اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
ترور شهید سیدحسن نصرالله موجب خواهد شد با روی کار آمدن نیروی جوان در صفوف فرماندهی حزب الله مصمم تر، قاطعانه تر و با مواضع تندتر نسبت به رژیم اسراییل وارد میدان شود.
به گزارش ایسنا، به نقل از «اعتماد»، ترور شهید سیدحسن نصرالله همزمانی داشت با افزایش گمانه زنی ها درباره دستاورد سفر مسعود پزشکیان و تیم همراهشان به نیویورک. با این همه حمله اسراییل به مقر مرکزی فرماندهی حزب الله و ترور فرماندهان ارشد این جنبش و در راس آنها سیدحسن نصرالله، معادلات حاکم را پیچیده تر کرد و موجب شد تا بار دیگر فرضیه رویارویی ادعایی- احتمالی تهران و تل آویو برجسته تر شده و گزاره تعامل با غرب به حاشیه رانده شود، هر چند گروهی از تحلیلگران باور دارند که رایزنی جهت متوقف کردن اسراییل کماکان در اولویت است و تهران نباید با انداختن خود در تله اسراییل، وارد بازی پیچیده این بازیگر شود.
رضا نصری در گفت وگوی اختصاصی خود با روزنامه اعتماد ضمن تاکید بر این گزاره که رویارویی مستقیم میان ایران و اسراییل، گزینه ای مطلوب برای تهران نیست از تاکتیک مقاومت فرسایشی گفت؛ مقاومتی که در درازمدت می تواند اسراییل را در سه حوزه سیاسی، اقتصادی و امنیتی از پای در آورد. رضا نصری در بخش دیگری از مصاحبه خود با «اعتماد» به ابعاد سفر پزشکیان به نیویورک پرداخت و تاکید داشت: امروز ایران به بازیگری تبدیل شده که کشورهای غربی نمی توانند نقش آفرینی اش را در معادلات منطقه ای و جهانی نادیده بگیرند. از منظر این کارشناس ارشد روابط بین الملل، غرب به خوبی می داند که برای تحقق اهداف خود نباید در باب ایران به اهرم فشار متوسل شود، بلکه باید بستر را برای تعامل و رایزنی هموار سازد؛ چراکه این مولفه می تواند کم هزینه ترین راه برای نیل به درک مشترک باشد.
(لازم به ذکر است که روزنامه اعتماد در دو بازه زمانی متفاوت با رضا نصری گفت وگو داشت، بخش دوم مصاحبه پیش رو پیش از ترور دبیرکل حزب الله لبنان و بعد از پایان سفر رییس جمهوری و با هدف بررسی ابعاد سفر ایشان و تیم همراه شان انجام شد.)
ترور شهید سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان برای ایران و محور مقاومت چه معنایی دارد و به چه شکل می تواند معادلات منطقه ای چون خاورمیانه را تحت تاثیر قرار دهد؟
ترور آقای سیدحسن نصرالله یک تاثیر کوتاه مدت و یک تاثیر بلندمدت دارد. در کوتاه مدت، طبیعتا ترور ایشان خسارت سنگینی برای حزب الله و جنبش مقاومت محسوب می شود؛ یک امتیاز سیاسی نیز برای نتانیاهو است که می تواند در فضای سیاست داخلی از آن بهره برداری کند. در خارج از اسراییل نیز این فرصت را به اسراییل داده تا در برابر افراد و احزابی که در غرب مخالف تداوم جنگ هستند، ایستادگی کند. اما در بلندمدت، ترور شهید سیدحسن نصرالله موجب خواهد شد، با روی کار آمدن نیروی جوان در صفوف فرماندهی، حزب الله مصمم تر، قاطعانه تر و با مواضع تندتر نسبت به رژیم اسراییل وارد میدان شود. فراموش نکنیم حزب الله یک جنبش اصیل آزادی بخش است که از دل جامعه لبنان به پا خاسته و مادام که دلیل وجودی آن پا برجاست، نه تنها با حذف فیزیکی از بین نخواهد رفت، بلکه تقویت خواهد شد. رژیم اسراییل در طرح ترور سیدحسن نصرالله جنبه اجتماعی و روانی امر «مقاومت» را کاملا نادیده گرفته است و تبعات آن را خواهد چشید.
