایشان به کار گرفته است؛ بدین معنا که حتی روش های اعمال قدرت نرم استفاده شده او در مواجهه با مخالفان ،اغلب در جهت تخریب و ترساندن و شکست هیمنه ایشان در نظر نیروهایشان و نیز سایر مخاطبان بوده اند.

یافته های این مقاله نشان داده اند که سیدحسن نصرالله برای اعمال قدرت سخت خود دو مهارت سازمانی و سیاسی را به کار گرفته است؛ او مهارت سازمانی خویش را از طریق اعلام مواضع حزب الله لبنان در مواجهه با مخالفان و جداسازی وظایف ایشان از وظایف حکومتی و نیز کنترل و مدیریت خود بر ساختار سازمانی حزب الله به مخالفان نشان داده است و همچنین با افشای اطلاعات رو به درون و رو به بیرون برای ترساندن مخالفان و نیروهایشان، تسلط خود را بر گردش اطلاعات آشکار کرده است.

دبیر کل حزب الله لبنان برای نمایش مهارت سیاسی خود در تقابل با مخالفان، توان اعمال زور بر ایشان را با یادآوری و تکرار متناوب شکست های ایشان اعمال کرده است تا بدین وسیله از اقدام عملی مجدد از سوی دشمنان با بروز درگیری نظامی جدید از جانب اسرائیل جلوگیری کند و از سوی دیگر، او برای حفظ موقعیت برتر خود در برابر مخالفان داخلی و خارجی از اولین روز جشن آزادسازی جنوب لبنان در سال 2000 به چانه زنی بر سر سلاح مقاومت و برشمردن دلایل کنار نگذاشتن آن پرداخته است.

سیدحسن نصرالله برای اعمال قدرت نرم خود در تقابل با مخالفان مهارت های هوش احساسی ارتباطات و چشم انداز را به کار گرفته اما روش های انتخابی او در اعمال این وجه از قدرتش در برابر مخالفان ضد الهام بخش بوده است. تخریب تصاویر ذهنی دشمنان و مخالفان داخلی، انتخاب مکان های برگزاری جشن در نوار مرزی برای به رخ کشیدن شکست به دشمنان و مخالفان تخریب چشم اندازهای دشمن (اسرائیل) در شکست ناپذیری و به تصویر کشیدن آینده ای سیاه و توام با ترس از شکست دائمی برای دشمنان لبنان از جمله این روش ها بوده اند.

نصرالله با شناخت دقیق از تاریخچه سیاسی و اجتماع مخالفان و اتفاقات جاری در منطقه، هوش محیطی خود را به نمایش گذاشته و توان اثرگذاری خود بر محیط را اولاً در توصیف واقعی وضعیت منطقه در هر سال، ثانیاً در ارائه تحلیل از وضعیت با استفاده از اطلاعات پنهان و آشکار و ثالثاً در پیش بینی آینده واقعه مورد بحثش در هر سال نشان داده است. تحقق پیش بینی های او در رابطه با مخالفان باعث افزایش کاریزمای او در میان مخالفان و رصد جدی سخنان او از سوی مخالفان شده است.

وی همچنین با انتخاب دقیق موضوع بحث در هر عید، مقاومت و تکرار آن در صورت تداوم موضوع متناسب با اندازه اهمیت آن، توان خود را در خلق فرصت اثرگذاری و تطبیق سبک رهبری اش مناسب با شرایط محیطی به رخ کشیده است.

پی نوشت

[1] راضیه بابایی و زاهد غفاری هشجین. «نقش رهبری سید حسن نصرالله در به کارگیری قدرت هوشمند حزب الله در مواجهه با مخالفان»، دو فصلنامه علمی جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام، دوره 7، شماره 1، بهار و تابستان 1398.

نظرات

captcha