حال خوش این روزهای نگین دریاچەهای کشور

اندر احوالات دریاچه زریبار/ حال خوش این روزهای نگین فیروزەای غرب

ایسنا/کردستان زریبار؛ دریاچه ای در سه کیلومتری غرب شهر مریوان و بزرگترین دریاچه آب شیرین ایران که به نگین گردشگری غرب کشور نیز مشهور است.

این دریاچه زیبا که سالانه گردشگران زیادی را به سوی خود جذب می کند؛ در سال های اخیر با چالش های جدی روبه رو بوده و عوامل موثر بسیاری همچون سرازیر شدن فاضلاب چند روستای اطراف دریاچه، رشد بی رویه نیزارهای، افزایش حجم رسوبات آن، به خطر افتادن حیات گونه های جانوری و گیاهی دریاچه در کنار خشکسالی، تغییر اقلیم و کاهش آبدهی چشمه های جوشان تأمین کننده منابع آبی دریاچه و ... همه و همه دست به دست هم داده بودند تا این دریاچه را به ورطه نابودی بکشانند.

در چند دهه اخیر مردم و فعالان زیست محیطی و حتی خود مسئولان محلی، استانی و کشوری نسبت به خطر نابودی دریاچه هشدارهایی داده بودند و برای نجات آن طرح های جامع نجات نوشته و جلسات و کارگاه های مختلفی در استان برگزار کرده و هرازگاهی نیز مدیران استانی و یا کشوری از آن بازدید و طرح و ایده ای را برای نجات آن تصویب می کردند، اما سال ها از وعده وعیدها می گذشت و همچنان دریاچه روزبه روز از دوران رونق خود دورتر و به مرگ خود نزدیکتر می شد، به گونه ای که همه از احیای دوباره آن ناامید شده بودند.

سال گذشته که برای دیدن دریاچه زریبار به مریوان سفر کرده بودیم، تصویری که از زریبار می دیدیم تصویر دریاچه ای خشک و بی رمق بود که جز قسمت کوچکی از آن که پرآب بود، سایر بخش های دریاچه را زمین خشک یا نیزارها فراگرفته بود به گونه ای که افسوس مسافران و مردمان محلی را برانگیخته بود.

در کنار همه اقداماتی که در طول این سال ها برای نجات دریاچه تدوین و اجرا شده بود، دریاچه روز به روز بی رمق تر و کم جان تر و از سال های رونق و شکوه خود فاصله می گرفت و دیگر توانی برای احیا خود نداشت.

در میان همهمه حرف و حدیث ها در مورد خشک شدن دریاچه زریبار! بارش فراوان باران در سال جاری به ویژه در شهر مریوان، ورق مرگ و زندگی دریاچه را برگرداند و زریبار پس از سال ها بحران و کم آبی جان دوباره ای به خود گرفت.

در کنار بارش باران در سال جاری اقداماتی همچون انتقال آب سد گاران به دریاچه زریبار، کنترل پسماند روستاها به داخل دریاچه، بحث کنترل برداشت چاه های آب و تغییر الگوی کشت سبب بهبود وضعیت و نجات جان دریاچه زریبار شده است که اهم این اقدامات را از زبان مدیرکل محیط زیست استان و فرماندار مریوان در این گزارش خواهیم خواند.

ذخیره آب دریاچه زریوار در نرمال ترین میزان خود

مدیرکل محیط زیست استان کردستان گفت: تالاب زریبار به عنوان بیست و پنجمین تالاب ایران در کنوانسیون رامسر ثبت شده است و در راستای همین ثبت جهانی، قاعدتا اقدامات و الزامات زیست محیطی بسیاری برای ارگان هایی همچون خود محیط زیست، آب منطقه ای، آبفای کردستان، فرمانداری، جهاد کشاورزی و منابع طبیعی در نظر گرفته شده است.

اقبال حمیدی در گفت وگو با ایسنا برداشت سالانه 2.5 میلیون متر مکعب از کاسه آبی دریاچه زریبار را یکی از چالش های اساسی دریاچه عنوان و اظهار کرد: یکی از چالش های ما در خصوص دریاچه زریبار بحث برداشت آب از کاسه آبی تالاب برای آبیاری فضای سبز بود که در یکی دو سال اخیر این اقدام به حداقل رسیده است.

وی با اشاره به اینکه کم آبی و تغیییرات اقلیمی در حوزه کشور و استان کردستان سبب کاهش ذخیره آبی کاسه تالاب در یک سال اخیر شده بود، عنوان کرد: سال گذشته میزان ذخیره آبی کاسه تالاب زریبار عملا به کمتر از 30 میلیون متر مکعب رسیده بود، این در حالی است که در سال جاری باتوجه به بارش باران در سطح کشور ولو استان کردستان، میزان ذخیره آبی کاسه تالاب زریبار به 65 میلیون متر مکعب یعنی متعادل ترین حد خود رسیده است.

حمیدی افزود: پس از هشت سال، امسال شاهد سرریز شدن آب دریاچه زریبار بودیم و عملا بسیاری از تخریب و تصرفاتی که کشاورزان در حریم دریاچه انجام داده بودند به زیر آب رفت.

