فعالان حوزه نشر هنوز برای مذاکره بین المللی آموزش ندیدند

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، میزگرد «علاقه مندان حضور در بازار جهانی» سه شنبه 10 مهر 1403 در انجمن ناشران کودک و نوجوان برگزار شد. در این نشست فتح الله فروغی رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، احمد ذوعلم مدیر آژانس ادبی دایره مینا، مریم رونق مدیر آژانس ادبی صبا، اسدالله شعبانی نویسنده کودک و نوجوان، ثمین نبی پور مسیول بین الملل نشر افق، محمدرضا یوسفی نویسنده کودک و نوجوان، مژگان مشتاق نویسنده، عاطفه ملکی جو تصویرگر، علیرضا گلدوزیان تصویرگر و گروهی از فعالان نشر حضور داشتند.

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، میزگرد «علاقه مندان حضور در بازار جهانی» سه شنبه 10 مهر 1403 در انجمن ناشران کودک و نوجوان برگزار شد. در این نشست فتح الله فروغی رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان، احمد ذوعلم مدیر آژانس ادبی دایره مینا، مریم رونق مدیر آژانس ادبی صبا، اسدالله شعبانی نویسنده کودک و نوجوان، ثمین نبی پور مسیول بین الملل نشر افق، محمدرضا یوسفی نویسنده کودک و نوجوان، مژگان مشتاق نویسنده، عاطفه ملکی جو تصویرگر، علیرضا گلدوزیان تصویرگر و گروهی از فعالان نشر حضور داشتند.

رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان با اشاره به مذاکراتی که این انجمن با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انجام داده است، توضیح داد: مسئولان وزارت فرهنگ گفتند و در حد نامه نانوشته است، اگر انجمن ناشران کودک و نوجوان با این وزارتخانه برای انتخاب کتاب های مناسب برای حضور در بازار جهانی کمک کند، دفتر گرنت (طرح گرنت به منظور حمایت از ترجمه و انتشار کتاب ایرانی در بازارهای جهانی راه اندازی شده است) از آن کتاب ها حمایت خواهد کرد.

تولیدهای ما اگر می خواهد وارد بازار جهانی شود باید با فطرت کودکان مطابق باشد

فتح الله فروغی درباره اقداماتی که برای برگزاری نخستین فلوشیپ (برنامه حمایتی توسط وزارت فرهنگ یا نمایشگاه های کتاب برای ناشران، نویسندگان، تصویرگران و غیره است تا با هزینه مسئولان برای تبادل حق مالکیت فکری در آن رویداد شرکت کنند) در تهران شده است، گفت: در جلسات شورای سیاست گذاری تلاش کردم کاری کنم که اگر قرار است فلوشیپی در تهران برگزار شود، در حوزه کودک و نوجوان باشد. نخستین جلسه آمادگی برای برگزاری فلوشیپ در سی وپنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد. در یکی از جلسات از محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ سابق و یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد خواستم تا برای برگزاری فلوشیپ قول بدهند و در نتیجه این روند برگزاری فلوشیپ در دستور کار معاونت فرهنگی قرار گرفت.

به گفته او ابتدا قرار بود که نخستین فلوشیپ در ایران در آذرماه برگزار شود، اما به دلیل اتفاق هایی که افتاد و همچنین همزمانی با نمایشگاه کتاب شارجه این زمان تغییر کرد و قرار است زمان برگزاری آن در جلسه دوم شورای سیاست گذاری مشخص شود.

در حالی که شمارگان کتاب هزار نسخه یا از آن کمتر است، ناشر چگونه می تواند برای کتابی که فروش نمی رود سرمایه گذاری کند

فروغی با تاکید بر اینکه فعالان حوزه نشر، آموزش لازم برای مذاکره در فلوشیپ را ندیدند، افزود: ناشران باید آمادگی مذاکره در فلوشیپ را داشته باشیم این در حالی است که آموزش ندیدیم، اگر کسی از خارج بیاید باید توانایی این را داشته باشیم که به درستی با آن ها مذاکره کنیم.

او افزود: وقتی پدیدآور می گوید اقدامی برای حضور در بازار جهانی انجام نداده است اما کتاب هایش وارد بازار جهانی شدند، این اتفاق خوبی است یا بد؟ تصویرگر می گوید که خودش روابط بین المللی را شکل داده است، این تلاش ها ارزشمند است، اما فرد دیگری می گوید تصویرگر باید به کار هنری بپردازد، حتما کسی جایی اقداماتی که ضروری است انجام نداده که تصویرگر مجبور می شود، خودش راه بازار بین الملل را پیدا کند. تولیدهای ما اگر می خواهد وارد بازار جهانی شود باید با فطرت کودکان مطابق باشد آن زمان است که کودک ایران، افغانستانی و دیگر کودکان آن را می پسندند و کتاب بازار پیدا می کند.

