پرواز دلار و طلا؛ سقوط بورس

بامداد روزگذشته خبری از ادعای جدید ارتش رژیم صهیونیستی منتشر شد مبنی اینکه دبیر کل حزب الله لبنان به همراه چند تن از فرماندهان این جنبش در حمله به ضاحیه بیروت به شهادت رسیده است.

به گزارش عصراقتصاد، در بیانیه ادعایی ارتش صهیونیست آمده است که هواپیماهای نیروی هوایی این رژیم، با هدایت اطلاعاتی دقیق رکن اطلاعات و موساد، مقر مرکزی حزب الله که در زیر زمین یک ساختمان در ناحیه ضاحیه در بیروت قرار دارد، را مورد حمله قرار داده است.

رژیم اسرائیل مدعی شده است که مقامات ارشد مقاومت اسلامی لبنان در مقر فرماندهی مذکور، در نشستی شرکت داشتند که این حمله تروریستی صورت گرفته است.

این ادعا درحالی مطرح شد که حزب الله تا زمان تنظیم این گزارش بیانیه ای صادر نکرده بود و ادعای صهیونیست ها تأیید یا رد نشده بود اما همین خبر واکنش های متفاوتی را در بازارهای مالی به دنبال داشت و باعث شد تا بازار های مالی از همیشه بیشتر در تنش و اضطراب به سر برند.

واکنش تند بازار جهانی طلا به روند وقایع

در اولین واکنش بازار ها، بازار طلای جهانی پس از رکورد بزرگ هفته پیش خود، بار دیگر یک رکورد تازه را رقم زد. در روز های اخیر، قیمت طلای جهانی روند صعودی خود را با دقت حفظ کرد. این فلز گران بها در روز جمعه (27 سپتامبر) در مسیر رسیدن به بهترین سه ماهه خود در بیش از هشت سال گذشته بود که در جلسه های اخیر به رکوردهای بالاتری رسید زیرا شروع تسهیل پولی ایالات متحده جذابیت شمش بدون بازده را افزایش داد. با توجه به روند صعودی درخشان طلا و اقدامات محرک چین، قیمت نقره نیز به بالاترین حد خود در بیش از یک دهه گذشته رسیده است.

در نهایت نیز روز گذشته فلز زرد گران بها در جهان، در کانال 2660 دلار باقی ماند و یک رکورد در بازار را ثبت کرد.

طلا وارد کانال 4 میلیون شد

در بازار طلا و سکه ایران نیز آن چه واضح است این بوده که خبر های منفی در حوزه سیاسی و ادعای اسرائیل مبنی بر ترور سران حزب الله بخصوص سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان موجب شده تا بازار ارز و طلا نیز واکنش نشان دهند و با افزایش قیمت همراه شوند.

البته که بخشی از افزایش ناگهانی قیمت طلا، وابسته به بازار جهانی است که مدام در حال رکوردزنی تازه در قیمت است، اما تاثیر جنگ در جنوب لبنان را نیز نمی توان در روند وقایع نادیده گرفت.

چنان که ظهر روزگذشته، 7 مهرماه، در بازار ایران، قیمت طلا 18 عیار هر گرم به 4 میلیون و 28 هزار تومان رسید و یک کانال تازه را فتح کرد.

همچنین قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم 41 میلیون و 900 هزار تومان و قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید نیز 47 میلیون و 800 هزار تومان بود.

از سوی دیگر نیز نیم سکه بهار آزادی 25 میلیون و 900 هزار تومان، ربع سکه بهار آزادی 17 میلیون و 600 هزار تومان و سکه یک گرمی 8 میلیون و 100 هزار تومان تعیین شده است و به فروش رسید. هر مثقال طلا در بازار داخلی، 17 میلیون و 440 هزار تومان ارزش گذاری شد.

نیم سکه بهار آزادی در حالی اکنون به کانال 26 میلیون نزدیک شده است که در اواسط هفته اول مهرماه قیمت آن در کانال 24 میلیون تومان خرید و فروش می شد.

اما با وجود رکوردشکنی طلا و سکه در بازار، طبق اعلام رئیس اتحادیه طلا، هیچ تقاضای اضافی وارد بازار نشده و التهابی در این بازار مشاهده نمی شود. پیش از این هر زمان قیمت ها در این بخش با افزایش محسوس همراه می شد بلافاصله شاهد تشکیل صف خرید هم در بازار بودیم، ولی این بار طبق اذعان رئیس اتحادیه طلا، همچنان رکود در بازار حاکم است و خبری از خرید های هیجانی نیست.

