اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
گروه جامعه ایرنا - مراکز مثبت زندگی نقش موثری در کاهش مسیر مراجعه مددجویان بهزیستی و دریافت خدمات دارد که تا امروز بیش از 2500 مرکز با بیش از 10 هزار نیرو در 442 شهر ایجاد شده و به حدود یک میلیون خانواده تحت پوشش بهزیستی خدمت ارائه کرده است.
ایرنا - مراکز مثبت زندگی نقش موثری در کاهش مسیر مراجعه مددجویان بهزیستی و دریافت خدمات دارد که تا امروز بیش از 2500 مرکز با بیش از 10 هزار نیرو در 442 شهر ایجاد شده و به حدود یک میلیون خانواده تحت پوشش بهزیستی خدمت ارائه کرده است.
با این وجود مراکز مثبت زندگی که نقطه عطفی در تحول ارائه خدمات بهزیستی به شمار می رود اکنون به رغم داشتن مزایای بسیار مانند افزایش میزان دسترسی به خدمات بهزیستی به خاطر دومینوی چالش های متعدد در شرایط مناسبی قرار ندارند و با واقعیت تلخی روبرو هستند.
گاهی برخی مددجویان و خانواده آنها فکر می کنند که مادام العمر و در هر شرایطی حتی در صورت پیدا کردن شغل و منبع درآمد و یا حتی فوت شخص مستمری بگیر باید تحت حمایت خدمات مراکز مثبت زندگی باشند و گاهی مسئولان به مراکز مثبت زندگی تکالیفی بیش از ظرفیت می دهند و بعضا رفتار دستوری با آنها دارند.
تن رنجور مراکز مثبت زندگی بعد از پنج سال از تاسیس اولین مراکز در سال 1398 زیر بار مشکلاتی مانند کسری بودجه و نقص قوانین و سرگردانی فعالان اجتماعی خم شده و تعداد قابل توجهی از آنها در شرف تعطیلی هستند.
هرچند که بستر اجتماعی و الگوی کسب و کار محله محور مراکز مثبت زندگی از نقاط قوت آن به شمار می آید و نمونه موفقی از کارآفرینی اجتماعی محسوب می شوند اما در این مسیر با مشکلاتی روبرو هستند. این مشکلات چیست و راهکار آن چه می تواند باشد؟
مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در شهریورماه امسال در گزارشی با عنوان بررسی نقاط قوت و ضعف مراکز مثبت زندگی، مزایا و چالش های این مراکز را بررسی کرده و راهکارهایی برای برطرف شدن این مشکلات نیز ارائه داده است که در ابتدا به نقطه قوت مراکز مثبت زندگی یعنی کارآفرینی اجتماعی می پردازیم.
مراکز مثبت زندگی، نمونه ای از کارآفرینی اجتماعی در کشور
کارآفرینی اجتماعی فرآیند دنبال کردن راه حل های خلاقانه برای مسائل اجتماعی است. کسب و کاری، اجتماعی است که هدف اصلی آن، ماموریتی اجتماعی و انسان دوستانه باشد. به عبارت دیگر یک کسب و کار اجتماعی به عنوان یک راهکار برای حل برخی مسائل و آسیب های اجتماعی ایجاد می شود تا مشکلاتی مانند فقر، اعتیاد، بیکاری، طلاق، کار کودکان و دیگر مشکلات را برطرف کند.
در واقع هر معضل اجتماعی می تواند نقطه آغاز موضوع یک کسب و کار اجتماعی جدید باشد. در این راستا مراکز مثبت زندگی نمونه ای جامع از تحقق کسب و کاری اجتماعی در ایران هستند. مراکزی که فارغ از نقاط ضعف و قوت خود نمونه ای برجسته از یک کسب و کار اجتماعی انتفاعی است که صاحبان و مدیران آن به دنبال نوعی ارزش آفرینی اجتماعی در حوزه ارائه خدمات حمایت اجتماعی به شهروندان آسیب پذیر کشور بوده و در راستای مبارزه با فقر و آسیب های اجتماعی در کشور عمل می کنند.