رئیس هیات مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان در بررسی چرایی پایین بودن کیفیت بصری کتاب هایی که منتشر می شود، گفت: وقتی گفته می شود که ناشر باید کیفیت کتابش را بالا ببرد تا جلوه بصری داشته باشد، در حالی که شمارگان کتاب هزار نسخه یا از آن کمتر است، ناشر چگونه می تواند برای کتابی که فروش نمی رود سرمایه گذاری کند؟ مجموعه عوامل در هم تنیده را باید به صورت کلی نگاه کنیم و به صورت جزئی به آن بپردازیم و حل کنیم. در این راه آژانس های ادبی باید برای آنچه داریم تسهیل گر باشند و برای دست یابی به آنچه که باید داشته باشیم کمک کنند.

امید نویسنده ها به بخش خصوصی است

یک نویسنده کودک و نوجوان با اشاره به اینکه برخی آثارش به زبان های مختلف ترجمه شده است اما در آنها نقشی نداشته است و ناشران برای این کار تلاش کردند، گفت: در نمایشگاه سوئد دیدم اغلب کتاب هایی که از فارسی به انگلیسی ترجمه شده است برای 8 سال پیش و بیشتر از انتشارات شباویز، بعد افق و بعد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است، علاقه داریم سعدی، فردوسی و دیگر بزرگان فرهنگ و ادب جهانی شوند. ایران یکی از 5 کشور متمدن جهان است، فردوسی از هومر(شاعر و داستان سرای یونانی) مهم تر است. باید به سمت کشورهایی برویم که دارای فرهنگ و تمدن هستند.

منابع کهن و فولکلوریک رشته های پیوند فرهنگ جهانی است

محمدرضا یوسفی با بیان اینکه پایه های اقتصاد کشور، دولتی است، ادامه داد: باید راهی برای انجام فعالیت با همین امکانات را پیدا کنیم. این در حالی است که امید نویسنده ها نه تنها در ایران بلکه در جهان به بخش خصوصی است زیرا همه جا بخش خصوصی به فرهنگ و بخش دولتی به ایدئولوژی توجه می کند.

او درباره تمایل والدین کودکانی که بیرون از ایران زندگی می کنند، گفت: خاک، غم غربت و نوستالژی برای آن ها خیلی مهم است، دغدغه دارند و دوست دارند فرزندانشان بفهمند که فردوسی کیست، قلمدان چست و نیلوفر چه گیاهی است. در نمایشگاه های خارجی دیدم کودکان کتاب هایی را که نماد کهن الگویی دارند، بیشتر دوست دارند، زیرا منابع کهن و فولکلوریک رشته های پیوند فرهنگ جهانی است.

اعتماد به نفس پدیدآورندگان ایران در خلاقیت کم است

مریم رونق مدیر آژانس ادبی صبا درباره تجربه حضور بین المللی خود و سلیقه ناشران و فعالان بین المللی نشر بیان کرد: بیشتر از محتوا، شناخته شده بودن و جایزه دریافت کردن نویسنده و تصویرگر مهم است. بعد از این است که ناشران خارجی وارد محتوا می شوند.

اگر ساختارهای نشر ما اصلاح شود، نشر ما در منطقه خاورمیانه درجه یک است

بعد از او مدیر آژانس ادبی دایره مینا با اشاره به اینکه اعتماد به نفس پدیدآورندگان ایران در خلاقیت کم است، ادامه داد: اعتماد ما در ارتباط با دیگران کم است و ویژگی های دیگران را نمی دانیم.

احمد ذوعلم با تاکید بر اینکه تنها تصویرگری خوب برای ارائه یک کتاب در بازار جهانی کافی نیست، ادامه داد: تصویرگری ما خوب است اما باید نکات دیگری رعایت کنیم تا تصویرگری ما دیده شود. فکر می کنم مساله ای که در ایران داریم روابط اجزای نشر است، ساختارهای نشر ما اشکال دارد، در حالی که محتوای خوب زیاد داریم. هنوز مشخص نیست آژانس ادبی چیست، هنوز برای ناشران روابط آن ها با آژانس مشخص نیست. اگر ساختارهای نشر ما اصلاح شود، نشر ما در منطقه خاورمیانه درجه یک است.

به گفته او در صنایع فرهنگی نشر، بخشی است که در طول دو سال می تواند شکفته شود. هنوز درباره نشر ایران اطلاعات و داده وجود ندارد، اگر ساختارها و زیرساخت های درست شود، نشر ایران می تواند پیش برود.

