ایران رقیب امریکا در دستیابی به فناوری تولید سامانه های پیشرفته داروهای آهسته رهش

یکی از شرکت های دانش بنیان با تولید داروهای آهسته رهش توانسته است رقیب امریکا در توسعه فناوری این نوع داروها شود، ضمن آنکه تولید یک داروی درمان ناباروری را در دستور کار دارد که در سال آینده در سبد داروهای درمان ناباروری قرار خواهد گرفت.

محمدتقی فتحی، مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در گفت وگو با ایسنا، این شرکت را دومین شرکت دارویی دارای فناوری In Situ Forming جهان توصیف کرد و گفت: سامانه های تشکیل شونده در محل(In situ forming systems) جدیدترین و پیشرفته ترین روش تولید دارو است و ما در این شرکت با ثبت اختراع ساخت داروی «تریپتورلین استات» (داروی درمان آندومتریوز، کاهش اندازه فیبروم رحم و درمان سرطان پروستات) با فناوری In Situ Forming اولین و تنها سازنده این دارو با این نوع تکنولوژی در دنیا به شمار می رویم.

وی تاسیس این شرکت را مربوط به سال 1388 در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی دانست و اظهار کرد: از همان ابتدا دکتر حمید موبدی و گروهش در این مجموعه به طور تخصصی بر روی توسعه داروهای آهسته رهش متمرکز شدند و در نهایت در سال 1389 توانستند فرمولاسیون تریپتورلین و تکنولوژی خاص In Situ Forming را بومی کنند. در حال حاضر این تکنولوژی پیچیده در اختیار ایران و آمریکا است.

فتحی، طیف اصلی داروهای تولیدی این شرکت را داروهای آهسته رهش عنوان کرد که با تزریق به تدریج از یک ماه تا 6 ماه در بدن بیمار عمل می کنند و ادامه داد: همچنین ما تنها تولیدکننده دارو  «مِسنا» در کشور هستیم و دو داروی مهم و استراتژیک «واریوپپتیل» و «لوپرومر» را در سبد تولید این شرکت داریم که در درمان بیماری های پروستات، سرطان پستان، بیماری های رحم و بلوغ زودرس استفاده می شوند.

مدیر عامل این شرکت با اشاره به تولید داروی واریومیتکسان(مسنا) در این شرکت، گفت: این دارو یک داروی تخصصی آنکولوژی است. لوپرومر (آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین) است که بسته به سن و جنس برای مقاصد درمانی متفاوتی استفاده می شود. در زنان برای درمان اندومتریوز، فیبروئید و سرطان پستان و در مردان برای درمان سرطان پروستات و در کودکان به منظور درمان بلوغ زودرس مرکزی، مورد استفاده قرار می گیرد.

به گفته وی، داروی واریوپپتیل (تریپتورلین) نیز در پروتکل های لقاح آزمایشگاهی (IVF) همراه با FSH و HMG و HCG استفاده می شود. همچنین از واریوپپتیل 0.1 میلی گرم در کودکان، برای انجام تست تحریکی GnRH در تشخیص و بررسی روند درمان بلوغ زودرس مرکزی استفاده می شود. داروهای واریوپپتیل و لوپرومر داروهای اصلی و حیاتی در غدد اطفال هستند. داروهایی که درباره آنها توضیح دادم در واقع شناسنامه شرکت ما در بازار دارویی هستند.

داروی مهم برای عوارض ناشی از تومورهای سرطانی

این محقق اضافه کرد: ما داروی «اکتروتاید» 20 و 30 میلی گرم را به عنوان اولین تولیدکننده ایرانی روانه بازار کردیم. این دارو در آکرومگالی و همچنین کاهش دوره های برافروختگی و اسهال آبکی ناشی از تومورهای سرطانی کاربرد دارد.

وی اضافه کرد: این شرکت دومین تولیدکننده داروی آهسته رهش «بوپرونورفین» (داروی مسکن) در دنیا پس از انگلیس است. این دارو در دنیا توسط شرکت انگلیسی INDIVIOR در سال 2017 به ثبت رسید و ما دومین تولیدکننده این محصول در دنیا هستیم.

فتحی با بیان اینکه ما تنها تولیدکننده داروی «روپی واکائین» و «بوپی واکائین» در کشور به شمار می رویم، یادآور شد: همچنین داروی پیرومول(استامینوفن تزریقی) را نیز در سبد محصولات داریم. یک داروی تخصصی دیگر ما «زولوار» (زولدرونیک اسید) است که برای موارد هایپرکلسمی بدخیم، مولتیپل میلوما و تومورهای جامد که متاستاز استخوانی داده اند، استفاده می شود.

صادرات دانش بنیان یک شرکت دارویی

مدیر عامل این شرکت دانش بنیان با اشاره به موفقیت در صادرات محصولات تولیدی به کشورهای همسایه ، اظهار کرد: هم اکنون نیز تقاضای گسترده ای برای صادرات داریم و در حال حاضر طرح توسعه شرکت جهت افزایش ظرفیت آمپول و خط پریفیلد در دست اقدام است.

به گفته وی در سال های گذشته این شرکت به کشورهای سوریه و عراق صارات داشته و در طی دو سال گذشته نیز تلاش شده تا داروهای تولیدی در کشورهای مختلف به ثبت برسد که در حال حاضر فرآیند کارخانه این شرکت از نظر GMP در کشورهای کنیا و فیلیپین به ثبت رسیده است.

محصولات جدید شرکت

فتحی با اشاره به برنامه های آتی این شرکت گفت: ما تلاش می کنیم با آینده پژوهی، پیش بینی نسبی از آینده صنعت سلامت در دنیا داشته باشیم و بر اساس آن استراتژی های خود را تعیین کنیم. در بخش داروهای آهسته رهش سه داروی جدید دیگر را در دست تولید داریم که به زودی وارد بازار دارویی کشور می شوند. هم اکنون تولیدکننده یک داروی درمان ناباروری هستیم و امیدواریم تا پایان سال سبد داروهای درمان ناباروری تکمیل شود.

وی اضافه کرد: ما تا کنون در اندیکاسیون های زنان، غدد، سرطان و اورورلوژی دارو تولید کرده ایم، اما سبدی از محصولات لاین بیهوشی نیز در نظر گرفته شده است که امیدواریم طی سنوات آتی بتوانیم آن را کامل کنیم. برنامه هایی برای رصد و اجرایی کردن فرصت های استفاده از هوش مصنوعی در حوزه سلامت داریم که امیدواریم نقشه راه آن تهیه و اجرایی شود.

انتهای پیام

نظرات

captcha