افزایش عام گرایی اجتماعی، ترویج کسب و کار اجتماعی و غیرتجاری، آمایش مستمر و پویای سلامت اجتماعی در کشور، امکان نظارت میدانی، چهره به چهره، بومی و خردنگر بر صحت اجرای قوانین و مقررات موضوعه کشور، تهیه آمار دقیق، مستمر و بهنگام جمعیت شناختی کشور از طریق مراکز و امکان جذب منابع مالی و جلب نظر بنگاه های اقتصادی و خیرین به واسطه مشاهده عینی ارائه خدمات از دیگر نقاط قوت مراکز مثبت زندگی به شمار می رود.
چالش های مرتبط با بستر سلامت اجتماعی کشور
به استناد گزارش شهریورماه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، مراکز مثبت زندگی در رابطه با بستر سلامت اجتماعی کشور با چالش های مرتبط با بستر سلامت اجتماعی کشور از جمله چالش اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی در کشور، وضعیت اقتصادی نامناسب، فقدان حکمرانی داده، هماهنگی و همکاری ناکافی میان نهادهای مرتبط با حوزه سلامت اجتماعی، یکپارچه نبودن سامانه های مرتبط با سلامت و خدمات اجتماعی در کشور، چالش اعتماد نهادی بین سازمان بهزیستی و مراکز، شفافیت کم در حوزه عملکرد نهادهای حمایتی و پرداخت ناکافی به حوزه آسیب های اجتماعی در برنامه های مدون کشور روبرو هستند.
به طورمثال در رابطه چالش اعتماد عمومی و سرمایه اجتماعی در کشور بر این اساس و با توجه به اینکه مراکز مثبت زندگی تنها با حفظ اعتماد و مشارکت اجتماعی امکان ظهور و بقا دارد اما مطالعات و گزارش های اخیر حکایت از کاهش سرمایه اجتماعی در کشور و کاهش اعتماد مردم به نهادهای حمایتی و امدادی دولتی و غیردولتی دارد.
براساس پیمایش ملی «گرایش مردم به نیکوکاری» که در سال 1401 توسط دانشگاه فردوسی مشهد بیش از 75 درصد از ایرانیان در هیچ تشکل یا نهاد نیکوکاری یا خیریه ای عضویت ندارند. به همین میزان نیز درباره زمانی یک ماهه تا زمان پیمایش هیچ فعالیت داوطلبانه ای نداشتند. از میان معدود افرادی که فعالیت داوطلبانه و خیرخواهانه انجام می دهند، بیش از 57 درصد از آنها ترجیح می دهند امور خیرخواهانه خود را به صورت فردی انجام دهند و تمایلی برای اعطای کمک از از طریق نهادهای حمایتی دولتی و غیردولتی ندارند. در شرایطی که سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی کاهش یابد، موفقیت تشکل های اجتماعی مانند مراکز مثبت زندگی نیز دور از انتظار خواهد بود.
چالش های مرتبط با نگاشت نهادی مراکز
اینکه مسئولان بالادستی مراکز مثبت زندگی را به چشم نهاد نمی بینند چالش هایی را برای این مراکز به وجود آورده است که شامل چالش های مرتبط با متولیان امور اجتماعی کشور، چالش های مرتبط با سازمان برنامه و بودجه، چالش های مرتبط با سازمان بهزیستی، مسائل مرتبط با کانون مراکز، چالش های مرتبط با صاحبان مراکز، چالش های مرتبط با مددکاران و کارکنان، چالش های مرتبط با مددجویان و خانواده های آنها، چالش های مرتبط با فرایند صدور مجوز تاسیس مراکز، چالش های مرتبط با فرایند عملیاتی مراکز و چالش های مرتبط با ساختار تامین مالی و جبران خدمات مراکز است.
در رابطه با چالش های مرتبط با متولیان امور اجتماعی کشور طبق گزارش شهریورماه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در حال حاضر سازمان بهزیستی کشور به عنوان یکی از بزرگترین نهادهای حمایتی در کشور به شکل کاملا یکسویه و توسط دولت اداره می شود؛ به این معنا که در اخذ تصمیمات راهبردی و سیاست گذاری های کلان اجرایی، هیچکدام از شرکای اجتماعی دیگر این سازمان مانند مراکز غیردولتی وابسته و مددجویان نقشی ایفا نمی کنند.
