شکوه پلنگ ایرانی در قاب دوربین محیط بانان خراسان شمالی

به گزارش ایرنا، بیشتر کوه های خراسان شمالی زیستگاه پلنگ است و اخیرا محیط بانان در شهرستان شیروان در منطقه گلیل و سرانی تصویر یک قلاده از این گونه زیبا و ارزشمند را ثبت کردند.

به گزارش ایرنا، بیشتر کوه های خراسان شمالی زیستگاه پلنگ است و اخیرا محیط بانان در شهرستان شیروان در منطقه گلیل و سرانی تصویر یک قلاده از این گونه زیبا و ارزشمند را ثبت کردند.

اما این بار ثبت تصاویر پلنگ که در حال تغذیه از شکارش است، داستان مسوولیت پذیری اهالی این روستا و حساسیت این دامدار به صیانت از حیات وحش را نیز به ثبت رسانده است.

دامدار شیروانی وقتی متوجه شکار و تلف شدن یکی از گاوهایش به وسیله پلنگ شد، به جای اقدام خودسرانه و تلافی جویانه، مراتب را به اداره حفاظت محیط زیست شیروان گزارش کرد و محیط بانان نیز با به کار گذاشتن دوربین، موفق به ثبت تصاویر از این گونه ارزشمند شدند.

پلنگ ایرانی یکی از بزرگترین زیرگونه های پلنگ و بومی غرب آسیا است و در فهرست جانوران در معرض خطر انقراض قرار دارد، این گربه سان زیبا، حیوانی شبگرد و منزوی است و عمدتا خود را مخفی می کند از این رو، کمتر مشاهده می شود.

پرسه و حضور پلنگ در حاشیه روستاها نشان از کاهش طعمه در طبیعت دارد، این حیوان برای یافتن غذا به مناطق روستایی نزدیک شده و بعضا به دام ها حمله می کند.

مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان شیروان در این باره گفت: شکار یک راس گاو، اخیرا توسط یکی از اهالی روستای سرانی به اداره حفاظت محیط زیست شیروان گزارش شد که بر این اساس محیط بانان و کارشناسان محیط زیست شهرستان با همراهی یکی از همیاران در محل حاضر شده و به بررسی موضوع در منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی پرداختند.

میثم باقری اظهار کرد: بررسی لاشه گاو و نمایه ها، نشان از حمله پلنگ به گاو اهلی داشت از این رو کارشناسان با احتمال اینکه حیوان مهاجم دوباره سراغ لاشه باز می گردد، نسبت به نصب دوربین تله ای مقابل لاشه اقدام کردند.

وی افزود: بازبینی تصاویر ثبت شده به وسیله دوربین ها نشان داد یک پلنگ نر و بالغ روی لاشه حاضر شده و در زمان های متفاوت، شب ها از لاشه تغذیه کرده است، نکته جالب توجه این است که پس از نصب دوربین تله ای، نخستین تصویر ثبت شد، مربوط به حضور پلنگ بر روی لاشه است و این نشان می دهد این حیوان در زمان کم پس از نصب دوربین در کنار لاشه حاضر شده است.

وی تصریح کرد: پلنگ هنگام حضور ماموران متوجه حضور آنان شده و در طول مراحل بررسی و نصب دوربین در مکانی در همان حوالی به انتظار نشسته و شاید آنها را زیر نظر داشته است.

وی گفت: تصاویر ثبت شده نشان می دهد علاوه بر پلنگ، پرندگانی از جمله عقاب طلایی، کرکس سیاه و کرکس مصری نیز از لاشه تغدیه کرده اند که این امر نشان از پویایی حیات وحش در منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی دارد.

وی درباره جبران خسارت های خراب کاری های پلنگ گفت: پیگیر جبران خسارت وارد شده به این دامدار هستیم و با توجه به قرارداد با شرکت های بیمه ای تلاش داریم تا خسارت به او پرداخت شود.

وی با تقدیر از مسوولیت پذیری این دامدار شیروانی در صیانت از حیات وحش گفت: خوشبختانه این دامدار پس از تلف شدن یکی از گاوهایش توسط پلنگ، مراتب را به اداره حفاظت محیط زیست شیروان گزارش کرد.

به گزارش ایرنا، خراسان شمالی به لحاظ جمعیت پلنگ، وضعیت خوبی در میان استان های کشور دارد و بیشتر کوهستان های این منطقه، زیستگاه این گربه سان زیبا است.

در سال های اخیر مشاهده پلنگ، در مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط زیست توسط محیط بانان بیشتر شده است و تکرار این مشاهدات نشان می دهد که جمعیت این گونه وحشی، در استان مناسب است.

کارشناسان محیط زیست عقیده دارند که کاهش طعمه وحوش در طبیعت، از علت های نزدیک شدن آنها به زیستگاه انسان و حمله به افراد و دام های روستاییان است و در سال های اخیر شکار غیرمجاز سبب شده تا جمعیت گونه های مختلف که طعمه وحوشی از جمله پلنگ هستند، کاهش یابد.

در خراسان شمالی 65 گونه پستاندار از 197 گونه موجود در کشور زیست دارد و 141 گونه پرنده از 532 گونه موجود در کشور، 68 خزنده از 228 گونه موجود کشور، چهار گونه خزنده دوزیست از 20 گونه موجود و هشت گونه ماهی و آبزی از مجموع 160 گونه آبزی موجود در کشور زیست می کنند.

برخی از این گونه ها نظیر یوزپلنگ، بالابان، هوبره، کبک دری و کرکس مصری در طبقه بندی اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در رده های بحرانی و در حال انقراض قرار دارند.

اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی مناطق حفاظت شده و پارک های ملی سالوک، ساریگل و ضامن آهو، مناطق حفاظت شده قرخود، گلول، سرانی و پناهگاه حیات وحش میاندشت جاجرم را که محل زیست پلنگ ها می باشد، با گستره 200 هزار هکتار مدیریت می کند.

نظرات

captcha