توسعه کشت کلزا، افقی روشن برای امنیت غذایی خراسان رضوی

به گزارش ایرنا، کشت و توسعه تولید دانه های روغنی، به خصوص کلزا، که به تولید روغن خوراکی منجر می شود، به عنوان یکی از محورهای مهم خودکفایی در تولید و تامین امنیت غذایی کشور در شرایطی مورد تاکید سیاستگذاران کشور بوده است که هم اکنون تامین حدود 85 درصد دانه روغنی مورد نیاز کشور وابسته به واردات است.

به گزارش ایرنا، کشت و توسعه تولید دانه های روغنی، به خصوص کلزا، که به تولید روغن خوراکی منجر می شود، به عنوان یکی از محورهای مهم خودکفایی در تولید و تامین امنیت غذایی کشور در شرایطی مورد تاکید سیاستگذاران کشور بوده است که هم اکنون تامین حدود 85 درصد دانه روغنی مورد نیاز کشور وابسته به واردات است.

امنیت غذایی مقوله ای بسیار مهم و یکی از ارکان توسعه پایدار به حساب می آید و براساس آمارها جمعیت جهان تا سال 2100 میلادی به 11 میلیارد نفر خواهد رسید که مصرف مواد غذایی نیز در این افق افزایش خواهد یافت.

تحلیل ها نشان می دهد تا سال 2050، نیاز منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا به تولیدات کشاورزی 150 درصد افزایش می یابد از این رو لازم است از هم اکنون برنامه ریزی دقیقی برای رفع نیاز به محصولات کشاورزی انجام شود.

امنیت غذایی مقوله ای بسیار مهم و یکی از ارکان توسعه پایدار به حساب می آید و براساس آمارها جمعیت جهان تا سال 2100 میلادی به 11 میلیارد نفر خواهد رسید که مصرف مواد غذایی نیز در این افق افزایش خواهد یافت

در این میان روغن از جمله کالاهای اساسی و نیازهای ضروری است و بر این مبنا می توان با تولید محصولات غذایی به ویژه دانه های روغنی علاوه بر تأمین نیاز اساسی مردم، در راستای پاسداری از امنیت غذایی، تولید داخلی را به سوی اقتصاد مقاومتی هدایت کرد.

کشت دانه روغنی کلزا برای تولید پایدار گندم نیز ضروری است زیرا این دانه روغنی در تناوب کشت با گندم سبب تقویت خاک، کاهش آفات و بیماری ها، استفاده بهینه از آب و در نهایت افزایش تولید گندم می شود.

کشت مداوم گندم در کشتزارها سبب کاهش توان رویشی زمین و افت قابل توجه میزان تولید می شود که برای جلوگیری از این روند باید محصول دیگری را در تناوب کشت گندم به عنوان کشت جایگزین در نظر داشت و بررسی های علمی نشان می دهد دانه روغنی کلزا بهترین محصول در این زمینه است.

کشت دانه روغنی کلزا برای تولید پایدار گندم نیز ضروری است زیرا این دانه روغنی در تناوب کشت با گندم سبب تقویت خاک، کاهش آفات و بیماری ها، استفاده بهینه از آب و در نهایت افزایش تولید گندم می شود

کلزا یکی از گیاهان روغنی است که دانه آن حاوی 40 تا 45 درصد روغن و 25 تا 35 درصد پروتئین است که به دلیل ترکیب مناسب اسیدهای چرب غیراشباع و درصد اندک اسیدهای چرب اشباع شده، همانند زیتون جزو با ارزش ترین روغن های خوراکی است. پروتئین موجود در کنجاله کلزا نیز در تغذیه دام و طیور استفاده می شود و کاشت آن دارای مزیت و فایده بسیار است.

با توجه به طرح کشت دانه های روغنی و کم آب بودن کشور، کلزا تنها محصولی است که در فصل پاییز کشت شده و از نزولات جوی استفاده می کند.

توسعه کشت کلزا، اولویت خراسان رضوی

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: با هدف رفع وابستگی از خرید و واردات روغن، توسعه و ترویج کشت دانه های روغنی در دستور کار قرار دارد و در این راستا علاوه بر کلزا، کشت دیگر انواع دانه های روغنی مانند کنجد و آفتابگردان نیز مورد حمایت قرار گرفته است.

غلامرضا قنبری بیان کرد: به دلیل اهمیت دانه روغنی کلزا و نقش آن در امنیت غذایی کشور تنها خریدار این محصول دولت است و امیدواریم شاهد حمایت بیشتری در این زمینه باشیم.

وی بیان کرد : امسال در قالب کشت پاییزه پیش بینی می شود این محصول در سطح چهار هزار و 500 هکتار از کشتزارهای استان کشت شود.

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: خوشبختانه این استان تا کنون در اجرای این طرح با قوت و موفقیت چشمگیری عمل کرده است و کشت کلزا که در استان در سال های 78 تا 79 با کاشت 217 هکتار آغاز شده بود در سال زراعی اخیر به بیش از سه هزار هکتار افزایش یافته است.