در رابطه با چالش های مرتبط با سازمان برنامه و بودجه، نداشتن قانون و آیین نامه اجرایی خاصه مراکز مثبت زندگی باعث شده که این مراکز، نماینده ای در بین ردیف های پرتعداد جداول قانون بودجه کل کشور نداشته باشند.
آیا مراکز مثبت زندگی، شریک اجتماعیِ بهزیستی نیستند؟
در رابطه با چالش های مرتبط با سازمان بهزیستی، عدم ثبات مدیریتی در ساختارهای مرتبط با تاسیس و فعالیت مراکز مثبت زندگی که تشکل هایی جدید و ناشناخته هستند، بسیار آسیب زا و نامطلوب است. از سوی دیگر بهزیستی ساختار مناسبی برای ساماندهی تکالیف محوله به مراکز مثبت زندگی را در اختیار ندارد. متاسفانه با گذشت حداقل سه سال از اجرای سراسری طرح مثبت زندگی در کشور، مدیران و کارکنان بهزیستی این مراکز را به عنوان شریک اجتماعی خود نمی شناسند. بهزیستی راسا مجوز تاسیس و فعالیت کانون مراکز را صادر می کند. تعلیق و انحلال آن تشکل اجتماعی نیز در اختیار بهزیستی است.
از سوی دیگر کانون مراکز مثبت زندگی نیز از سال 1399 تاسیس شدند اما فرایند ثبت رسمی آن در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در مرداد ماه امسال انجام شد و پروانه فعالیت رسمی خود را از بهزیستی دریافت کرد؛ از این رو کانون مذکور، مدت طولانی کارکردهای حقوقی و قانونی خود را نداشت و جامعه هدف یعنی مراکز مثبت زندگی از حمایت های یک نهاد صنفی محروم بودند.
در رابطه با چالش های مرتبط با صاحبان مراکز مثبت زندگی، آنها با امید کسب درآمد و اشتغال زایی به میدان وارد شدند اما عدم تحقق کامل وعده های بهزیستی و زیان ده شدن کسب و کار آنها منجر به دلسردی و بی انگیزگی صاحبان مراکز شده است. آنها به شدت متاثر از فشارهای مالی و زیان انباشته مراکز هستند.
عصبانیت از مددکاران و بی احترامی به آنها
چالش های مرتبط با مددکاران و کارکنان نیز بسیار است. در شرایطی که در عمل میزان حقوق و دستمزد پرداختی مددکاران و کارکنان مراکز مثبت زندگی جزو پایین ترین رده ها در بازار کار است، داشتن صلاحیت های تخصصی و ارائه استانداردهای حرفه ای و عملکردی از مددکاران، انتظاری به دور از واقعیت است. برخی از مددجویان به ویژه مددجویان امدادی با مشکلات روحی و روانی مواجه هستند، همچنین برخی از توانخواهان از کیفیت پایین خدمات حمایتی بسیار عصبانی هستند و بازدیدهای پرتعداد و سئوالات بی نتیجه مددکاران را بی احترامی قلمداد می کنند. مددکاران که عمدتا خانم های جوان هستند عمدتا در معرض خطرات جسمی و روانی ناشی از مواجهه با این گروه از مددجویان عصبانی و آزرده خاطر هستند.
فقر فرهنگی از دیگر چالشهای مربوط به مددکاران است بطوریکه گاهی مشاهده شده، مادری برای دریافت یک کولر، فرزند خود را از تحصیل محروم می کند. در مورد چالش های مرتبط با مددجویان و خانواده های آنها نیز مسائل متعددی وجود دارد. به دلایل فرهنگی و اجتماعی مختلف، بسیاری از مددجویان اساسا انتظاراتی خارج از ظرفیت های قانونی و مالی بهزیستی دارند و اینگونه استنباط می کنند که همواره باید زیر چتر اینگونه حمایت ها باشند. به نحوی که حتی اگر مراکز مثبت زندگی شرایط استقلال نسبی آنها را فراهم کنند با مراکز همراهی نمی کنند تا اینکه بتوانند تا آخر عمر از مستمری دولتی استفاده کنند. تقریبا با قاطعیت می توان ادعا کرد که قطع نشدن مستمری مددجویان خط قرمز بخش زیادی از آنها است و هر کاری می کنند که مستمری شان قطع نشود.