بذرافشان، رئیس اتحادیه سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر تهران، اما می گوید، تنش های سیاسی بین المللی عامل اصلی افزایش قیمت ها در بازار داخلی است و این نوسانات منشا اقتصادی ندارد بلکه صرفاً هیجانات بازار است.

وی درباره وضعیت بازار در روز های آینده نیز گفته بود که: «باید منتظر باشیم و ببینیم بازار جهانی و تنش های غرب آسیا به چه سمت و سویی می رود بنابراین نمی توان پیش بینی دقیقی از وضعیت بازار ارائه داد. منتهی طبق تحلیل هایی که در ابتدای سال 2024 صورت گرفت اعلام شده بود که تا پایان سال میلادی انس طلا روند افزایشی را طی خواهد کرد. به هر حال باید منتظر باشیم تا ببینیم اخبار سیاسی به چه سمت و سویی می رود.»

بورس ریزش کرد

بازار سرمایه در اولین روز هفته، برخلاف روز های کاری قبل منفی شد؛ به طوری که شاخص کل با کاهش 8175 واحد به رقم دو میلیون و 146 هزار واحد رسید. این در حالی است که این بازار از 26 شهریورماه به بعد غالبا صعودی بوده است. به نظر می رسد ریسک های سیستماتیک و متغیر های سیاسی، اثر کاهشی بر بازار سهام داشته است. همزمان، سازمان بورس دامنه نوسان را از سه درصد به مثبت و منفی یک درصد کاهش داد.

روز شنبه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران 8175 واحد افت کرد و در عدد دو میلیون و 146 هزار و 848 واحد ایستاد.

شاخص هم وزن نیز با افت 1573 واحد به رقم 705 هزار و 424 واحد رسید.

روزگذشته 110 هزار فقره معامله به ارزش 4215 میلیارد تومان در بازار سهام انجام شد.

فملی، فولاد و وبملت به ترتیب از نماد های تاثیرگذار بر شاخص بورس بودند که همگی قرمز شدند. از نماد های پرتراکنش نیز می توان به وپارس، ونوین و فملی اشاره کرد.

روز هفتم مهر 1403 شاخص فرابورس ایران نیز 46 واحد کاهش داشت و به 22 هزار و 263 واحد رسید.

تعداد معاملات روزگذشته فرابورس 68 هزار فقره و ارزش آن 8086 میلیارد تومان بود.

دلار بر کانال 60 هزار تومان ایستاد

اما از سوی دیگر قیمت ارز که طی ماه های اخیر از ثبات نسبی برخوردار بود و در کانال 59 هزار تومان در نوسان بود از عصر روزجمعه و با تشدید تنش های منطقه ای و افزایش حملات اسرائیل به لبنان با افزایش همراه شده است.

در معاملات روزگذشته و در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، هر اسکناس دلار آمریکا با افزایش نسبت به روز کاری قبل، به نرخ 49 هزار و 598 تومان و حواله دلار نیز به نرخ 46 هزار و 615 تومان معامله شد.

اما قیمت ها در بازار ارز آزاد با رشد یک کانال مواجه بود و دلار که برای روز ها در کانال 59 هزارتومان آرام گرفته بود، با یک جهش وارد کانال 60 هزار تومان شد و تا ساعات تنظیم این گزارش، رقم دلار به رقم 60 هزار و هشتصد تومان رسید.

باید توجه داشت که اخبار سیاسی، چون «افزایش تنش های اخیر بین اسرائیل و حزب الله»، «آغاز مذاکرات با کشور های اروپایی» و «احتمال ورود به گفتگو های رفع تحریم» تأثیر مستقیم بر روند بازار ارز داشته است. سخنان دونالد ترامپ هم درباره «آمادگی برای مذاکره با ایران» از دیگر موضوعاتی است که ممکن است طی روز های آینده بر قیمت دلار اثرگذار باشد.

اما فعلا اصلی ترین عامل سیاسی تاثیرگذار بر بازار ارز ایران، مساله حملات اسرائیل به لبنان و شائبه شهادت سید حسن نصرالله است.

برچسب ها اخبار برگزیده بازار جهانی طلا دلار و طلا

نظرات

captcha