در قالب کشت پاییزه در سطح چهار هزار و 500 هکتار کلزاکاری در استان مورد حمایت قرار گرفته و پیش بینی می شود

وی گفت: دانه کلزا علاوه بر تامین نیاز روغن و تقویت امنیت غذایی، از نظر فنی باعث تقویت غنای خاک و افزایش عملکرد خاک و راندمان آن می شود و همچنین به دلیل گلدهی، کلزا در صنعت زنبورداری کاربرد داشته و از اندام رویشی آن برای علوفه دام هم استفاده می شود.

این مسوول بیان کرد: این گیاه به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی و مقاوم بودن به شرایط خشکی و شوری، دارای کشت های بهاره و پاییزه است که با توجه به اقلیم شهرستان مشهد، کشت پاییزه آن با توجه به نزولات جوی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

خرید تضمینی بیش از چهار هزار کلزا

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه امسال چهار هزار و 211 تن کلزا در استان به صورت تضمینی خریداری شد، اظهار کرد: سطح زیر کشت کلزا در سال زراعی گذشته سه هزار و 100 هکتار بوده است.

سعید خوش قامت بیان کرد: ارزش محصول کلزای تحویلی هزار و 448 میلیارد ریال است و میزان واریزی وجه به حساب کلزاکاران استان تا کنون هزار و 267 میلیارد ریال بوده است.

در سال زراعی جاری ( 1403-1404 ) برنامه کشت چهار هزار و 500 هکتار کشت کلزا در استان خراسان رضوی پیش بینی می شود

وی ادامه داد: مانده مطالبات کشاورزان از این ناحیه 181 میلیارد ریال است که به مرور پرداخت خواهد شد.

خوش قامت بیان کرد: خرید کلزا توسط چهار شرکت خصوصی انجام گرفته است و باید گفت که به دلیل خسارت تگرگ و سیل در سال زراعی گذشته عملکرد مزارع چندان مطلوب نبوده است.

خوش قامت با اشاره به اینکه در سال زراعی جاری ( 1403-1404 ) کشت چهار هزار و 500 هکتار کلزا در استان در برامه است، بیان کرد: عمده کشت این محصول در شهرستان های مشهد، جوین، جغتای و نیشابور صورت می گیرد.

تعاون روستایی خراسان رضوی 2 برابر پارسال کلزا خرید

مدیر تعاون روستایی خراسان رضوی گفت: تعاون روستایی به عنوان مباشر خرید تضمینی محصولاتی مانند گندم و کلزا در سال زراعی سپری شده 2 برابر میزان خرید سال قبل از کلزاکاران محصول تضمینی خریداری کرد.

آرش آوان با بیان اینکه روغن از کالاهای اساسی و ضروری است که ارتباط نزدیکی با معیشت اقشار جامعه دارد، گفت: باید در تأمین این نیاز و امنیت غذایی تلاش مضاعفی انجام شود.

وی افزود: وابستگی به واردات این محصول اساسی خطر بزرگی برای امنیت غذایی کشور است بنابراین براساس تاکید هوشیارانه رهبر معظم انقلاب باید در تولید دانه های روغنی جدیت بیشتری داشته باشیم، از طرف دیگر پایداری تولید غلات به ویژه ادامه خودکفایی گندم از نتایج اثبات شده تناوب کشت این محصول با دانه های روغنی از جمله کلزا است.

وی بیان کرد: در سال زراعی گذشته تعاون روستایی استان 35 هزار تن محصول کلزا را از کشاورزان استان خریده است.

جاذبه گل های کلزا برای زنبوران عسل

مدیر امور زراعت سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: کشت مداوم گندم در اراضی زراعی منطقه، توان رویشی زمین و میزان تولید محصول را کاهش داده است و باید محصول دیگری را در تناوب به عنوان کشت جایگزین در نظر گرفت.

وی ادامه داد: همچنین آفات و بیماری های گندم به ویژه بیماری لکه نواری باکتریایی غلات در مزارع منطقه دیده می شود ضمن اینکه در کشت پاییزه می توان از بارندگی ها به عنوان آب سبز برای تولید محصول استفاده کرد.

خوش قامت بیان کرد: کاشت دانه روغنی کلزا بهترین محصول جایگزین برای گندم است و برای تناوب با غلات و گندم مناسب ترین کشت شناخته می شود.

کاشت دانه روغنی کلزا بهترین محصول جایگزین با گندم است ضمن اینکه گیاه کلزا برای تناوب با غلات و گندم مناسب ترین کشت شناخته می شود

وی با اشاره به مزایای کاشت کلزا در مزارع استان گفت: حاصلخیزی، احیا و غنی شدن خاک، از بین بردن آفات و بیماری های گندم ، استفاده بهینه از آب، تقویت خاک، افزایش عملکرد سال بعد گندم، خرید تضمینی بذر توسط سیلو، قابلیت استفاده از کنجاله و علوفه کلزا در تامین غذای دام و نیز تاثیر و جذابیت گل های مزرعه کلزا برای پرورش زنبور عسل و در نتیجه افزایش کمی و کیفی محصول عسل از جمله این مزایاست.

نظرات

captcha