وی ادامه داد: احیای حریم و بستر دریاچه یکی از الزامات آب منطقه ای استان بود که به آن ورود کردیم و از محل مصوبات ریاست جمهوری شهید احیای حریم و بستر دریاچه انجام شده است.

حمیدی حرکت شهر به سمت ضلع جنوب شرقی تالاب را یکی دیگر از چالش های دریاچه عنوان کرد و گفت: با اعتباراتی از مصوبات ریاست جمهوری بحث حریم گذاری و نیوجرسی آن انجام شدە است.

انتقال آب سدگاران گامی مهم در راستای احیای دریاچه زریبار

وی انتقال آب از سد گاران به تالاب زریبار را یکی از اقدامات نجات بخش دریاچه دانست و عنوان کرد: انتقال آب از سد گاران به تالاب زریبار یکی از مصوبات کارگروه استانی بود که خوشبختانه به صورت ماندگار و دائمی انتقال بیش از 4 میلیون متر مکعب آن به تالاب زریبار محقق شد.

مدیرکل محیط زیست استان کردستان بیان کرد: یکی از مسئله های مهم در حوزه دریاچه زریبار بحث برداشت آب برای اراضی کشاورزی 270 هکتاری پایاب تالاب زریبار بود که با انتقال آب از سدگاران به تالاب زریبار این مهم در سال دوم ریاست محترم شهید جمهور محقق شد.

اقبال حمیدی، انسداد چاه های مجاز و غیرمجاز را یکی از مطالبات اصلی مردم مریوان دانست و گفت: با قول مساعد آب منطقه ای استان عملا تا آخر سال بحث انسداد چاه های مجاز و غیرمجاز انجام خواهد شد، لذا با کاهش میزان این برداشت ها و بارش هایی که در سال آینده محقق خواهد شد ذخیره آبی کاسه دریاچه افزایش و آینده و رویکرد در حوزه تالاب زریبار بسیار امیدوار کننده خواهد بود.

وی ورود پسماندها به کاسه تالاب را یکی از چالش های این دریاچه عنوان و اضافه کرد: با رویکرد فرهنگی بسیار مناسب و محیط زیست پروری که شهروندان مریوانی به ویژه روستاهای حاشیه مریوان داشتند، بحث ورود فاضلاب روستایی به کاسه آبی زریبار عملا برداشته شده است.

جلوگیری از ورود پسماند به دریاچه زریبار

همچنین اسماعیل احمدی فرماندار مریوان در گفت وگو با ایسنا در خصوص آخرین وضعیت دریاچه گفت: در طول دو سال اخیر اقدامات بسیار خوب و قابل توجهی در بحث نجات بخشی دریاچه زریبار انجام شده است.

وی اظهار کرد: اقداماتی از جمله هدایت و کنترل پسماند روستاهای اطراف دریاچه و بحث سه روستا در قسمت شمالی دریاچه که سال ها پسماند آن ها به دریاچه انتقال پیدا می کرد، انجام و خوشبختانه با اجرای پروژه های آبفای شهرستان این مشکل کاملا برطرف شده است.

زریبار بحران ها را پشت سرگذاشتە است

احمدی عنوان کرد: در بحث برداشت بی رویه چاه های آبی که در اطراف دریاچه حفاری شده بود یک کنترل و پایش جدی صورت گرفته و چاه ها به حداقل امکان رسیده است.

وی با اشاره به کشت غیر عرف برنج در اطراف دریاچه زریبار گفت: این اراضی از کشت برنج خارج شدند و ما ازین بابت دیگر نگرانی نداریم.

فرماندار مریوان، موضوع انتقال آب از سد گاران به تالاب زریبار را یک کار بزرگ و اساسی عنوان کرد و افزود: در حال حاضر این خط انتقال آب محقق شده و ما شاهد انتقال درصد قابل توجهی آب از سد گاران به تالاب زریبار هستیم که باعث رونق دوباره این دریاچه شده است.

وی تصریح کرد: مجموعا آن بحران هایی که دریاچه زریبار طی یکی دوسال اخیر با آن مواجه بود کاملا برطرف شده و زریبار در حال حاضر دچار مشکل خاصی نیست.

اقدامات انجام شده در خصوص احیای زریبار دائمی و ماندگار است

احمدی اقدامات انجام شده در خصوص نجات دریاچه زریبار را از اقدامات دائمی و ماندگار عنوان کرد: تدابیری همچون کنترل پسماند روستاها یک اقدام دائمی است که مشکل دریاچه را در این خصوص برای همیشه و برای سالیان درازی حل کرده است.

وی از ایجاد آب بند در مسیر رودخانه های فصلی خبر داد و گفت: سال ها بود که رسوبات همراه با رودخانه های فصلی عمدتا در فصل بهار و اوایل تابستان به داخل دریاچه انتقال پیدا می کردند و همین امر سبب افزایش روسوبات آب دریاچه شده است، به همین دلیل و برای جلوگیری از ورود این رسوبات به آب دریاچه منابع طبیعی در مسیر رودخانه های فصلی منتهی به دریاچه آب بندهایی را ایجاد کرده که این آب بندها از ورود رسوبات به داخل دریاچه جلوگیری می کنند.

انتهای پیام

نظرات

captcha