یک شاعر مطرح کرد؛

نقش دفاع مقدس در احیای قالب های سنتی ادبیات

ایسنا/خوزستان یک شاعر و منتقد ادبی معتقد است: رویکرد شعر حوزه دفاع مقدس شاعران را از طرح ها و جریان های نوین به سمت احیای قالب های سنتی و کلاسیک کشانده است به طوری که قالب های رو به افولی مانند غزل، دوبیتی، رباعی و... دوباره احیا و پراستفاده می شوند.

فردین کوراوند در گفت وگو با ایسنا، اظهارکرد: اگر مولفه ها و ویژگی های شعر دفاع مقدس را کنار هم قرار دهیم می توانیم مدعی شویم که سبکی به نام سبک شعر دفاع مقدس وجود دارد که شاعرانِ خود را ساخته و هم اکنون مطرح و معروف هستند.

او با بیان این که جنگ های طولانی مدت در تاریخ یک سرزمین نقش آفرین هستند افزود: جنگ بدون شک همه شئونات زندگی مردمان را تحت تاثیر قرار می دهد و شاعر و هنرمند سرزمین جنگ زده به عنوان شاخک حساس و صاحب رسالت نمی تواند نسبت به آن بی تفاوت باشند.

کوراوند خاطرنشان کرد: در همه جهان رویدادهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و به ویژه جنگ که یکی از مهمترین رویدادهاست هنرمندان، شاعران، نویسندگان و فیلم سازان را بر این واداشته که واکنش هنری نشان دهند.

او با بیان این که واکنش هنرمندان به جنگ به صورت ثبت وقایع برای ضبط در تاریخ و حافظه اجتماعی سرزمین است توضیح داد: گاهی واکنش هنری کارکرد بیرونی نیز دارد. برخی هنرمندان با آثار هنری خود مقاومت مردمان بر علیه هجوم دشمن را ستایش می کنند و با عنوان هایی نظیر پهلوان، قهرمان و ابرمرد از آن ها نام می برند. بر همین اساس، در هر سرزمینی که واکنش مقاومتی یا دفاعی وجود داشته باشد در آثار ادبی آن می توانیم ردی از شخصیت ها و قهرمانان ملی ببینیم.

این شاعر خاطرنشان کرد: در هشت سال دفاع مقدس هنرمندانی بودند که از رویدادها و رویکردهای موجود در جامعه مثل جان باختن بی گناهان و ورود مردم عادی به حوزه جنگ، آوارگی و جنگ زدگی مضمون هایی برای مردم ایران ساختند و آن را ادبیات جنگ تحمیلی و دفاع مقدس نام گذاری کردند.

وی گفت: تفاوت اساسی ادبیات تولید شده در روزگار جنگ با ادبیات پس از آن در این است که رویدادها و رویکردهای موجود در جامعه با شاعر و نمادهای آیینی گره خورده است.

کوراوند توضیح داد: به عنوان مثال در کنار قهرمانان ملی کهن هر سرزمین قهرمان های مذهبی و نمادهای آیینی نیز حضور دارند و به همین دلیل یک آبشخور زبانی و ذهنی در شعر دفاع مقدس وجود دارد که آن را از گونه های دیگر و حتی گونه های قبل از خود جدا می کند.

او با اشاره به این که درصد بسیار بالایی از آثار تولید شده در مورد جنگ تحمیلی در قالب های شعر کهن فارسی سروده شده اند گفت: تغییر نگاه شاعران شعر دفاع مقدس یکی از ویژگی های مهمی است که به شعر دفاع مقدس رنگ و بوی جداگانه ای داده است .

این منتقد ادبی با بیان این که جریان شعر دفاع مقدس ویژگی های خود را به سرعت نمایان کرد و خود را حتی از نسل ابتدایی شاعران دفاع مقدس جدا کرد، افزود: بازگشت قالب های شعر سنتی، ساختن فرهنگ نمادین و فرهنگ واژگانی جدید به طوری که کلمات و واژه ها تعریف جدیدی در قالب شعر دفاع مقدس پیدا کردند، گستردگی شعر و تفاوت نگاه شاعران مختلف کشور به جنگ در شعر نمود پیدا کرده است.

او با اشاره به این که رویکرد شعر و جریان شعر دفاع مقدس را می توان به 2 دسته شاعرانی که جنگ در شعر آن ها نمود ندارد و شاعرانی که در خدمت اهداف مقاومت بودند تقسیم کرد؛ توضیح داد: اگر آثار تولید شده با موضوع و در زمان جنگ را بررسی کنیم متوجه می شویم سه نگاه مشخص به جنگ در شعر وجود دارد و از این سه نگاه آثار متعددی تولید شده که قابل تقدیر و بررسی هستند.

وی ادامه داد: نگاه اول واکنش دفاعی هنرمندان به عظمت جنگ بوده است . هنرمند در این نگاه جنگ را تقدیس می کند و آن را امری فرازمینی می داند و رابطه ای بین مدافعان و مجاهدان باعالم غیب می بیند. پس در این نگاه هر چیزی زیباست و جنگ به 2 جبهه خیر و شر تقسیم می شود. نگاه دوم واکنش دفاعی هنرمندان به عظمت جنگ بوده است و شاعران جنگ را با این استدلال که جنگ چیزی جز ویرانی و کشتن و نابودی نیست رد می کردند.

کوراوند افزود: در نگاه سوم هنرمندان سعی می کنند سرمنشأ جنگ و اتفاقاتی که رخ می دهد و تغییر نوع نگاه مردم، جامعه و کنشگران اجتماعی به پدیده جنگ را تشریح دهند و به جای این که به رد یا قبول مستقیم جنگ بپردازند تحلیل و تفسیر جنگ را بر زندگی مردم روزگار خود و پدیده های اجتماعی به صورت غیر مستقیم در شعر می آوردند.

این شاعر با بیان این که پدیده ای با نام جنگ پس از جنگ وجود دارد بیان کرد: این پدیده دیدگاه شاعر و هنرمند پس از رویداد جنگ است که به دلایل شکل گیری جنگ و البته صدمات و آسیب های پس از جنگ می پردازند.

وی گفت: هم اکنون با گستره بسیار وسیعی از موضوعات، اتفاقات و دغدغه های هنرمندانی که می خواهند به حوزه دفاع مقدس بپردازند مواجه هستیم .

کوراوند با اشاره به این که حوزه ادبیات دفاع مقدس بسیار گسترده است خاطرنشان کرد: خوشبختانه در سال های اخیر آثار بسیار خوب و ارزنده ای برای شناخت رویدادهای هشت سال دفاع مقدس توسط شاعران سروده شده و در دسترس علاقه مندان به شعر و پژوهشگران حوزه ادبیات قرار گرفته است .

انتهای پیام

نظرات

captcha