بسته اخبار علم و فناوری

«انزوا» نئاندرتال ها را نابود کرد/رونمایی از اولین لباس فضایی چین

دنیای علم و فناوری امروز 8 مهر ماه شاهد رخدادهای جالبی بود که این خبر به اختصار به آنها پرداخته است.

به گزارش ایسنا، علم و فناوری ایران و جهان امروز با اخبار گوناگونی همراه بود. اکنون در این گزارش به مرور خلاصه این اخبار می پردازیم.

مغز ما چگونه همزمان احساسات متضاد دارد؟

در حالی که به تازگی سال تحصیلی جدید را آغاز کرده ایم، جوانان بسیاری در سراسر کشور برای اولین بار به دانشگاه رفته اند. این انتقال می تواند طوفانی از احساسات را برانگیزد. دوری از خانواده، غم و اندوه برای یک تغییر بزرگ، عدم اطمینان از آنچه در پیش است و در عین حال غرور از حرکت به سمت استقلال و شادی ناشی از وقت گذراندن با همسالان. آنتونی جیانی واکارو(Anthony Gianni Vaccaro) یک متخصص علوم اعصاب است که بررسی می کند چگونه احساسات مختلط در مغز نشان داده می شوند. آیا مردم واقعاً به طور همزمان احساس مثبت و منفی دارند یا فقط سریع بین این حس و آن حس تغییر می کنند و جابجا می شوند؟

هدف گذاری های هوش مصنوعی بدون مشخص بودن وضع موجود و مطلوب/تقاضای بازنگری سند ملی در کمترین زمان ممکن

در سند ملی هوش مصنوعی هدف گذاری ها بدون در اختیار داشتن آمار دقیق و واقعی انجام شده و یکی از نقدهایی که متخصصان به این سند وارد می کنند، این است که در بیان برخی شاخص ها از جمله «حجم صادرات محصولات یا خدمات هوش مصنوعی در سال» نه وضعیت موجود مشخص است و نه وضعیت مطلوب! و این محققان همچنین ایجاد شهر هوشمند مورد تاکید این سند را نیز مورد نقد قرار دادند و تاکید دارند که با وضع موجود رسیدن به شهر هوشمند استاندارد تا 7 سال آینده میسر نخواهد بود.

ارتباط عجیب میان رعد و برق و آلودگی هوا

تغییرات ناشی از فعالیت های انسانی در محیط طبیعی عواقبی دارد که معمولا بلافاصله مشخص نمی شوند. برای مثال آلودگی هوا اکنون با افزایش تعداد و فراوانی رعد و برق در طوفان های تندری مرتبط دانسته شده است. پژوهشگران دانشگاه جیمز مدیسون(JMU) در ویرجینیا با بررسی داده های بیش از 500 هزار طوفان تندری در واشنگتن دی سی و کانزاس سیتی در طول 12 سال دریافتند که وجود ذرات ریز بیشتر در هوا (هواپخش ها) به طور گسترده با تعداد بیشتر رعد و برق مرتبط است.

داستان متفاوت نمونه های «ریوگو» درباره شکل گیری سیارک های غنی از کربن

سیارک «ریوگو»(Ryugu) احتمالا آنطور که پیشتر تصور می شد، از محل مبدا تا مدار کنونی خود سفر نکرده است. یک پژوهش جدید نشان می دهد که ریوگو در نزدیکی سیاره مشتری شکل گرفته است. نمونه های به دست آمده از سیارک ریوگو، ایده های پیشین را درباره نحوه تشکیل شدن سیارک های غنی از کربن زیر سؤال می برند. گروهی از پژوهشگران به سرپرستی «مؤسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک»(MPS) در آلمان، نیکل به دست آمده از این نمونه ها و شهاب سنگ های معمولی غنی از کربن را مقایسه کرده اند. نتایج این پژوهش یک جایگزین را برای ایده های پیشین پیرامون محل تولد این اجرام نشان می دهد. ایده جایگزین این است که سیارک های غنی از کربن ممکن است در همان منطقه نزدیک مشتری شکل گرفته باشند؛ البته تا حدی از طریق فرآیندهای متفاوت و با فاصله حدود دو میلیون سال از یکدیگر.

ایران رقیب امریکا در دستیابی به فناوری تولید سامانه های پیشرفته داروهای آهسته رهش

یکی از شرکت های دانش بنیان با تولید داروهای آهسته رهش توانسته است رقیب امریکا در توسعه فناوری این نوع داروها شود، ضمن آنکه تولید یک داروی درمان ناباروری را در دستور کار دارد که در سال آینده در سبد داروهای درمان ناباروری قرار خواهد گرفت. محمدتقی فتحی، مدیر عامل این شرکت دانش بنیان در گفت وگو با ایسنا، این شرکت را دومین شرکت دارویی دارای فناوری In Situ Forming جهان توصیف کرد و گفت: سامانه های تشکیل شونده در محل(In situ forming systems) جدیدترین و پیشرفته ترین روش تولید دارو است و ما در این شرکت با ثبت اختراع ساخت داروی «تریپتورلین استات» (داروی درمان آندومتریوز، کاهش اندازه فیبروم رحم و درمان سرطان پروستات) با فناوری In Situ Forming اولین و تنها سازنده این دارو با این نوع تکنولوژی در دنیا به شمار می رویم.