ناشران عربی بازاری کار هستند

یک تصویرگر با تاکید بر اینکه تصویرگری کشورهای عربی ضعیف است، گفت: همکاری هایی با برخی از کشورهای عربی داشتم. می توان گفت که ناشران عربی بازاری کار هستند و خیلی کم در نمایشگاه ها هستند که کتاب های خوب تصویرگری داشته باشند، ناشر عرب بیشتر به این شکل است که نویسنده ناشر می شود. برای مثال وقتی در اردن کتابی چاپ می شود برایش مهم است، جلسات کتابخوانی برگزار می کنند و در هر رویداد ملی و بین المللی کتاب را معرفی می کنند.

ناشران عرب برای اینکه قیمت مناسب باشد، با تصویرگران ایرانی کار می کنند

عاطفه ملکی جو با اعلام اینکه در نمایشگاه ها و فلوشیپ ها مذاکره حضوری تاثیر بیشتری نسبت به اقدامات مجازی دارد، افزود: هیچ چیز مانند رابطه حضوری نیست، تصویرگر می تواند اثرش را میل کند، اما اگر حضوری تصویر اصل را به ناشر نمایش دهد، ناشر تاثیر بیشتری می گیرد. گاهی افرادی که ناشر به نمایشگاه ها و فلوشیپ ها می فرستد، فرد مناسبی نیست اما می توان با کمک او با افراد درست ارتباط برقرار کرد.

او با اعلام اینکه ناشران عرب برای اینکه قیمت مناسب باشد، با تصویرگران ایرانی کار می کنند، ادامه داد: این دیدگاه ارزش کار تصویرگران ایرانی را پایین می آورد. ناشران عربی این مساله را دنبال می کنند و اگر رقم بالاتری از آن ها بخواهیم، قبول نمی کنند، حتی برخی از آن ها گفتند دیجیتال کار کنید تا قیمت پایین بیاید.

ناشر نباید از تصویرگر سو استفاده کند

یک تصویرگر درباره تجریه شخصی خود در همکاری با ناشر برای فعالیت بین المللی بیان کرد: تجربه شخصی من از اعتمادی که باید به بازار جهانی داشتم، توسط نشر «شباویز» شکسته شد، اعتماد ما به سمت آژانس های ادبی رفت و تصویرگر برای اینکه بتواند ارتباط بهتری داشته باشد، خودش دست به کار شد.

وقتی یک کتاب با کمک تصویرگر جایزه جهانی می گیرد، ناشر باید متوجه شود که تصویرگر فردی نیست که از او سواستفاده شود

علیرضا گلدوزیان با تاکید بر اینکه ناشران نباید از تصویرگران سواستفاده کنند، افزود: وقتی یک کتاب با کمک تصویرگر جایزه جهانی می گیرد، ناشر باید متوجه شود که تصویرگر فردی نیست که از او سواستفاده شود. این در حالی است که نهادها در ایران همه جدا از هم فعالیت می کنند و من به عنوان تصویرگر نمی توانم درباره فردای کتابم فکر کنم؛ نمی دانم که آیا حقوق مادی و معنوی من دیده می شود، آیا حرمت ها نگه داشته می شود.

او با اعلام اینکه بازار جهانی توجهی به متون کهن ندارد، ادامه داد: پروژه هایی تازه با ناشرانی خارجی کار می کنم، برای مثال برای کودکانی که به آلزایمر مبتلا می شوند و قبل از 18 سالگی جان خود را از دست می دهند. باید توجه داشت که کار کردن با ناشران خارجی پیچیده نیست، اگر کار ایده محور باشد و اگر از تخیل خیلی زیاد فاصله بگیریم، کتاب، فروش خواهد رفت.

فعالان نشر ایران هنوز از نیازهای کشورهای مختلف خبر ندارند

مسئول بین المللی نشر افق با اشاره به اینکه نشر ایران با اتفاقی که در جهان می افتد همراه نیست، ادامه داد: ما از علم نشر اطلاعی نداریم و همچنین باید اقدامات پویاتر باشد. ناشر حرفه ای به معنی ارتباطش با جهان مورد است. وقتی ایران هنوز عضو کنوانسیون برن نشده است، جدی نگاه کردن به این ماجرا شوخی است.

ثمین نبی پور، تصویرگران را به عنوان تنها فرصت برای ارائه کتاب ایرانی با خارج کشور اعلام کرد و افزود: نمایشگاه بولونیا و فرانکفورت سایتی برای حضور ناشران در دوران کویید طراحی کرده که هنوز هم فعال است، اما از ایران فقط 3 ناشر و 2 آژانس ادبی در آن حضور دارند. این در حالی است که آنجا من به عنوان افق و انتشارات پنگوئن به یک اندازه دیده می شویم.

به گفته او وقتی با ناشران خارجی درباره گرنت اطلاع رسانی می شود، بیشتر از اینکه بخواهند از این امکان استفاده کنند، از این روند می ترسند و فاصله می گیرند. فعالان نشر ایران هنوز از نیازهای کشورهای مختلف خبر ندارند و بنابر این نمی توانند کتاب متناسب با نیاز آنها را ارائه دهند.

نظرات

captcha