تصمیم گیر پاسخ ایران به اسرائیل، چه کسی است؟

رژیم اسرائیل در ماه های پس از عملیات طوفان الاقصی، بارها حملاتی علیه مستشاران نظامی ایران در سوریه انجام داد و چند تن از آنان را به شهادت رساند که مهمترین چهره نظامی هدف قرارگرفته، سردار شهید «سید رضی موسوی» بود. این ترورها با پاسخ مستقیمی از سوی ایران مواجه نشد، اما پس از حمله به ساختمان متعلق به کنسولگری ایران در دمشق و شهادت سردار «محمدرضا زاهدی» و چند همرزمش، عملیات وعده صادق 1 از سوی ایران انجام و برخی مواضع رژیم اسرائیل هدف صدها موشک و پهپاد قرار گرفت. مدتی بعد «اسماعیل هنیه» رهبر حماس که مهمان مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، رئیس جمهور جدید ایران بود، در تهران ترور شد و جمعه گذشته نیز «سیدحسن نصرالله» رهبر حزب الله لبنان، به همراه سردار «عباس نیلفروشان»، از فرماندهان سپاه پاسداران و تنی چند از فرماندهان گروه حزب الله در بمباران جنگنده های اسرائیلی به شهادت رسیدند. در واکنش به این دو اقدام تروریستی، شب گذشته ایران در عملیات وعده صادق 2، به حمله اسرائیل پاسخ داد.

رژیم اسرائیل در ماه های پس از عملیات طوفان الاقصی، بارها حملاتی علیه مستشاران نظامی ایران در سوریه انجام داد و چند تن از آنان را به شهادت رساند که مهمترین چهره نظامی هدف قرارگرفته، سردار شهید «سید رضی موسوی» بود. این ترورها با پاسخ مستقیمی از سوی ایران مواجه نشد، اما پس از حمله به ساختمان متعلق به کنسولگری ایران در دمشق و شهادت سردار «محمدرضا زاهدی» و چند همرزمش، عملیات وعده صادق 1 از سوی ایران انجام و برخی مواضع رژیم اسرائیل هدف صدها موشک و پهپاد قرار گرفت.
مدتی بعد «اسماعیل هنیه» رهبر حماس که مهمان مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، رئیس جمهور جدید ایران بود، در تهران ترور شد و جمعه گذشته نیز «سیدحسن نصرالله» رهبر حزب الله لبنان، به همراه سردار «عباس نیلفروشان»، از فرماندهان سپاه پاسداران و تنی چند از فرماندهان گروه حزب الله در بمباران جنگنده های اسرائیلی به شهادت رسیدند. در واکنش به این دو اقدام تروریستی، شب گذشته ایران در عملیات وعده صادق 2، به حمله اسرائیل پاسخ داد.

اما صرف نظر از این که طبق موازین بین المللی، حمله یا پاسخ به حمله دیگر کشورها از چه قواعدی برخوردار است، در این نوشتار به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که تصمیم گیری درباره این گونه حملات، در ساختار جمهوری اسلامی با کدام مرجع است؟

اختیارات رهبری در قانون اساسی

در اصل‏ یکصد و دهم قانون اساسی که وظایف‏ و اختیارات‏ رهبر برشمرده شده، تعیین‏ سیاست های کلی‏ نظام‏،‎ فرماندهی‏ کل‏ نیروهای‏ مسلح‏ و ‎‎ اعلام‏ جنگ‏ و صلح‏ و بسیج‏ نیروها‏ از جمله این وظایف است.

اختیارات شورای عالی امنیت ملی

طبق اصل‏ 176 قانون اساسی، به‏ منظور تأمین‏ منافع ملی‏ و پاسداری‏ از انقلاب‏ اسلامی‏ و تمامیت‏ ارضی‏ و حاکمیت‏ ملی‏، «شورای‏ عالی‏ امنیت‏ ملی» به‏ ریاست‏ رئیس‏ جمهور، با چند وظیفه تشکیل‏ می گردد که اولین وظیفه آن، «تعیین‏ سیاست های‏ دفاعی‏ - امنیتی‏ کشور در محدوده‏ سیاست های‏ کلی‏ تعیین‏ شده‏ از طرف‏ مقام‏ معظم رهبری‏ است و در نهایت، «مصوبات‏ شورای‏ عالی‏ امنیت‏ ملی‏ پس‏ از تأیید مقام‏ رهبری‏ قابل‏ اجراست‏.»

همان گونه که دیده می شود، طبق دو اصل 110 و 176، تعیین‏ سیاست های‏ دفاعی-امنیتی‏ کشور در دو رده کلی و جزئی با رهبر انقلاب و شورای عالی امنیت ملی است. علاوه براین در فصل نهم قانون اساسی که از اصل 113 تا 151 به وظایف رئیس جمهور و قوه مجریه اختصاص دارد، اشاره ای به تصمیمات جنگ و صلح یا سیاست های دفاعی نشده است.