شواهد نشان می دهد استراتژی نتانیاهو و کابینه جنگی اسراییل تداوم جنگ است، در صورت صحت چنین فرضیه ای، اگر حملات اسراییل به لبنان و دیگر پایگاه های مقاومت متوقف نشود، ایران و مقاومت چه گزینه هایی در اختیار دارند؟
ورود مستقیم به جنگ با اسراییل - به دلایل مختلفی - بهترین گزینه برای ایران نیست. هر بار از سوی ایران به صورت مستقیم تهدیدی متوجه اسراییل شده، میلیاردها دلار پول و اسلحه از سوی امریکا به سمت اسراییل گسیل شده و توان تهاجمی آن با سرعت مضاعف افزایش یافته است. در نتیجه هر اقدامی که امروز به ظاهر موجب بازدارندگی شود، در نوبت بعد باید تشدید شود. در نتیجه اگر صرفا از منظر بازدارندگی به موضوع نگاه کنیم، فواید کوتاه مدت ورود مستقیم به جنگ با اسراییل به معایب بلندمدت آن نمی ارزد. آنچه اسراییل را در بلندمدت از پا درخواهد آورد، مقاومت فرسایشی است که هم فضای حاکم در داخل اسراییل را ناامن و متشنج می کند، هم آسیب اقتصادی به آن می رساند، هم کوچ مهاجران به سمت اسراییل را متوقف می سازد - یعنی از منظر دموگرافیک به آن ضربه می زند - و هم اسراییل را در افکار عمومی جهان منفورتر و منزوی تر می سازد. از این رو، معتقدم بهتر است ایران - به رغم همه هزینه هایی که تاکنون پرداخت کرده - شیوه «مرگ با هزار زخم چاقو» را پیش بگیرد. این راهبرد نیز مستلزم درگیری مستقیم نظامی نیست. در کنار آن نیز لازم است دستگاه دیپلماسی - با همکاری میدان - مناسبات با کشورهای عرب منطقه را به نحوی سامان بخشد که از ورود به «پیمان های ابراهیم» منصرف شده و به سمت ایجاد یک نظم جدید منطقه با همراهی ایران حرکت کنند. در بلندمدت، نظم نوین منطقه یا حول محور «پیمان های ابراهیم» سامان می گیرد یا حول محور طرحی که ایران - ذیل نام «منطقه قوی» - ارایه داده، شکل خواهد گرفت. در نتیجه باید به اسراییل به عنوان یک معضل مزمن نگاه کرد و در راستای یک سیاست راهبردی بلندمدت به آن واکنش نشان داد.
برخی ناظران تاکید دارند که امروز ایران باید توان بازدارندگی اش را افزایش دهد؛ ذیل این گزاره بار دیگر مساله بازتعریف دکترین هسته ای ایران مطرح شده، به باور شما اگر صداهای حامی چنین استدلالی در داخل بالاتر رود، مسیر تنش زدایی مورد تایید دولت چهاردهم چه سمت و سویی پیدا خواهد کرد؟
آنچه اهمیت دارد، موضع رسمی ایران است که همواره تاکید داشته به دنبال سلاح هسته ای نیست. آنچه در رسانه ها مطرح می شود مواضع شخصی افراد است و تا حدودی طبیعی است. در هر حال، اقدامات خصومت آمیز اسراییل این تحلیل را نزد بخشی از مردم ایجاد کرده که باید ما هم سلاح هسته ای داشته باشیم. گناه آن هم گردن کسانی است که ضمن حمایت از اسراییل، مدام ایران را تهدید به اقدام نظامی یا امنیتی می کنند. اما دکترین دفاعی ایران تابع افکار عمومی نیست و با ملاحظات و داده های عمیق تری در نهادهای بالادستی در مورد آن تصمیم گیری می شود. هنوز هم نظام به این تصمیم نرسیده که باید سلاح هسته ای داشته باشیم.
