اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
بورس 24: از منظر مارکت کپ (market capitalisation) در بازار سرمایه ایران خودرو و سایپا به ترتیب 78.7 و 47.7 هزار میلیارد تومان ارزش گذاری شده اند و این یعنی ارزش بازار ایران خودرو تقریبا 31 هزار میلیارد تومان از سایپا بالاتر است.
اگر نرخ دلار را 59.000 تومان در نظر بگیریم، مارکت کپ دلاری ایران خودرو و سایپا به ترتیب 133 و 81 میلیون دلار محاسبه شده است؛ بنابراین مارکت کپ دلاری سایپا به میزان 52.5 میلیون دلار نسبت به ایران خودرو کمتر است.
درآمد و مقدار فروش
مهمترین محرک درآمدی و سودسازی هر دو بیزینس، مقدار تولید و فروش خودرو است. در اسکیل 5 ماهه منتهی به مرداد 1403 ایران خودرو توانسته تقریبا 197 هزار دستگاه روانه بازار های هدف داخلی و صادراتی کند، حال آن که سایپا تقریبا 130 هزار دستگاه به فروش رسانده؛ بنابراین متغیر فروش شدیدا به نفع خودرو سنگینی می کند.
پرواضح است که فروش بیشتر به معنای سهم بازار بیشتر، برندینگ قوی تر و در نتیجه درآمد و سودسازی بیشتر برای شرکت است. این مهم به وضوح در گزارشات ماهانه دو شرکت قابل مشاهده است:
در مرداد 1403 سایپا به فروش 8 همتی رسیده، حال آن که ایران خودرو توانسته تقریبا 23.5 هزار میلیارد تومان درآمد کسب کند؛ تقریبا 3 برابر شرکت رقیب!!
در اسکیل تجمیعی نیز ارزش درآمدهای 5 ماهه ایران خودرو فاصله 76 همتی را با سایپا ثبت کرده؛ بدین صورت که ایران خودرو توانسته به درآمد 115 همتی برسد، حال آن که سایپا تنها 39 همت درآمد شناسایی کرده است.
صورت های مالی
بررسی صورت های سود و زیان فصل بهار گویای آن است که:
- ایران خودرو گام بلندی به سمت سوددهی برداشته و توانسته با کنترل موثر بهای تمام شده تولیدات، زیان ناخالص خود را به میزان 3.1 هزار میلیارد تومان بهبود دهد و از 4.86 به 1.8 همت برساند! در صورت تداوم این روند، مسلما شرکت در گزارشات بعدی، در این سرفصل اعداد مثبتی را گزارش خواهد کرد.
- در سایپا شاهد رویت رقم مثبت 1.01 همت در سرفصل سود ناخالص هستیم. این رقم در دوره مشابه برابر با منفی (زیان) 1.08 همت بوده، فلذا در یک سال اخیر، این رقم به میزان 2 همت بهبود یافته است! (ایران خودرو بهبود 3.1 همتی)
- تحت تاثیر این شرایط تورمی، در صورت های مالی بسیاری از شرکتها شاهد رشد های سه رقمی در سرفصل هزینه های عمومی اداری و در نتیجه اثر نامساعد بر مارجین عملیاتی و خالص هستیم. اما باید گفت که این داستان در این دو غول خودروسازی متفاوت است.
- در یک سال اخیر، سرفصل هزینه های عمومی اداری در ایران خودرو تنها به میزان 34% رشد داشته که اگر نرخ تورم را به صورت میانگین 50% فرض کنیم، تغییرات این سرفصل کمتر از نرخ تورم بوده است!!
- در سایپا اما سرفصل هزینه های شرکت داری نسبت به دوره مشابه رشد شدیدتری داشته و با جامپ 61% همراه بوده است؛ از 811 به 1.3 همت.
- نتیجه گیری آنکه هر دو شرکت توانسته اند سرفصل هزینه های عمومی اداری خود را به خوبی مدیریت کند، هر چند که در مقام مقایسه، ایران خودرو کارنامه به مراتب بهتری در این زمینه ثبت کرده است.
- در سایه کنترل موثر هزینه ها، ایران خودرو توانسته زیان عملیاتی خود را به میزان 4.5 هزار میلیارد تومان بهبود بخشد!! از 7.5 به 3 همت. سایپا نیز زیان عملیاتی خود را از 1.3 همت به 182 میلیارد تومان رسانده! بنابراین شدت این تغییرات مثبت در ایران خودرو به مراتب بیشتر است و در صورت به سود رسیدن، ارقام به جذاب تری در صورت های ایران خودرو قابل مشاهده خواهد بود.
- مهمترین سرفصل صورت سود و زیان یعنی سود(زیان) خالص این دو بیزینس تغییرات جالبی داشته است. همانند دیگر بخش های مهم بنیادی، سرفصل زیان خالص در ایران خودرو بهبود جذابی داشته و از 9.1 به 5.6 هزار میلیارد تومان رسیده؛ تقریبا 3.5 همت بهبود.
- اما سایپا به دلیل رشد هزینه های مالی، در این بخش حسابی عقب مانده و نتوانسته بهبودی در این سرفصل گزارش کند. زیان خالص سایپا در بهار 1403 بیش از 2.75 هزار میلیارد تومان گزارش شده که در قیاس با دوره مشابه مبین رشد تقریبا 351 میلیاردی در زیان سازی این مجموعه است.
-
{{name}}
{{content}}