چین از اولین لباس فضایی خود برای سفر به ماه رونمایی کرد

چین از اولین طراحی لباس فضایی خود برای فرود بر ماه پرده برداری کرد و با این کار برنامه های خود را برای فرود انسان بر ماه تا سال 2030 به سمت جلو پیش برد. آژانس فضایی سرنشین دار چین(CMSA) پس از چهار سال تحقیق و توسعه، روز شنبه از لباس فضایی سبک وزن خود رونمایی کرد. تلویزیون دولتی CCTV گزارش داد که این لباس برای محافظت از فضانوردان در هنگام فعالیت های خارج از فضاپیما در محیط خشن ماه طراحی شده است.

باید از انتشار صرف مقاله علمی فراتر برویم و به میان مردم برویم

عضو ناظر شورای سیاستگذاری جایزه مصطفی(ص) با اشاره به اهمیت انتشار مقالات علمی، گفت: نمی توانیم فقط در جهان دانشگاهی خود زندگی کنیم و باید از انتشار صرف مقاله فراتر برویم، علم را به میان مردم ببریم و اثرگذاری آن را نشان دهیم. احمد فرحان محمد سعدالله، رئیس دانشگاه پوترای مالزی با بیان اینکه دانشمندان مسلمان در گذشته تأثیر قابل توجهی در جهان داشتند، اما اکنون باید به شدت تلاش کنند تا به جهانیان نشان دهند هنوز هم می توانند از نظر علمی تأثیرگذار باشند و مشکلات جهان را حل کنند، از تلاش بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) برای معرفی و تجلیل از برترین دانشمندان قدردانی کرد و گفت: باید اهمیت آثار تجلیل شده در جایزه مصطفی(ص) را با قدردانی یادآوری کرد و برای بهتر برگزاری کردن جایزه مصطفی(ص) پیشنهاد می شود که فهرست کوتاه نامزدهای نهایی پیش از اعلام برگزیدگان اعلام شود.

تولید سنگ های مصنوعی با بازیافت ضایعات کارخانه ها

یک شرکت دانش بنیان با بازیافت مواد مصرفی کارخانه ها، سنگ های مصنوعی را در رنگ ها و طرح های متنوع به تولید رسانده که این روش منجر به کاهش هدررفت مقادیر بسیاری زیاد مواد قابل مصرف و پاکسازی محیط زیست شده است. نباتی، مدیرعامل این شرکت دانش بنیان در خصوص زمینه کاری این شرکت، گفت: این شرکت از راه تحقیقات در زمینه شناخت و مصرف مواد اولیه با استفاده از ضایعات کارخانه های سنگبری توانسته است از هدررفت مقادیر بسیاری از مواد قابل مصرف با کیفیت بالا و پرت هزینه ها جلوگیری کند.

ماموریت «کرو-9» راهی فضا شد

ماموریت منحصربه فرد شرکت «اسپیس ایکس»(SpaceX) در راه مقصد است. یک موشک «فالکون 9»(Falcon 9) دیروز 28 سپتامبر در ساعت 13:17 بعد از ظهر از مجتمع پرتاب فضایی 40 در پایگاه نیروی فضایی کیپ کاناورال فلوریدا بلند شد و ماموریت سرنشین دار «کرو-9»(Crew-9) را برای ناسا به مقصد ایستگاه فضایی بین المللی آغاز کرد. سرنشینان کرو-9 امروز یکشنبه، 29 سپتامبر به ایستگاه فضایی بین المللی خواهند رسید.

موشک «فالکون 9» پس از ماموریت «کرو-9» دچار مشکل شد

اگرچه ماموریت سرنشین دار «کرو-9» با موفقیت پرتاب شد و فضانوردان راهی فضا شدند، اما مراحل موشک «فالکون 9» پس از آن دچار مشکل شدند و موشک تا زمان مشخص شدن دلیل این مشکلات پرواز نخواهد کرد.