یکی از فرضیه هایی که هم در داخل و هم در خارج از ایران بر آن تاکید دارند، احتمال رویارویی ایران و اسراییل است، حامیان چنین استدلالی مدعی اند که تل آویو تلاش دارد تا پای ایران را به جنگ کشانده و تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری در امریکا، واشنگتن را نیز در میدان با خود همصدا کند، چنین فرضیه ای چقدر قابل اعتناست؟ اگر دکترین اسراییل بر این مبنا تعریف شده، اهرم های تهران چیست؟
معتقدم با وقوع حوادث 7 اکتبر - و روی کار بودن همزمانِ یک دولت افراط گرا - اسراییل فرصتی یافته تا فضای امنیتی پیرامون خود را تغییر دهد. به همین خاطر هم به آسانی تن به آتش بس نمی دهد، چراکه گمان می کند دیگر به آسانی چنین فرصتی نصیبش نخواهد شد. امروز، «آتش بس» برای اسراییل هم یک شکست سیاسی و هم یک شکست راهبردی تلقی می شود و به احتمال زیاد نتانیاهو را نیز برای همیشه از صحنه سیاسی اسراییل و جهان حذف خواهد کرد. در نتیجه بهترین گزینه را نباید در راه حل های نظامی جست وجو کرد. در این مقطع، بهترین گزینه اتخاذ سیاستی است که آتش بس را به اسراییل تحمیل کند.
اجازه دهید از زاویه ای دیگر، تحولات حاکم را بررسی کنیم. ترورسید حسن نصرالله تنها دو روز بعد از پایان سفر مسعود پزشکیان انجام شد، در شرایط کنونی به نظر می رسد به واسطه تغییر یک باره معادلات منطقه ای، در مسیر تحقق اصل تنش زدایی موانعی ایجاد شده، از یک طرف همصدایی ایالات متحده با اسراییل (هر چند در ظاهر) می تواند تنش های لفظی تهران و واشنگتن را افزایش داده و از طرفی دیگر این فضا ایجاد شده تا مخالفان هرگونه رایزنی با غرب در داخل، دولت چهاردهم را به واسطه رویکردش هدف قرار دهند، ارزیابی شما از شرایط چیست؟
ابتدا باید تاکید کنم که دولت پزشکیان در نیویورک مواضع بسیار سنجیده، اصولی و در عین حال تندی نسبت به اسراییل اتخاذ کرد. آقای دکتر عراقچی تندترین مواضع را - با تعابیری که تاکنون در مجامع رسمی به کار گرفته نشده بود - در شورای امنیت علیه اسراییل و سردمداران و حامیان آن بیان کردند. آقای دکتر ظریف در پرمخاطب ترین رسانه های امریکا، جنبش مقاومت را به عنوان یک جنبش اصیل آزادی بخش - مانند جنبش ضد آپارتاید آفریقای جنوبی - معرفی کردند و با زبانی که مخاطب غربی درک می کند به دفاع از آن پرداختند. آقای دکتر پزشکیان نیز در هر دو سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به تمام انگاره ها و ترفندهای اسراییل برای حفظ بقای خود و توجیه جنایاتش پرداختند و از تداوم حمایت ایران از مقاومت سخن راندند. وزارت امور خارجه، حتی سخنرانی نتانیاهو را هم بی پاسخ نگذاشت و با استفاده از «حق پاسخ» در مجمع عمومی، پاسخ جانانه ای به او داد که متاسفانه در رسانه های داخلی بازتاب کمتری داشت. حال، عده ای در داخل کشور دولت پزشکیان را پس از بازگشت از نیویورک- به دلیل مواضعی که در باب تنش زدایی مطرح کرده - عملا مقصر اتفاقات لبنان می خوانند و آن را به تلویح و تصریح به خیانت به جنبش مقاومت متهم می کنند. این فضای مسمومی که آنها در رسانه و شبکه های اجتماعی علیه دولت به راه انداخته اند نه تنها خلاف اخلاق و انصاف است، بلکه به زبان عربی برگردانده می شود و طرفداران مقاومت در منطقه را نسبت به ایران بدبین می سازد. لازم است دست کم در موضوع اسراییل و مقاومت که موضوع بسیار حساسی برای کشور است، از بازی های جناحی دست بردارند و یک رویکرد ملی و مسوولانه اتخاذ کنند. به این نکته باید توجه داشت که مواضع صلح طلبانه دکتر پزشکیان هم از نظر سیاسی و هم از نظر دیپلماسی عمومی مواضع هوشمندانه ای بود. در واقع، دولت پزشکیان تصویری کاملا متضاد و برعکس تصویر اسراییل - که اکنون منفور افکار عمومی جهان است - ترسیم کرد و گفتمانی کاملا خلاف گفتمان جنگ طلبانه آن ارایه داد. تاثیر رویکرد دکتر پزشکیان از آنجا روشن است که بلافاصله بعد از سخنرانی رییس جمهور در مجمع عمومی، سفیر اسراییل در سازمان ملل متحد جلوی دوربین های رسانه ها شتافت تا مواضع او را خنثی کرده و ایران را به عنوان یک عنصر جنگ طلب و تنش آفرین در منطقه معرفی کند!
