اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
به گزارش ایرنا دستوا از شهرهای کهن تاریخی در شهرستان شوشتر در استان خوزستان است. قدمت این محوطه بر اساس پژوهش های باستان شناختی به دوران پارت-ساسانی می رسد و سکونت در آن حتی در دوران اسلامی به ویژه صدر اسلام نیز تداوم داشته است.
به گزارش ایرنا دستوا از شهرهای کهن تاریخی در شهرستان شوشتر در استان خوزستان است. قدمت این محوطه بر اساس پژوهش های باستان شناختی به دوران پارت-ساسانی می رسد و سکونت در آن حتی در دوران اسلامی به ویژه صدر اسلام نیز تداوم داشته است.
این محوطه باستان شناختی سال 1347 با عنوان شهر قدیم دستوا در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
دستوا در چند دهه گذشته به ویژه چند سال اخیر دستخوش تغییرات متعددی شده است که این تغییرات آسیب هایی را برای این اثر ارزشمند تاریخی در پی داشته است.
به طور کلی و به گفته دوستداران میراث فرهنگی توسعه باغ ویلاها در چند سال اخیر از عمده ترین آسیب هایی است که در این محوطه تاریخی رخ داده است؛ هر چند با پیگیری های اداره میراث فرهنگی شهرستان، یگان حفاظت، دوستداران و فعالان میراث فرهنگی و حتی جوامع محلی تلاش هایی برای جلوگیری از این اقدامات شد اما این روند همچنان ادامه دارد.
تجاوز به حریم دستوا
ابوالفضل مهدی پور، دوستدار و فعال میراث فرهنگی در شوشتر در این باره به خبرنگار ایرنا می گوید: عرصه و حریم شهر تاریخی دستوا مشخص نشده است و همین مساله موجب شده تا ویلاسازی در این شهر تاریخی ارزشمند وجود داشته باشد و به راحتی به حریم آن تجاوز شود.
وی ادامه می دهد: از آنجایی که این ساخت و سازها، بدون مجوز انجام می شود آمار دقیقی از آن نیز وجود ندارد.
مهدی پور می افزید: علاوه بر مساله ساخت و سازهای غیرمجاز، این محوطه نیازمند مرمت، بازسازی، حفاظت و نگهداری است و کاوش ها باید در آن دوباره ادامه پیدا کند.
وی در خصوص اهمیت محوطه دستوا می گوید: بخشی از تاریخ گمشده شوشتر و خوزستان در این محوطه تاریخی است.
کاوش ها و گمانه زنی ها
به گفته حسن درخشی، باستان شناس و عضو هیات علمی دانشگاه، برای نخستین بار علی اکبر سرفراز، دستوا را در سال1347 بررسی و در آن گمانه زنی انجام داد. او با ایجاد 2 ترانشه A و B در اراضی دستوا آثاری شامل آرامگاه الیمائید، سفالینه های ساسانی تا اسلامی و آثاری از کوره سفالگری ساسانی بدست آورد.
پس از مدتی وقفه، کاوش در محوطه دستوا به سرپرستی مهدی رهبر از سرگرفته شد و آشکار شدن اتفاقی بخشی از سقف آرامگاهی در گلالک، سرآغاز کاوش های ممتد باستان شناختی در اراضی دستوا در دهه 60 شد.
عباس مقدم نیز در بررسی های باستان شناختی میاناب شوشتر، این محوطه را مورد بررسی قرار داده و کدهای KS 1503 تا KS 1510 را در گزارش خود به محوطه دستوا اختصاص داده است. مهدی رهبر دوباره در 2 فصل به قصد آموزش دانشجویان باستان شناسی دانشگاه شوشتر در این محوطه کاوش هایی انجام داد که منجر به شناسایی گورستان، تعدادی گچبری و آثار معماری منفرد شد.
آخرین بار گمانه زنی به منظور تعیین عرصه و حریم محوطه توسط عبدالرضا پیمانی در محوطه دستوا صورت گرفت که به دلیل ناکافی بودن اطلاعات حاصل از گمانه زنی منجر به تهیه نقشه مصوب نشد.
پس از آن در تاریخ 29 دی ماه سال 1402، سیدمحسن حسینی سرپرست معاونت میراث فرهنگی خوزستان اعلام کرد مقرر شده تعیین عرصه و حریم این محوطه تا پایان سال 1402 انجام و سپس مرمت و مطالعات پژوهشی در محوطه آغاز شود با این حال تا عرصه و حریم این محوطه مشخص نشده و این وعده همچنان بلاتکلیف مانده است.
تشکیل پرونده حقوقی برای متجاوزان
امین مهدوی کیا، مدیر پایگاه میراث ملی شهر تاریخی دستوا در خصوص تعرضات صورت گرفته به این محوطه تاریخی به ویژه ویلاسازی توضیح داد: در خصوص مساله ساخت و سازهای غیرمجاز در این محوطه پرونده حقوقی تشکیل شده و نماینده حقوقی اداره میراث فرهنگی شهرستان شوشتر نیز در حال پیگیری آن است.
وی به تشکیل چند پرونده جدید در خصوص ساخت و سازهای غیر مجاز در این محوطه اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه در سال های گذشته این محوطه تاریخی تعیین عرصه و حریم نشده و ضوابطی برای آن صادر نشده بود با پیگیری هایی که از اداره کل میراث فرهنگی شد گمانه زنی و مطالعه محوطه از سر گرفته شد و پیمانکار در حال تنظیم گزارش ها است تا به تولید ضوابطی برای عرصه و حرایم این محوطه تاریخی منجر شود.
مهدوی کیا بیان کرد: با مشخص شدن ضوابط عرصه و حریم، می توان با استناد به آنها، ادله محکم و کافی برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز وجود دارد.
وی گفت: گمانه زنی در محوطه از حدود 45 روز پیش آغاز شده، اقدامات میدانی آن به اتمام رسیده و در حال حاضر مشاور در حال تولید گزارش و نقشه ها است.
تعیین عرصه و حریم تا پایان مهر ماه جاری
مدیر پایگاه میراث ملی شهر تاریخی دستوا تاکید کرد: تا پایان ماه جاری گزارش ها تکمیل و آماده ارسال برای اداره کل ثبت حرایم است.
وی ادامه داد: در حال حاضر و تا زمان آماده شدن عرصه و حریم هر گونه موردی که افراد محلی و یگان حفاظت شهرستان مبنی بر تجاوز به محوطه گزارش داده شود بلافاصله تشکیل پرونده حقویقی داده می شود.
مهدوی کیا همچنین به برنامه ریزی برای حفاظت و مرمت این محوطه اشاره کرد و افزود: محل سایبان هایی که در یکسال گذشته به سرقت رفته بودند در حال بهسازی است و همچنین گچبری هایی که در کاوش های قبلی به دست آمده بود یک دوره مرمت شدند.
وی بیان کرد: حراست و نگهبانی و جلوگیری از حفاری های غیرمجازی به صورت رصد می شود.
محوطه دستوا از جمله آثار به شمار می روند که همچنان اطلاعات تاریخی بسیاری در دل آن نهفته است اطلاعاتی که می تواند ورق های جدیدی را به تاریخ اضافه کند اکنون باید دید با وعده ای که برای مشخص شدن عرصه و حریم این اثر ارزشمند داده شده آیا دست ویلاسازان از این محوطه ارزشمند تاریخی کوتاه می شود یا همچنان باید شاهد جولان آن ها باشیم؟
{{name}}
{{content}}