ترکیب شورای عالی امنیت ملی

رهبران انقلاب اسلامی (امام خمینی(ره) و حضرت آیت الله خامنه ای) تصمیمات خود را بر مبنای خرد جمعی و مشورت مسئولان ذیربط گرفته اند و به طور مثال تصمیم امام خمینی(ره) به پذیرش قطعنامه 598 و آتش بس با ارتش بعث عراق، در راستای نظر مجموعه مسئولان وقت کشور اتخاذ شد اعضای این شورا عبارتند از: رؤسای‏ قوای‏ سه‏ گانه‏، رئیس‏ ستاد کل‏ نیروهای‏ مسلح، مسئول‏ سازمان برنامه‏ و بودجه، دو نماینده‏ به‏ انتخاب‏ مقام‏ رهبری، وزرای‏ امور خارجه‏، کشور و اطلاعات، حسب‏ مورد وزیر مربوط و عالی ترین‏ مقام‏ ارتش‏ و سپاه‏.

از بین این 12 نفر، 5 نفر (رئیس جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، وزیران امور خارجه‏، کشور و اطلاعات) اعضای دولت و 6 نفر (رئیس قوه قضائیه، رئیس‏ ستاد کل‏ نیروهای‏ مسلح، دو نماینده‏‏ رهبری، فرمانده‏ ارتش‏ و فرمانده سپاه‏) منصوبان رهبر انقلاب هستند. رئیس مجلس عضو دوازدهم است و رئیس جمهور هم ریاست این شورا را بر عهده دارد. البته امور اجرایی این شورا به عهده دبیر این نهاد است.
به طور معمول یکی از نمایندگان رهبری در شورا، از سوی رئیس جمهور، دبیری شورا را بر عهده می گیرد و اکنون سردار « علی اکبر احمدیان» که از خرداد 1402 نماینده رهبر معظم انقلاب در این شورا شد، این سمت را بر عهده دارد.

تصمیم گیر پاسخ جمهوری اسلامی به اسرائیل، کدام نهاد است؟

همان گونه که از متن قانون اساسی بر می آید، تصمیمات مهم در حیطه سیاست های دفاعی، امنیتی کشور، محصول همفکری مقام های کشور در شورای عالی امنیت ملی است و البته در پی تصمیم گیری اعضای این شورا، مصوبات‏ شورا «پس‏ از تأیید مقام‏ رهبری»‏ قابل‏ اجراست.
اگرچه این موارد نشان می دهد حتی رهبر انقلاب می تواند اجازه اجرای مصوبه شورای عالی امنیت ملی را ندهد و با توجه به اختیار «‎اعلام‏ جنگ‏ و صلح»، شخصا حق قانونی تصمیم گیری در این باره را دارد، اما نوعا رهبران انقلاب اسلامی (امام خمینی(ره) و حضرت آیت الله خامنه ای) تصمیمات خود را بر مبنای خرد جمعی و مشورت مسئولان ذیربط گرفته اند و به طورمثال تصمیم امام خمینی(ره) به پذیرش قطعنامه 598 و آتش بس با ارتش بعث عراق، در راستای نظر مجموعه مسئولان وقت کشور اتخاذ شد.
همچنین در سال های اول انقلاب و پس از گروگان گیری کارکنان سفارت آمریکا در تهران، امام خمینی(ره) تصمیم گیری درباره سرنوشت گروگان ها را به نمایندگان مجلس واگذار کردند.

از سوی دیگر، معمولا رهبر انقلاب، براساس ویژگی مردم سالارانه نظام، به موضع دولت مستقر که رای مردم را به دست آورده، توجه دارند و این رویکرد ایشان، در تصمیمات متنوع مجموعه نظام در روند فراز و فرود پرونده هسته ای کشور قابل مشاهده است.

با این وصف، می توان گفت شخص رئیس جمهور به عنوان منتخب مردم و رئیس شورای عالی امنیت ملی و نیز مجموعه ‎‎‎‎‎‎دولت، در تصمیم گیری های حساس امنیتی موثرند؛ اما تصمیمات این چنینی، نظر جمعی مقامات ذی ربط کشور است و البته جز با تایید رهبر انقلاب، رسمیت نمی یابد و قابل اجرا نیست.

در مجموع ، به نظر می رسد کسانی که این روزها به دنبال تفکیک میان دولت و رئیس جمهور با مقام معظم رهبری و القای شکاف میان این دو رکن نظام هستند، یا اطلاع درستی از ساختار تصمیم گیری های مهم در کشور ندارند و یا دانسته در زمین دشمنان کشور به فعالیت مشغولند. شب گذشته نیز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در بیانیه خود تصریح کرد که این حمله با تصمیم شورای عالی امنیت ملی انجام شده و مواضع رئیس جمهور نیز از همین همراهی حکایت داشته است.

نظرات

captcha