گروهی بر این باورند که تهران و واشنگتن می توانند از تحولات اخیر به عنوان فرصتی برای تنش زدایی استفاده کرده و در گام نخست با تمرکز بر اختلاف های منطقه ای به عنوان پیش شرطی برای عبور از چالش های مرتبط با برنامه هسته ای ایران و سایر موضوعات بهره برداری کنند، این فرضیه قابل تحقق است؟
واقعیت این است که مذاکره زمانی شکل می گیرد که طرفین به این نتیجه رسیده باشند که در حل وفصل یک اختلافِ خاص منفعت مشترکی وجود دارد یا اینکه پذیرفته باشند تداوم «وضعیت موجود» برای هر دو طرف ضرر و زیان فزاینده ای در بر خواهد داشت. در واقع شرط لازم برای آغاز مذاکرات این است که یک «اراده سیاسی» در طرفین برای حل یک موضوع ایجاد شود. در رابطه با ایران و غرب، وضعیت به نقطه ای رسیده است که تداوم و تشدید تنش می تواند پیامدهای سنگینی برای طرفین در پی داشته باشد. هر دو طرف هم به این حقیقت اذعان دارند. در نتیجه اینکه در مقطعی تصمیم بگیرند تنش را مدیریت کنند - یا حتی فصل جدید در مناسبات خود رقم بزنند - دور از ذهن نیست. حقیقت این است که ایران به کشوری تبدیل شده که دولت های غربی دیگر نمی توانند آن را نادیده بگیرند. اِعمال فشار بیشتر نیز ایران را به تامین خواسته های آنها سوق نخواهد داد. در نتیجه کم هزینه ترین راه حل مبادرت به مذاکره و رسیدن به یک تفاهم مشترک است.
اجازه دهید به عقب بازگردیم، سه روز پیش از ترور سیدحسن نصرالله، روز چهارشنبه مسعود پزشکیان در سازمان ملل سخنرانی کرد و همان گونه که پیش بینی شد، بر موضوع تنش زدایی و تعامل با کشورهای غربی به عنوان یکی از محورها و اهداف سفرشان به نیویورک تاکید داشت. پیش از این تحولات تهران در این باره سیگنال مثبتی دریافت نکرد. با در نظر گرفتن این گزاره دو دریافت متفاوت از حضور رییس جمهوری در نیویورک وجود دارد؛ بخش عمده ای از رسانه های غربی این ادعا را مطرح کردند که این سفر فاقد دستاورد بوده و در مقابل گروهی از تحلیلگران و رسانه ها معتقدند که سفر اخیر فرصتی برای جمهوری اسلامی ایران فراهم کرده تا با گذاشتن گزینه های دیپلماتیک خود در مقابل طرف غربی رایزنی های مقدماتی برای مذاکرات آینده را رقم بزند. کدام یک از دو فرضیه قابل اعتناست؟
معتقدم سفر آقای پزشکیان زمینه مناسبی برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی دولت فراهم کرد. دیدارهای متعددی در بالاترین سطوح با مقامات کشورهای مورد نظر صورت گرفت؛ زمینه همکاری با مدیرکل آژانس در مورد پرونده هسته ای ایجاد شد؛ مواضع ایران در پرونده های حساس بین المللی - از جمله جنگ در منطقه و جنگ در اوکراین در بالاترین سطح دولت - به وضوح مشخص شد؛ دیدگاه ایران نسبت به نظم جدید منطقه و ملزومات سه گانه ایجاد آن از صحن مجمع عمومی و در دیدارهای دوجانبه با همسایگان مطرح شد؛ ضمن اینکه از انزجاری که در افکار عمومی جهان نسبت به رژیم اسراییل ایجاد شده، استفاده شد تا تصویر غلطی که این رژیم از ایران ترسیم کرده، شکسته شود. در کنار این موارد، در راستای برنامه های رییس جمهور در زمینه «توسعه اقتصادی»، مذاکراتی در حوزه روابط اقتصادی کشور نیز صورت گرفت و بستر توافق در این زمینه نیز مهیا شد. به نظرم در مجموع، چه در حوزه سیاسی، چه در حوزه دیپلماسی عمومی و چه در حوزه اقتصادی، سفر موفقی بوده است.