ویدئوی جالبی از مهارت های یک دست رباتیک

ویدئوی جدیدی از یک دست رباتیک منتشر شده است که هرچه بیشتر تماشا می کنید، بهتر می شود. این ویدئو که «فراتر از مهارت دستی» نام دارد، در چند ثانیه اول با یک دست رباتیک بسیار ماهر شما را شگفت زده می کند. این ویدئو همراه با یک مقاله به همین نام در «کنفرانس بین المللی رباتیک و اتوماسیون»(ICRA) در روتردام به نمایش درآمد. این پژوهش که توسط دانشگاه «اکول پلی تکنیک فدرال لوزان»(EPFL) در سوئیس انجام شده است، راه هایی را بررسی می کند که دست های رباتیک به کمک آنها می توانند فراتر از محدودیت های موجود پیشرفت کنند و به درک طیف گسترده تری از اجسام بپردازند.

معتبرترین استانداردهای بین المللی برای مرکز پژوهش های علوم زمین

مدیرکل دفتر امور آزمایشگاه ها و خدمات فنی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور از دریافت گواهینامه ISO17025 برای آزمایشگاه های مرکز پژوهش های علوم زمین خبر داد. آزمایشگاه های مرکز پژوهش های علوم زمین موفق به دریافت گواهینامه ISO 17025 از مرکز ملی تایید صلاحیت ایران (NASI) شد. این گواهینامه که به عنوان یکی از معتبرترین استانداردهای بین المللی در حوزه آزمایشگاه ها شناخته می شود، نشان دهنده توانمندی و کیفیت بالای خدمات آزمایشگاهی این سازمان است.

همکاری ستاد علوم شناختی برای تولید و بومی سازی تجهیزات پزشکی

دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری های شناختی گفت: رویکرد این ستاد حمایت از تولید تجهیزات و محصولات شناختی و ورود شرکت های خلاق و فناور این حوزه به بازار است. دکتر سیدمحمد مهدوی در نشست با مسؤولان یکی از شرکت های تولیدکننده تجهیزات پزشکی، رویکرد و اولویت این ستاد را حمایت از تولید تجهیزات و بومی سازی محصولات شناختی و ورود شرکت های خلاق و فناور این حوزه به بازار اعلام کرد و گفت: امروز با تلاش های انجام شده در سطح کشور،  ظرفیت ها و امکانات مؤثری در امر تربیت و تامین نیروی انسانی و ایجاد زیر ساخت ها فراهم شده تا فرصت های لازم برای تولید، ساخت و بومی سازی تجهیزات و ابزارها به ویژه در حوزه های علوم شناختی و علوم اعصاب مهیا شود.

محققان «انزوا» را دلیل نابودی نئاندرتال ها می دانند

شواهد ژنتیکی جدید به دست آمده از غاری در فرانسه نشان می دهد که نئاندرتال ها گوشه گیرتر بوده و ترجیح می دادند فقط با یکدیگر تعامل داشته باشند. در همین حال، انسان های امروزی احتمال بیشتری داشته که با گروه های دیگر ارتباط برقرار کنند و تبادل ایده انجام دهند که این یک مزیت تکاملی برای بقا به شمار می رود. باستان شناسان درباره دلیل نابودی گونه های نئاندرتال بحث کرده اند. مطالعه جدیدی که در مجله Cell Genomics منتشر شده است، از نظریه ای حمایت می کند که سقوط نئاندرتال ها به دلیل تغییرات محیطی یا بیماری نبوده، بلکه سبک زندگی ضداجتماعی آنها بوده است.

پایداری طولانی یک ضد آفتاب دوستدار محیط زیست در برابر اشعه ماورابنفش

محققان با استفاده از لیگنین طبیعی و دی اکسید تیتانیوم یک ضد آفتاب با کارایی بالا و سازگار با محیط زیست تولید کرده اند که جایگزینی پایدار برای محافظت در برابر نور خورشید است و پس از چند ساعت قرار گرفتن در معرض نور ماوراءبنفش همچنان ماندگاری خود را حفظ کرده است. این ضد آفتاب خلاقانه از لیگنین، یک پلیمر طبیعی فراوان، در کنار دی اکسید تیتانیوم (TiO2) ساخته شده است. استفاده نوآورانه از لیگنین اصلاح شده نه تنها SPF ضد آفتاب ها را افزایش می دهد، بلکه رنگ آنها را نیز بهبود می بخشد و محصولی مؤثرتر و از نظر زیبایی شناسی جذاب تر ارائه می دهد.

نقش پررنگ رشته های کیهانی غول پیکر در شکل گیری سیاهچاله های کلان جرم

دانشمندان «دانشگاه مک گیل»(McGill University) معتقدند که رشته های کیهانی در تعامل با ماده متراکم جهان اولیه، بذر کهکشان های بزرگ و سیاه چاله های کلان جرم را فراهم کرده اند. چنین اجرامی به دلیل جرم زیادشان احتمالا مقادیر زیادی از ماده را جذب کرده اند و به اجرام کیهانی بزرگ امکان داده اند تا به سرعت شکل بگیرند.

انتهای پیام

نظرات

captcha