اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
ایسنا/کرمانشاه هنوز خستگی برداشت محصول از تن بیرون نیامده، زنان این دیار به تکاپو می افتند و دست به کار می شوند تا برای روزهای سرد سال آذوقه ای تهیه کنند و روزگار سخت زمستان را در خانه های خود به گرمی تابستان تبدیل کنند.
به گزارش ایسنا، آماده و ذخیره کردن مواد غذایی برای فصل سرما از دیرباز سنتی مرسوم در بین زنان زاگرس نشین بویژه زنان کرد کرمانشاهی بوده است.
زنانی که با پشتکار و دستان خلاق و هنرمند خود، مواد اولیه ای را از محیط اطرافشان، از حبوبات برداشت شده از زمین های کشاورزی یا میوه های چیده شده از باغات و یا شیر و گوشت دام هایی که پرورش می دهند، تهیه می کنند تا برای زمستان خانواده هایشان آذوقه ای تهیه کنند.
آنطور که یکی از فعالین گردشگری کرمانشاه می گوید: در زمان گذشته باتوجه به اینکه یخچالی وجود نداشته، برای همین زنان کرد تلاش می کردند مواد غذایی را برای زمستان ذخیره کنند که ماندگاری داشته باشند.
فلوریا مروتی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: شغل اکثر مردم این منطقه از زمان های دور تاکنون کشاورزی، دامپروری و باغداری بوده، بنابراین زنان کرد نیز از همین ظرفیت برای تهیه آذوقه زمستانی خود استفاده می کردند.
وی با بیان اینکه یکی از معروفترین غذاهای نیمه آماده ای که زنان کرد از اواخر مرداد تا اوایل مهر آن را برای زمستان آماده می کنند «ترخینه» است، گفت: برای تهیه ترخینه خشک ابتدا مقداری - بستگی به میزان مصرف خانواده- از گندمی که از مزارع خود برداشت کرده اند را جدا می کنند، آن را می پزند، خشک و نیم کوب می کنند و گندم های نیم کوب شده را با دوغی که از چند روز قبل با گیاهان معطر در داخل یک مشک جلوی آفتاب قرار داده اند تا آب اضافی آن جدا شود و غلیظ شود، مخلوط می کنند. بعد از سه روز که آماده شد، روی پشت بام خانه ها پارچه های تمیزی پهن می کنند و از مایه آماده شده به اندازه یک مشت بر می دارند و روی پارچه ها می چینند تا خشک شوند.
این بانوی فعال گردشگری در کرمانشاه تاکید کرد: در برخی از مناطق استان بستگی به ذائقه ها، برای خوشمزه شدن ترخینه سبزی های معطر مانند شوید، پونه، نعنا، رازیانه و حتی سیاه دانه را نیز به آن اضافه می کنند.
وی با بیان اینکه ترخینه آشی مقوی و سرشار از مواد مغذی برای فصل سرد سال است، عنوان کرد: زنان کرد، از ترخینه هایی که پیش از فصل سرد سال تهیه کرده اند، برای فصل زمستان آشی خوشمزه درست می کنند.
مروتی در ادامه از آش شلم نیز به عنوان یکی دیگر از غذاهای نیمه آماده مردم کرد برای فصل زمستان یاد کرد و افزود: این آش نیز که شبیه ترخینه است، در مناطق مختلف استان به شکل های گوناگونی درست می شود، اما در منطقه دالاهو معمولا به جای دوغ از عصاره انگور، به، گوجه و ... استفاده می شود، به این شکل که ابتدا عصاره این میوه ها را می گیرند، هفت روز آن را می گذارند تا حسابی ترش شود، بعد آن را با گندم های نیم کوب شده مخلوط می کنند و هفت روز دیگر نیز می گذارند تا بماند و در نهایت آن را مانند ترخینه خشک می کنند.
وی تصریح کرد: این آش معمولا در زمستان همراه با حبوباتی مانند نخود، لوبیا و عدس درست می شود.
این فعال گردشگری گفت: علاوه بر ترخینه و شلم، زنان کرد برای شب های طولانی فصل زمستان خود نیز آذوقه جمع می کنند. آنها پیش از فرا رسیدن سرما، کشمش، آلوخشک، قیسی، توت خشک، گندم شیر و... تهیه می کنند تا به عنوان «شب چره» از آن استفاده کنند.
وی از تهیه رب، آبغوره، ترشی، آبلیمو و انواع شورها نیز به عنوان دیگر برنامه های زنان کرد پیش از شروع فصل زمستان نام برد.
مروتی در ادامه در خصوص نحوه نگهداری گوشت برای فصل زمستان در گذشته هم گفت: از آنجایی که در گذشته یخچالی وجود نداشت، معمولا گوشت ها را در زیر برف ها می گذاشتند.
وی با بیان اینکه «متجنه» یکی از انواع غذاهای گوشتی بوده که معمولا برای مدت طولانی در فصل زمستان نگهداری می شده، عنوان کرد: در گذشته این غذا عموما برای عروسی ها و یا پذیرایی از میهمانان خاص تهیه می شد.
این فعال گردشگری با بیان اینکه این غذا ثبت ملی شده، خاطرنشان کرد: برای تهیه این غذا گوشت را با قیسی، آلو و یا گوجه درست می کردند و برای اینکه طولانی مدت آن را نگه دارند، داخل ظرف کوزه ای می ریختند و در خنک ترین جای خانه نگهداری می کردند و هر زمان که میهمان برای آنها می آمد، مقداری از آن را برای پذیرایی از میهمان بر می داشتند.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}