درباره تیم همراه پزشکیان هم در محافل داخلی و هم در رسانه های غربی تفاسیر مختلفی مطرح است. چینش هیات دیپلماتیکی که همراهی شان کردند، ترکیبی از مذاکره کنندگان 2015 بود که برنامه جامع اقدام مشترک را به امضا رساندند. آقای عراقچی این بار در قامت رییس دستگاه دیپلماسی حضور داشتند و آقای ظریف به عنوان معاون آقای پزشکیان، رییس جمهوری را همراهی کردند. به باور شما این چینش سیگنال ارسالی ایران به غرب قلمداد می شد و نشان از عزم تهران برای رایزنی داشت؟ از طرفی رفتار و زبان بدن شخص آقای رییس جمهور در نشست های حاشیه ای نیویورک و فراتر از آن در نشست سالانه مجمع عمومی توجه رسانه ها را به خود جلب کرد. آیا گفتمان آقای رییس جمهوری و چینش تیمی که ایشان را همراهی می کنند، از منظر بازیگران غربی (ایالات متحده و تروییکای اروپایی) قابل اعتناست؟
چینش تیم همراه رییس جمهور به منظور «ارسال پیام» صورت نگرفته است. ترکیب افراد در این سفرها بر اساس «اهداف سفر» شکل می گیرد. از آنجا که محورهای اصلی برنامه سیاست خارجی دکتر پزشکیان «توسعه اقتصادی»، «تعامل سازنده»، «ایجاد روابط متعادل و متوازن» و «ارتقای جایگاه ایران در جهان» بوده، طبیعتا افرادی او را همراهی کردند که بتوانند در این سفر به ترتیب در حوزه اقتصادی، مذاکراتی، سیاسی و دیپلماسی عمومی با اختیارات، مهارت و تجربه لازم ایفای نقش کنند.به نظرم آقای دکتر پزشکیان - به دلیل منش و کلام صادقانه ای که دارند - وجهه متفاوتی از یک سیاستمدار به نمایش می گذارد و این یک نقطه بسیار مثبت برای ایران است. واقعیت این است که بعد از جنگ غزه، وجهه اغلب سیاستمداران جهان - به ویژه در کشورهای غربی - به شدت مخدوش شده و افکار عمومی در بسیاری از کشورها نسبت به سیاستمداران خود - که عملا توجیه گر نسل کشی شده اند - به شدت بدبین و منزجر شده است. در چنین فضایی، طبیعتا اخلاص و راستگویی ذاتی آقای دکتر پزشکیان وجه تمایزی است که به چشم می آید.
آقای پزشکیان از آغاز ماراتن انتخابات ریاست جمهوری، بر تنش زدایی و احیای تعاملات مشروط با کشورهای غربی تاکید دارند. با این حال فعل و انفعال های طرفین در عمل موجب شد که هم بازیگران غربی نسبت به تضاد گفتمان و عمل ایران تردید داشته باشند و هم ایران (به واسطه تجربه خروج ترامپ از برجام و انفعال اروپا) بدبین است، در چنین شرایطی آیا می توان گفت که فارغ از تاکید بر توافق در عمل زمینه برای همصدایی حاصل خواهد شد.
اعتماد و خوش بینی نسبت به طرف مقابل امر مثبتی است، اما «شرط لازم» در مذاکرات بین المللی نیست. بسیاری از کشورها در زمانی با یکدیگر به مذاکره می نشینند که قوای نظامی آنها در حال جنگ هستند و اعتماد به حدقل سطح خود رسیده است. در بسیاری از موارد، زمانی مذاکره صورت می گیرد که یک بی اعتمادی تاریخی و ذاتی میان طرفین برقرار است! واقعیت این است که مذاکره زمانی شکل می گیرد که طرفین به این نتیجه رسیده باشند که در حل وفصل یک اختلافِ خاص منفعت مشترکی وجود دارد یا اینکه پذیرفته باشند تداوم «وضعیت موجود» برای هر دو طرف ضرر و زیان فزاینده ای در بر خواهد داشت. در واقع شرط لازم برای آغاز مذاکرات این است که یک «اراده سیاسی» در طرفین برای حل یک موضوع ایجاد شود. در رابطه با ایران و غرب، وضعیت به نقطه ای رسیده است که تداوم و تشدید تنش می تواند پیامدهای سنگینی برای طرفین در پی داشته باشد. هر دو طرف هم به این حقیقت اذعان دارند. در نتیجه اینکه در مقطعی تصمیم بگیرند تنش را مدیریت کنند -یا حتی فصل جدید در مناسبات خود رقم بزنند - دور از ذهن نیست.