فقر فرهنگی از دیگر چالشهای مربوط به مددکاران است بطوریکه گاهی مشاهده شده، مادری برای دریافت یک کولر، فرزند خود را از تحصیل محروم کرده و او را در معرض محرومیت اجتماعی قرار می دهد و در این شرایط زحمت مددکاران به سرانجام نمی رسد.
برای کوچک نشدن سبد درآمدی مراکز، مددجو باید در چرخه توانمندسازی باقی بماند
چالش های مرتبط با ساختار تامین مالی و جبران خدمات مراکز از دیگر مشکلات مراکز مثبت زندگی است. یکی از مهمترین نقاط ضعف عملکردی مراکز مثبت زندگی، متوجه الگوی کسب و کار و نظام جبران خدمات آنها است. به این صورت که مراکز مثبت زندگی به ازای 450 پرونده که سالی دو بار بازدید می کنند و اقدامات مددکاری مرتبط با آنها را انجام می دهند، از بهزیستی کمک هزینه جبران خدمات (یارانه) دریافت می کنند.
کسر هر پرونده از سرجمع فعالیت های مراکز مثبت زندگی به منزله کوچک شدن سبد درآمدی مراکز خواهد بود. به عبارت دیگر مددجو همواره باید در چرخه توانمندسازی باقی بماند تا پرونده آن از سرجمع پرونده های تحت پوشش مرکز خارج نشود تا منابع دریافتی مراکز، استمرار یابد.
به عبارت دیگر نظام جبران خدمات مراکز مبتنی بر پرونده و ارزیابی های کمی است و ارزیابی کیفی و جبران خدمات مبتنی بر اثربخشی، مدنظر قرار نگرفته است.
پیشنهاداتی برای تقویت ظرفیت مراکز مثبت زندگی
با توجه به این چالش ها در گزارش شهریورماه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی پیشنهاداتی از جمله تصویب آیین نامه تاسیس و فعالیت مراکز خدمات بهزیستی (مثبت زندگی) در هیات وزیران، ارائه کرده تا کارایی مراکز مثبت زندگی افزایش یابد که در اینجا به برخی از این پیشنهادات اشاره می شود.
واگذاری اماکن، مستحدثات (بناهای نوبرآورده) وامکانات سازمان بهزیستی به مراکزخدماتی تحت پوشش خود به صورت ارزان و بر اساس نظام رتبه بندی مراکز به گونه ای که در عملکرد سازمان مزبور خللی وارد نشود، از جمله پیشنهادات ارائه شده در گزارش شهریورماه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی است.
پذیرش مراکز مثبت زندگی به عنوان شریک اجتماعی سازمان بهزیستی و مشارکت دادن کانون مراکز و موسسات خدمات بهزیستی در فرایندهای تصمیم گیری و نظارت بر عملکرد ذینفعان دولتی و غیردولتی حوزه مربوطه از دیگر پیشنهاداتی است که در گزارش شهریورماه مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی ارائه شده است.
این گزارش بر ایجاد امکان حقوقی و ساختاری برای بهره مندی مراکز مثبت زندگی از منابع مالی حوزه مسئولیت های اجتماعی مجموعه شرکت های ذیل شرکت سرمایه گذاری تامین اجتماعی و همچنین تسهیل و تخصیص تسهیلات اشتغال، سرمایه درگردش و کمک هزینه خرید ساختمان به مراکز از منابع موجود در صندوق ها و بانک های تحت مدیریت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرده است.
بدیهی است که عمل به این پیشنهادات برای رفع چالش ها و تقویت ظرفیت های مراکز مثبت زندگی برای به زیستی و بهبود سلامت اجتماعی بسیار مثمرثمر خواهد بود.
{{name}}
{{content}}