امروز شاهد دو جنگ هستیم، جنگ در اوکراین و خاورمیانه.به نظر می رسد جنگ اوکراین برای اروپا به چالش هویتی تبدیل شده است. آیا می توان گفت در چنین مقطعی روابط راهبردی- تاکتیکی ایران و روسیه که ذیل آن همکاری ادعایی موشکی تهران و مسکو مطرح است (همکاری که گاهی از آن تحت عنوان رابطه ای گزینشی نیز یاد می شود) به مانعی در مسیر تعامل احتمالی تهران و این گروه از بازیگران تبدیل شود.
از آغاز جنگ اوکراین تاکنون، موضع ایران مبتنی بر خاتمه منازعات و برقراری صلح از طریق راه حل های سیاسی بوده است. منتها در دولت قبل، رویکرد مقاماتِ وقت از یک سو - و اتفاقاتی که در سال 1401 در صحنه داخلی کشور رخ داد از سوی دیگر - باعث شد ایران و اروپا نتوانند در مورد قضیه اوکراین گفت وگوهای صریح و قابل ملاحظه ای داشته باشند. اما امروز هم رویکرد کلی دولت تغییر کرده و هم شرایط کشور این اجازه را می دهد تا طرفین در راستای رفع سوءتفاهم ها و اتهامات با یکدیگر به گفت وگو بنشینند. ضمن اینکه جنگ اوکراین در حال طی کردن مسیر خطرناکی است و تداوم آن می تواند هم برای ایران، هم برای اروپا و هم برای صلح و امنیت جهان حاوی تهدیدات فراوانی باشد. در نتیجه میان ایران و اروپا منفعت مشترکی ایجاد شده که ایجاب می کند در مورد این بحران با یکدیگر مذاکره کنند. علاوه بر اینکه ایران - به دلیل روابط نزدیکی که با روسیه دارد - این ظرفیت را نیز دارد تا برای حل بحران نقش میانجی و تسهیل گر ایفا کند.
شاید درک تضاد نسبی میان گفتمان و عمل ایران برای کشورهای غربی تا برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا ادامه داشته باشد، سوال این است، در صورتی که ترامپ مهمان جدید کاخ سفید باشد، می توان به پایان شکاف میان ایران و غرب امید داشت.
ابتدا باید دید بازگشت ترامپ به چه کیفیت و با حضور چه کسانی در دولت صورت می گیرد. تاکنون نشانه ها حاکی از این است که خود ترامپ و افرادی که در حلقه نزدیک او قرار دارند اغلب موضع مثبتی نسبت به روسیه دارند و با تداوم کمک های نظامی و مالی به اوکراین مخالف هستند. این خود به تنهایی می تواند زمینه ای برای پیچیده شدن مناسبات میان اروپا و امریکا باشد. بازگشت ترامپ حتی می تواند بقای سازمان ناتو را به خطر بیندازد و اروپا را به سمت ایجاد «استقلال دفاعی» سوق دهد. از هم اکنون نیز رییس جمهور فرانسه - امانوئل مکرون - صحبت های مهمی در این زمینه مطرح کرده است. در نتیجه بیش از اینکه موضوع «ایران» عامل شکاف یا نزدیکی اروپا و امریکا شود، به احتمال قوی این موضع «اوکراین» خواهد بود که می تواند به عامل تحولات قابل ملاحظه ای در روابط میان این دو تبدیل شود. در هر حال از الان نمی شود نسبت به نقش و جایگاهی که ایران در چنین صحنه ای پیدا خواهد کرد، نظر واضحی داد.
انتهای پیام
{{name}}
{{content}}